Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Od Adventu do Troch kráľov


Na Záhorí, kedysi a dnes
Čas vianočný začína štyri týždne pred Štedrým večerom. Toto obdobie sa nazýva advent. V poľnohospodárskom roku nastávalo zazimovanie pôdy, zaisťovanie statku a poľnohospodárskeho dvora. Zabezpečenie potravín na zimu pre rodinu a statok. Dôležité bolo zaobstarať zrno na múku (aby bol chlieb) a zemiaky. I ten najchudobnejší gazda, keď mal múku, zemiaky, fazuľu a kyslú kapustu, sa nebál zimy. Zatepľovali sa maštale a domy, zabezpečovalo sa drevo na kúrenie na celú zimu. Tak sa čas pred Vianocami niesol v ukončovaní poľnohospodárskeho roku.
Dorábalo sa víno, slivovica, po večeroch sa vylupovala suchá fazuľa, bôb, orechy, rezala sa kyslá kapusta. Bolo treba drúzgať aj suchú kukuricu na kŕmenie statku. Najmä na vykŕmenie aspoň jedného prasiatka, ktoré sa každý gazda snažil dochovať pre rodinu.
Na Záhorí sa chovalo i veľa hydiny, hlavne kačíc a husí. Tie sa takisto vykrmovali pred Vianocami kukuricou, aby dali masť a dobrú pečienku. Ďalej sa chystala múka na celú zimu. Muselo sa chodiť mlieť obilie. Toto všetko si gazda zadovážil čo najskôr, pred zimou. Čo sa dalo, pripravil na najväčší predvianočný jarmok, lebo to bola možnosť, ako zarobiť peniaz alebo vymeniť zbožie. Ak sa dalo, pokúpil i darčeky. Spravidla darčeky, ktorých bolo treba – gate, šaty, čapice, rukavice a podobne. No najviac bolo rodín, kde vianočné sviatky prežili v radosti, že sa narodil Ježiško, vinšovačkami a zvyklosťami ľudových tradícií.
Vianočné obdobie za začalo od Kataríny a trvalo až do Troch kráľov. Na Katarínu sa skončili posledné zábavy, na Barboru sa strihali čerešňové a višňové vetvičky do vázy, aby rozkvitli k štedrovečernému stolu. Na Mikuláša dostávali deti malé dobrôtky, šišky, pagáče, turecký med, zemiakový cukor.
Každú adventnú nedeľu sa zapálila sviečka. Prvý adventný veniec mal podobu hrubého dreveného kola. Vznikol v roku 1839 v Hamburgu. Na jeho obvode bolo 23 sviec. Štyri veľké biele a 19 malých červených, na každý deň až do Štedrého večera. Kruhová podoba venca nadväzuje na symboliku ustavičnej cesty slnka a zároveň aj večnosti. Krátke dni v decembri sú najtmavšími v roku a podľa starej povery je to čas bludičiek, škriatkov a bielych panien, ktorých návšteva má domu zabezpečiť veľkú úrodu na budúci rok. Vence umiestnené v oknách mali pôvodne týmto bytostiam ukázať správnu cestu. Tradičnými farbami adventných vencov sú červená a zelená. Červená pripomína krv Ježiša a spoločne so zelenou symbolizujú život. Ako ozdoba sa často používali jabĺčka, ktoré sa od dôb rajských považujú za plody života. Sú to 4 týždne pokoja, modlenia a robenia dobrých skutkov, duchovnej prípravy na sviatok narodenia Pána.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyvrcholením Adventu je Štedrý večer

Štedrovečernou večerou za začínajú dni hojnosti, ktoré prichádzajú po pôstnom období. Základom je prestretý stôl a stromček - symbol večného života. Najprv sa ozdoboval mašličkami, medovníkmi, jabĺčkami, neskôr rôznymi dobrotami, salónkami a dnes všetkým možným. Žiarovkami, girlandami, serpentínami. Voľakedy visel malý stromček nad stolom, uchytený o strop. Dnes sú to veľké stromy, preplnené výzdobou a taktiež kopa darčekov, veľakrát nezmyselných. Touto megalomániou strácajú sviatky svoje čaro.
Štedrovečerný stôl poznal v minulosti najprv pôstne jedlo, oblátky s medom. Toto sa odnieslo aj do maštale. Potom nasledovala polievka fazuľová, ale aj šošovicová, hrachová alebo kapustnica. Neskôr to bola rybacia polievka. Po polievke nasledovali pupáky alebo opekance máčané v mlieku, sypané makom a polievané medom. V chudobných rodinách boli polievky zahustené zemiakmi alebo sa k nim podával chlieb, aby sa rodina zasýtila. Pretože to bolo jediné jedlo Štedrého večera. Potom sa prekrojilo jabĺčko a hľadala sa hviezdička, aby bolo zdravíčko. Našla sa aj múka na koláč, alebo vianočku. Väčšinou sa podával koláč na raňajky ku káve, čaju, či mlieku ako jediné pôstne jedlo dňa. Postupne sa hojnosť stolov rozšírila aj do chudobnejších rodín a po pupákoch sa piekla ryba. Vianočnou rybou sa stal kapor. Dnes kapra často nahrádza filé z morských rýb, alebo drahší pstruh, tuniak alebo losos. Po rybe nastupujú koláče, hlavne starý, dobrý orechovník, makovník, tvarohovník alebo kakaovník. V chudobných rodinách sa robili jablčníky. Dnešná doba pozná už vianočné torty, veľa druhov zákuskov, ktoré na vianočných stoloch kraľujú. Po večeri pokračujú hody arašidami, pistáciami, mandľami či krekrami.

