Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Bez sviečok by ani Vianoce neboli

Mihotavý plamienok sviečky sa tradične spája s najkrajšími sviatkami roka – Vianocami, bez sviečok si nevieme predstaviť našu úctu k zosnulým, slávnostné náladové osvetlenie pri večeri. Po stáročia sviečky slúžili ako najdôležitejší zdroj osvetlenia, mali tiež ekumenický a votívny (obetný) význam v kostoloch a kláštoroch. Nenápadný predmet sa tak stal jednou z najdôležitejších potrieb človeka. Okrem osvetľovacej a obetnej funkcie si starší ľudia vybavujú tiež doma používané tzv. hromničky – sviečky posvätené na sviatok Hromníc (2. februára), ktoré mali chrániť dom pred živelnou pohromou.
Materiál na výrobu sviečok v minulosti tvoril zvierací loj alebo včelí vosk a vyrábali sa hlavne technológiou odlievania v rôznych formách a s pridaním prírodných vôní – medu, živice, kvetových silíc. Tieto sviečky plnili tiež relaxačnú funkciu – skrášľovali hlavne zemianske a šľachtické sídla.
Súčasná moderná doba význam sviečok opäť vyzdvihla. Pravdaže, ich osvetľovacia funkcia je hlavne doplnková, ide skôr o dekoratívny zmysel a preto ich tvary a vône sú prispôsobované udalostiam, na ktoré majú slúžiť. Dlhodobo horiace náhrobné kahance, sviečky v tvare veľkonočných vajíčok či kuriatok, vianočných stromčekov alebo anjelikov vôňami ovocia, ihličia... každý zákazník si môže vybrať.Rozhoduje jeho vkus a príležitosť, na ktorú sviečky potrebuje.Okrem toho určujúcim faktorom môže byť kvalita a hlavne cena. Na pultoch sa objavujú rôzne modely od výrobcov z celého sveta, k slovu sa dostávajú už aj slovenskí výrobcovia.

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba sviečok
je už aj na Záhorí
Navštívili sme firmu Eika Sk, s.r.o. v Kuklove. Spoločnosť, ktorá na našom území pôsobí druhý rok, sa zameriava na výrobu vonných a dekoratívnych sviečok aj náhrobných kahancov. Hoci na Slovensku len začína, v Nemecku má svoje dlhotrvajúce tradície. V roku 1892 ju vo Fulde založila rodina Brandovcov. Stačila im jedna výrobná hala a okolité polia im slúžili na vylievanie vosku, ktorý sa bielil na slnku. Formy na výrobu sviečok sa vyrábali z plechu, dreva, neskôr z plastu. Od liatia sviečok z prírodných materiálov prešli výrobcovia k modernejším produktom – stearínu a parafínu a neskôr aj k technológii lisovania namiesto klasického liatia. Firma v Kuklove funguje od januára 2005, začínali s tromi zamestnancami. Riaditeľ firmy Ing. Ján Sekáč, s humorom spomína na časy, kedy zaúčal svojich ľudí a produkovali ručne zlievané sviečky. Prvé stroje do firmy dorazili v auguste 2005 a výroba sa takpovediac rozbehla. Dnes tu pôsobí päťdesiatka pracovníkov, z obce aj z okolia, ktorí tu našli príležitosti na uplatnenie. V trojzmennej prevádzke spracúvajú parafín, ktorý sa strojovo lisuje a upravuje vo formách. Ručná výroba sa venuje tzv. voňavým sviečkam v pohárikoch, ktoré pri horení uvoľňujú rôzne aromatické látky. Je to lákadlo pre všetkých, čo uprednostňujú príjemný relax pri svetle plamienka a vôni ovocia alebo exotických ingrediencií.

Skryť Vypnúť reklamu

Od výroby po zažiarenie
Výroba sviečky, či už ručne zlievanej alebo strojovo lisovanej je náročným procesom. Dôležité je dodržiavanie výrobných technológií, najmä teplôt parafínu alebo stearínu. Vo firme pôsobí oddelenie testovania kvality, kde odborníci pravidelne zisťujú parametre vyrobených sviečok, napríklad dobu horenia, tvarovú stabilitu a farebnú kresbu. Aby bola zlievaná sviečka pekne vyfarbená a „ukázala“ v poháriku, majú pracovníci čo robiť, aby si dali záležať na výrobnej disciplíne. Lisované sviečky prechádzajú lakovým a farebným kúpeľom a niektoré z nich zdobia pracovníčky ručne podľa príležitosti, na ktorú ich pripravujú. Zastihli sme ich práve pri dekorovaní sviečok, ktoré budú zdobiť vianočné stoly. Hotové výrobky putujú k dodávateľom alebo do podnikovej predajne v areáli podniku. Lisovanie sviečky zo stuhnutej suroviny prebieha v stroji,. Laický pozorovateľ toho veľa nevidí, zaujme ho až máčanie hotovej sviečky v laku a farbe. Dokončený výrobok treba zabaliť, pripevniť etiketu – a môžete ju zapáliť. Kvalita výroby je prvoradá, mnohé úkony sa musia realizovať ručne, preto pracovníci produkujú výrobky, ktoré znesú aj najprísnejšie kritériá. Je však pravda, že vedenie firmy im vychádza všemožne v ústrety v sociálnych otázkach. Kvôli problémom s dopravou firma plánuje svojich zamestnancov z okolitých obcí prepravovať mikrobusom za cenu bežnej autobusovej dopravy. Uvažujú tiež s vybudovaním jedálne pre zamestnancov, zakúpením tričiek s logom firmy a vianočnými benefitmi. Manažment totiž už dávno prišiel na to, že len spokojný zamestnanec odvádza čo najkvalitnejšiu prácu. A výrobky firmy Eika z Kuklova musia spĺňať požiadavky najvyššej kvality.
AndreaEngelová

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 514
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 315
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 249
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 8 892
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 293
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 964
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 598
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 361
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 196
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 064
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Vo viacerých krajinách sveta sú školy zatvorené.

Deti by sa učili od pondelka do štvrtka v škole a tri dni by ostali doma.

56m

Nový vinohrad bude s rozlohou približne 22 hektárov v lokalite Novosady dolné.

1 h
Ilustračné foto.

Aktuálne je zaočkovaných osôb viac ako sto tisíc ľudí.

3 h
Urgentný príjem.

Hrozilo, že by viac ako 80-tisíc obyvateľov regiónu Záhoria bolo odkázaných na prevoz až do Bratislavy.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

26. jan

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

21 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

21 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?