Kapustu varíme s čiernym korením, soľou, bobkovým listom, hŕstkou sušených hríbov a niekoľkými sušenými slivkami. Nakoniec pridáme na kolieska pokrájanú klobásku a zatrepeme hladkou múkou a kyslou smotanou. Varíme ešte 5 minút a ak treba dochutíme soľou, cukrom a octom.
Hubová polievka
700 až 800 g čerstvých (mrazených) húb, hydinový vývar, 2-3 bobkové listy, 3 veľké zemiaky, 1 kyslá smotana, mlieko podľa potreby, 2 kopcové lyžice hladkej múky, soľ, ocot, cukor, petržlenová vňať.
Huby varíme v hydinovom vývare spolu s bobkovým listom, možno pridať aj cibuľu alebo cesnak. Keď sú hríby takmer uvarené, pridáme nakrájané zemiaky a ďalej varíme. Odparenú vodu môžeme doplniť mliekom. Nakoniec do polievky pridáme zátrepku z mlieka, smotany a hladkej múky. Povaríme ešte 20 minút, odstavíme a dochutíme cukrom, octom a soľou. Porcie môžeme ozdobiť kopčekom smotany a petržlenovou vňaťou.
Pupáky
Cesto: 50 dkg hrubej múky, 1 dl mlieka, 2 dkg droždia, štipka soli, cukor, maslo, med, mak.
Zarobíme kvások, do mlieka pridáme 2 kocky cukru a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme soľ, kvások a spracujeme pevné, tuhšie cesto, ktoré necháme kysnúť v teple asi hodinu. Potom urobíme prameň, teda šúľok, pokrájame na kúsky a v dlaniach spracujeme na malé pupáčiky, ktoré poukladáme na vymastený plech. Dáme piecť do rozohriatej rúry, po upečení hádžeme hneď do vriacej vody alebo mlieka, vyberieme a dáme do nahriatej misky, posypeme makom, osladíme medom a pokvapkáme roztopeným maslom. Tieto pupáčiky si môžeme pripraviť aj deň vopred a dochucujeme makom až tesne pred podávaním. Do hotových pupáčikov je možné pridať aj slivkový lekvár.
Vyprážaný vianočný kapor
Kapra naporciujeme na podkovy alebo na filety, nasolíme a zalejeme trochou vareného mlieka. Necháme asi hodinu odstáť. Potom mlieko zlejeme, rybu osušíme. Obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a pečieme vo väčšom množstve tuku tak, aby polovica ryby v ňom bola ponorená. Pomaly prepečieme. Podávame čerstvé so zemiakovýmpyré