Koľko ľudí, toľko názorov
Pred niekoľkými dňami prebehla v tlači reakcia exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, ktorý toto opatrenie hodnotil ako „výmysel koalície“ Podľa neho je to „zbytočné obťažovanie viac ako 100 tisíc ľudí, ktorí doma chovajú ošípané.“ Spomenul tiež, že ide spravidla o ľudí z chudobnejších regiónov, pre ktorých je chov zvierat na mäso častokrát jediným prilepšením.
Riaditeľ Regionálnej veterinárnej správy v Senici MVDr. Alojz Žúrek nám povedal, že podľa jeho názoru je opatrenie zamerané na vyšetrenie prítomnosti alebo neprítomnosti trichinelly, čiže svalovca, v poriadku a môže ochrániť množstvo ľudí pred vážnym ochorením. Svalovec je totiž nebezpečný pri požití nedostatočne tepelne opracovaného mäsa, čo sa na zabíjačkách častokrát konzumuje.
Pre majiteľa by nemal vzniknúť žiadny väčší problém – prevažnú časť zabíjačiek vykonávajú školení mäsiari, ktorí dokážu zbadať prípadné anomálie zvieraťa. Pri zabíjačke odoberú malý kúsok bránice a odošlú ho na odborné vyšetrenie, pričom majiteľa zvieraťa nebude vyšetrenie nič stáť.
Starostka obce Dojč Katarína Jankovičová nám povedala, že ako vie, ľudia spravidla zabíjajú pre seba a preto si zdravotný stav zvierat sledujú a ak zbadajú, že je choré, nebudú ho jesť. Súhlasí však v tom prípade, že chovateľ predáva mäso verejnosti alebo túto činnosť robí na živnosť.
Starosta Hlbokého Pavol Holejšovský uviedol, že nemieni vstupovať do procesu štátnych nariadení, ale uznáva, že z hľadiska bezpečnosti podľa neho toto opatrenie má dôvod. Ak sa totiž prihodí nejaká otrava, je už neskoro a verejnosť je pobúrená.
Ktorá časť mäsa
poslúži ako vzorka?
Zabíjačka je dosť termínovaná akcia. Deje sa najčastejšie pred Veľkou nocou alebo vianočnými sviatkami, takže zvládnuť to by nemal byť problém.
Prvou povinnosťou chovateľa je, že musí našej správe oznámiť 24 hodín dopredu termín zabíjačky.
Pri samotnej zabíjačke má z obidvoch polovíc tela odobrať vzorku bráničných pilierov vo veľkosti lieskového orecha alebo 5 x 5 cm a dať ich do igelitového vrecúška. Vrecká na jednotlivé mestské alebo obecné úrady doručia pracovníci veterinárnej správy.
Na vrecko treba napísať meno chovateľa, adresu bydliska, termín zabíjačky, prípadne telefonický kontakt. Vrecko treba najneskôr do 12. hodiny v deň zabíjačky doručiť na miestny úrad. Keď sa zabíja cez víkend, vzorky v igelitovom vrecku položiť do chladničky, nie do mrazničky (!) a na úrad doručiť v pondelok do 12.00 h.
Výsledok laboratórneho vyšetrenia bude oznámený do 24 hodín od doručenia do laboratória.
Od času odobratia vzorky môže chovateľ v zabíjačke pokračovať. Pokiaľ však nie sú potvrdené negatívne výsledky, žiadne produkty, ktoré neboli dôkladne tepelne upravené, by sa nemali jesť. Je to v záujme ochrany zdravia chovateľa i jeho najbližších. Kto to nedodrží a uvedie do obehu produkty, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, dopustí sa priestupku, za ktorý môže byť uložená v zmysle zákona pokuta do 20-tisíc Sk.
Nahlasovanie bez poplatku
V piatok 27. januára sa predstavitelia veterinárnych správ Slovenska stretli na pracovnej porade týkajúcej sa nového nariadenia vlády o nahlasovaní domácich zabíjačiek. Chovateľov chystajúcich sa vykonať domácu zabíjačku ošípanej sa nahlasovanie týka najmä v prípade, že nie všetko mäso bude spracované tepelne.
Ako nám povedal MVDr. Alojz Žúrek, riaditeľ Regionálnej veterinárnej správy v Senici, nahlasovanie zabíjačiek by nemalo žiadnym spôsobom znepríjemňovať život drobným chovateľom, bude totiž postačovať nahlásiť ich telefonicky, písomne, e-mailom a pod., bez akéhokoľvek poplatku. Vyhlásenie o novom predpise, ktoré dostanú jednotlivé obecné úrady, aby ich zverejnili obyvateľom, prinesieme v budúcom čísle. - en -