Skalica - Skalický trdelník ku káve namiesto univerzálneho keksíka - to je cieľ, ktorý by radi dosiahli v Skalici. Mesto umiestnilo na svoju webovú stránku anketovú otázku, či by návštevníci kaviarní radšej k dobrému teplému nápoju nezjedli koliesko typického skalického koláča.
Z pomeru hlasov je zreteľné, že kávičkári by takúto možnosť vítali. Teraz sú na rade majitelia kaviarní, pretože zatiaľ sa iniciatívne z nich takéhoto nápadu nechytil nikto. Radnica chce s nimi o svojom návrhu hovoriť na vianočnom Fóre podnikateľov, ktoré sa bude konať na budúci týždeň.
„Často sa stretávame s problémom, že návštevníci Skalice, ktorí prídu aj zďaleka, sa k ochutnávke trdelníka nedostanú a odídu sklamaní. Tradičná výrobňa má svoje otváracie hodiny a potom je už možnosť obmedzená,“ povedala pracovníčka odboru stratégií na Mestskom úrade Erika Okániková.
Skalický trdelník láka konzumentov sladkostí svojím netradičným tvarom, výnimočnou chuťou a tiež procesom spracovania. V súčasnosti sa uchádza na Európskej komisii o certifikát originálneho produktu zo Slovenska.
Mesto Skalica vzkriesilo dvestoročnú tradíciu pečenia koláča pred dvoma rokmi otvorením mestskej trdelníkarne a následne aj festivalom Trdlofest. Sladký trdelník sa v Skalici udomácnil koncom 18. storočia, keď do mesta prišiel bývať maďarský generál a básnik József Gvadányi a jeho sedmohradský kuchár. Ten stál podľa historických prameňov na začiatku trdelníkovej tradície.
- tasr-