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníky nesmeli chýbať

Zaujímavou tradíciou sú medovníky. Robili sa v rôznych tvaroch a zdobili bielym cukrom s citrónom. Vešali sa na stromček. V súčasnosti začína medovníkový stromček ožívať zase.
Samotná Štedrá večera sa začínala v rodinách okolo 18 hodiny. Po jej skončení sa rodina schádzala k stromčeku, spievali sa koledy a rozdali darčeky. Voľakedy sa ľudia omnoho viacej navštevovali a priali si radostné sviatky. Deti chodili koledovať do domovov, aby priniesli iným zvesť, že sa Ježiško narodil. Bol to zároveň spôsob ako si mohli deti, hlavne chudobné, vykoledovať nejakú dobrotu, koláče, jedlo. A kde mali, dali aj šesták či korunku. Tak sa postupne všetci, ktorí mohli, pobrali na spoločnú polnočnú omšu. Poklonili sa jasličkám, kde už bol Ježiško. Velebili ho, oslavovali svätými piesňami a modlitbami. A tým sa vianočné sviatky vlastne začali.
25. decembra sa ľudia hojne navštevovali a radovali. Na ďalší deň sa niekde konali už aj Štefanské zábavy. Pretože od Kataríny, kedy sa naposledy tancovalo, otváralo sa obdobie zábav až na Štefana. Deti chodievali koledovať až do Troch kráľov, cez chotáre do druhých dedín. Navštevovali sa celé rodiny, bolo to družné obdobie návštev, vinšov, stretávania sa ľudí, ktorí si už do nového roku priali všetko dobré.

Skryť Vypnúť reklamu

A je tu Silvester

Prichádza koniec kalendárneho roku, je sviatok svätého Silvestra. Ľudia sa lúčili so starým rokom v družnej zábave, čo pretrváva až do dneška. Už sú to však plesy a honosné oslavy. Na Nový rok si väčšinou každý dáva predsavzatia, že bude lepší, nebude piť a podobne. Všetci si želáme len to najlepšie. Traduje sa povera, že na Nový rok sa nesmie jesť nič, čo pochádza z pernatej zveri - aby nevylietalo z domu šťastie. Vraciame sa preto k rybe, králikovi, bravčovému mäsu. Polievka sa varí hustá šošovicová, aby bolo peňazí. Nepoužívajú sa vajíčka, jednoducho nič, čo pochádza z hydiny. Preto sa morčacie, husacie, kačacie hody robili počas vianočných sviatkov alebo Silvestra.
Sviatky sa končia na Troch kráľov, čo je 6. januára. Na pamiatku Troch kráľov kňazi navštevujú príbytky veriacich a žehnajú ich posvätnou trojkráľovou kriedou. Na dvere katolíckych domov píšu pri kolede začiatočné písmená mien kráľov G, M, B – Gašpar, Melichar, Baltazár. Medzi písmená sa píšu kríže, čo má vyjadrovať, že v našich domovoch a srdciach má prebývať Ten, ktorý na dreve kríža kvôli nám trpel. V minulosti sa v tento deň nosila do kostolov voda, ktorú kňazi veriacim posvätili.
Spísané z rozprávania Anny Škribovej z Malaciek.
- mb-

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 283
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 742
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 930
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 442
  5. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 426
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 257
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 022
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 948
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Piesočnatý terén na Záhorí je na Slovensku jedinečný.


8 h
Ilustračné foto

Tretia vlna bude podľa epidemiológa ministerstva zdravotníctva Martina Pavelku epidémiou neočkovaných.


SITA 24 h

Kultúrny dom bude stáť v centre Malaciek pri križovatke Zámockej a Radlinského.


SITA 30. júl

Nová športová aréna v Malackách je o krok bližšie k realizácii.


SITA 30. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mesto hygienikov o konaní hromadnej akcie neinformovalo.


30. júl

Na mieste zasahoval aj vrtuľník.


30. júl

Najmenej zaočkovaná je Radôstka, najviac Snežnica.


a 1 ďalší 30. júl

Pri dopravnej nehode sa zranili štyria ľudia, z toho dve deti.


30. júl

Už ste čítali?