Iný kraj, iný mrav. A podľa toho aj chute. Hoci sme takmer všetci v redakcii Záhoráci, každý pochádza z iných končín tohto krásneho kraja. Dokonca aj ja, šéfredaktor, som tak trochu Záhorím šmrncnutý, hoci bývam za Bielou horou. Časť rodiny z maminej strany je z Cerovej. Tá druhá časť krvi, ktorá vo mne koluje, má však príchuť slivovice z Valašska.
Aj preto je naša silvestrovská kapustnica taká výnimočná. Veď ju robia čisto chlapi. Grafik Vlado má za úlohu doniesť a pokrájať klobásu. Hoci doma nič nechová, vždy donesie domácu. Kam ten na ňu chodí?! Redaktor Marek, služobne najmladší člen našej chlapskej družiny, dostane za úlohu šúpať zemiaky. Ako sami vidíte, má z toho veľkú radosť. No a čo robí šéf? To je predsa jednoduché, degustuje a koštuje, či je všetko ako má byť.
Ingrediencie:
250 g údených rebierok, 500 g kvasenej kapusty, rasca, 1 menšia cibuľa, 30 g tuku, 300 g zemiakov, soľ, čierne korenie, 1 ½ litra vody, sušené hríby, slivky a klobása.
Postup:
Mäso umyjeme, zalejeme vodou a uvaríme. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na tuku spolu s klobásou. Trochu podlejeme a pridáme kvasenú kapustu, ktorú ešte predtým pokrájame. Pridáme rascu a uvaríme kapustu domäkka.
Zemiaky varíme zvlášť, alebo vo vývare z rebierok. Nikdy s kapustou, pretože by boli stále tvrdé. Spolu so zemiakmi môžeme variť aj hríby. Ak sú staršieho dáta, hoďte ich radšej hneď k mäsu.
Na záver všetko zlejeme do veľkého hrnca a duchutíme. Že je po nás plno „bordelu“, nám neprekáža. Ženská časť redakcie predsa poumýva. Doma to však radšej neskúšajte. Môže sa stať, že manželku akurát tak naštvete a kapustnicu si na Silvestra budete chlípať sami. A mlčky.
Inak, dobrúchuť.