Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Bez sviečok by ani Vianoce neboli

Mihotavý plamienok sviečky sa tradične spája s najkrajšími sviatkami roka – Vianocami, bez sviečok si nevieme predstaviť našu úctu k zosnulým, slávnostné náladové osvetlenie pri večeri. Po stáročia sviečky slúžili ako najdôležitejší zdroj osvetlenia, mali tiež ekumenický a votívny (obetný) význam v kostoloch a kláštoroch. Nenápadný predmet sa tak stal jednou z najdôležitejších potrieb človeka. Okrem osvetľovacej a obetnej funkcie si starší ľudia vybavujú tiež doma používané tzv. hromničky – sviečky posvätené na sviatok Hromníc (2. februára), ktoré mali chrániť dom pred živelnou pohromou.
Materiál na výrobu sviečok v minulosti tvoril zvierací loj alebo včelí vosk a vyrábali sa hlavne technológiou odlievania v rôznych formách a s pridaním prírodných vôní – medu, živice, kvetových silíc. Tieto sviečky plnili tiež relaxačnú funkciu – skrášľovali hlavne zemianske a šľachtické sídla.
Súčasná moderná doba význam sviečok opäť vyzdvihla. Pravdaže, ich osvetľovacia funkcia je hlavne doplnková, ide skôr o dekoratívny zmysel a preto ich tvary a vône sú prispôsobované udalostiam, na ktoré majú slúžiť. Dlhodobo horiace náhrobné kahance, sviečky v tvare veľkonočných vajíčok či kuriatok, vianočných stromčekov alebo anjelikov vôňami ovocia, ihličia... každý zákazník si môže vybrať.Rozhoduje jeho vkus a príležitosť, na ktorú sviečky potrebuje.Okrem toho určujúcim faktorom môže byť kvalita a hlavne cena. Na pultoch sa objavujú rôzne modely od výrobcov z celého sveta, k slovu sa dostávajú už aj slovenskí výrobcovia.

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba sviečok
je už aj na Záhorí
Navštívili sme firmu Eika Sk, s.r.o. v Kuklove. Spoločnosť, ktorá na našom území pôsobí druhý rok, sa zameriava na výrobu vonných a dekoratívnych sviečok aj náhrobných kahancov. Hoci na Slovensku len začína, v Nemecku má svoje dlhotrvajúce tradície. V roku 1892 ju vo Fulde založila rodina Brandovcov. Stačila im jedna výrobná hala a okolité polia im slúžili na vylievanie vosku, ktorý sa bielil na slnku. Formy na výrobu sviečok sa vyrábali z plechu, dreva, neskôr z plastu. Od liatia sviečok z prírodných materiálov prešli výrobcovia k modernejším produktom – stearínu a parafínu a neskôr aj k technológii lisovania namiesto klasického liatia. Firma v Kuklove funguje od januára 2005, začínali s tromi zamestnancami. Riaditeľ firmy Ing. Ján Sekáč, s humorom spomína na časy, kedy zaúčal svojich ľudí a produkovali ručne zlievané sviečky. Prvé stroje do firmy dorazili v auguste 2005 a výroba sa takpovediac rozbehla. Dnes tu pôsobí päťdesiatka pracovníkov, z obce aj z okolia, ktorí tu našli príležitosti na uplatnenie. V trojzmennej prevádzke spracúvajú parafín, ktorý sa strojovo lisuje a upravuje vo formách. Ručná výroba sa venuje tzv. voňavým sviečkam v pohárikoch, ktoré pri horení uvoľňujú rôzne aromatické látky. Je to lákadlo pre všetkých, čo uprednostňujú príjemný relax pri svetle plamienka a vôni ovocia alebo exotických ingrediencií.

Skryť Vypnúť reklamu

Od výroby po zažiarenie
Výroba sviečky, či už ručne zlievanej alebo strojovo lisovanej je náročným procesom. Dôležité je dodržiavanie výrobných technológií, najmä teplôt parafínu alebo stearínu. Vo firme pôsobí oddelenie testovania kvality, kde odborníci pravidelne zisťujú parametre vyrobených sviečok, napríklad dobu horenia, tvarovú stabilitu a farebnú kresbu. Aby bola zlievaná sviečka pekne vyfarbená a „ukázala“ v poháriku, majú pracovníci čo robiť, aby si dali záležať na výrobnej disciplíne. Lisované sviečky prechádzajú lakovým a farebným kúpeľom a niektoré z nich zdobia pracovníčky ručne podľa príležitosti, na ktorú ich pripravujú. Zastihli sme ich práve pri dekorovaní sviečok, ktoré budú zdobiť vianočné stoly. Hotové výrobky putujú k dodávateľom alebo do podnikovej predajne v areáli podniku. Lisovanie sviečky zo stuhnutej suroviny prebieha v stroji,. Laický pozorovateľ toho veľa nevidí, zaujme ho až máčanie hotovej sviečky v laku a farbe. Dokončený výrobok treba zabaliť, pripevniť etiketu – a môžete ju zapáliť. Kvalita výroby je prvoradá, mnohé úkony sa musia realizovať ručne, preto pracovníci produkujú výrobky, ktoré znesú aj najprísnejšie kritériá. Je však pravda, že vedenie firmy im vychádza všemožne v ústrety v sociálnych otázkach. Kvôli problémom s dopravou firma plánuje svojich zamestnancov z okolitých obcí prepravovať mikrobusom za cenu bežnej autobusovej dopravy. Uvažujú tiež s vybudovaním jedálne pre zamestnancov, zakúpením tričiek s logom firmy a vianočnými benefitmi. Manažment totiž už dávno prišiel na to, že len spokojný zamestnanec odvádza čo najkvalitnejšiu prácu. A výrobky firmy Eika z Kuklova musia spĺňať požiadavky najvyššej kvality.
AndreaEngelová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 659
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 476
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 14 174
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 692
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 913
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 139
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 044
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 333
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Rodiny z Kopčian vysadia vzácne stromy

V blízkosti jednej z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku pribudne nová stromová aleja.

Ilustračné foto.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Ilustračné foto

Antigénové testy sú už na Slovensku

Zásielka dorazila v poriadku, lietadlo z kórejského Soulu pristálo na bratislavskom letisku v noci.

Testovanie na nový koronavirus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?