Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Najväčší slovenský producent biozeleniny je stále odkázaný na export do zahraničia

Slovenského spotrebiteľa viac zaujíma cena ako kvalita výrobku, na čo doplácajú výrobcovia biologických potravín

Gajary - Spoločnosť AGRO GAJARY s.r.o. je podľa našich zistení najväčším producentom biologicky pestovanej zeleniny na území bývalého Československa. A to aj napriek skutočnosti, že pôda v okolí Gajár je dosť piesčitá a zrejme nikdy neprinášala príliš vysokú úrodu.
Po tom, čo sa bývalé gajarské družstvo dostalo do konkurzu, vznikla dilema ako ďalej postupovať. Či sa oplatí naďalej pestovať zeleninu konvenčným spôsobom, čo sa pri stále väčšom tlaku dodávateľov zeleniny z úrodnejších častí Slovenska ukazovalo čoraz zložitejšie, alebo začať s ekologickým poľnohospodárstvom. Našťastie zvíťazila druhá alternatíva. Preto máme dnes na Záhorí jedinečného producenta, ktorý sa podľa všetkého chce zaradiť medzi vyspelé ekofarmy, aké poznáme z blízkeho Rakúska. Veď napokon už je najvyšší čas, aby aj na pultoch našich obchodov zaujali svoje miesto regály s nápisom biomäso, biozelenina, bioovocie, alebo biomlieko.
Ing. Elena Bukovská, konateľka spoločnosti AGRO GAJARY, pretavila svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v poľnohospodárskej výrobe a za pomoci podobne zmýšľajúcich ľudí začala realizovať na Slovensku unikátny projekt- projekt ekologického poľnohospodárstva. „Filozofiou projektu je hľadanie spôsobu pestovania zeleniny, ktorý možno voľakedy fungoval. Zžitím s prírodou dosiahneme kvalitu výrobkov tak, aby sme boli aj ekonomicky zaujímaví.
V roku 2002 sme sa zaregistrovali ako ekologickí výrobcovia aj preto, že sme pochopili silu konkurencie z južnejších oblastí Slovenska. Pred tromi rokmi sme začínali na 120 ha pôdy, dnes už obhospodarujeme 221 ha. Stali sme sa tak vlastne najväčším pestovateľom biozeleniny na Slovensku. Tento rok napríklad pestujeme zeleninu na 11 hektároch a na ďalších 10 hektároch zemiaky. Ostatné do osevu sú vždy len obilniny alebo ďatelinotrávne miešanky. Miešanky majú za úlohu podnietenie biologickej aktivity v pôde a tiež likvidáciu burín.“
Poznatky a skúsenosti pestovatelia z Gajár načerpali u rakúskych farmárov. Tí pestujú biozeleninu bežne aj na 60 ha a viac. Na rozdiel od slovenských sa s problémom odbytu nestretávajú. „S odbytom výrobkov máme na Slovensku zatiaľ ťažkosti. Problém je v tom, že aj keď dopestujeme tú kvalitnú zeleninu, náš zákazník si ešte neuvedomuje, prečo je vlastne kvalitnejšia. Stále je pri jeho rozhodovaní dôležitá cena. Lenže bioprodukty musia byť drahšie z dôvodu vysokého podielu ručnej práce a samozrejme aj nižšej úrody. Zákazníci však uprednostňujú lacnejšiu, klasicky dopestovanú zeleninu. Naša cena sa pohybuje niekde okolo 100% prirážky k bežným cenám, čo v systéme obchodovania na Slovensku je pomerne veľký problém.“
Gajarskí pestovatelia biopotravín chcú so zákazníkmi komunikovať a presvedčiť ich, že si môžu vybrať, čo chcú konzumovať. „Vysvetľujeme im celú technológiu, akým spôsobom sa dá dosiahnuť, aby bola aj bez chemických postrekov a hnojív zelenina vizuálne porovnateľná so zeleninou z „klasického“ poľnohospodárstva. Každý si predstaví, že bio kvalita (bez chémie, bez hnojív) znamená, že je to malá zelenina, horšia, škaredšia, čo nie je pravda. My si triedenie robíme spôsobom, ktorý nám ukladá potravinový kódex alebo ako si ustanoví odberateľ. Naša zelenina sa mnohokrát vizuálne takmer nedá rozlíšiť od konvenčne pestovanej.“
Prvoradý je však postoj spotrebiteľa. On svojim rozhodovaním diktuje obchodníkom, po čom je dopyt. „Dnes, keď prídu ľudia do rôznych sietí a tie nemajú v ponuke biovýrobky, mali by si klásť otázku, prečo ich tá sieť nemá. Veď všade vo svete majú veľké obchody úlohu ponúkať aj rôzne biovýrobky. Že v našich obchodoch chýba takýto sortiment, je čiastočne vina štátu a príslušného ministerstva. Ani výroba rôzneho ekologického mäsa či mlieka na Slovensku ešte nie je legislatívne dotiahnutá do konca. Je to na škodu ľudí, ktorí chcú mať kompletný sortiment bio výrobkov pre svoj život. - mb -

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 468
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 336
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 190
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 638
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 455
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 346
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 155
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 635
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 780
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

To, čo bolo voľakedy bežné, už dnes v dedinách veľmi nevídame. V minulosti sa kosili hrádze, keďže seno bolo vzácne, v súčasnosti tam už iba leží.


TASR 13 h
Vietor zhodil strom priamo na kaplnku.

Obcou sa prehnala búrka so silným vetrom.


15 h
Ilustračné foto

Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny.


17 h

Po rekonštrukcii historickej budovy bývalej sokolovne za približne milión eur a otvorení mestského múzea mesto ani zďaleka nekončí. Plánuje obnoviť aj okolie tejto národnej kultúrnej pamiatky. A uvažuje pritom využiť peniaze z Európskej únie.


11. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


12 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


21 h

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


19 h

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?