Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Prirovnanie „ako húb po daždi“ na Záhorí neplatí

Záhorie je raj hubárov. Tie najkrajšie a najchutnejšie hríby rastú v borových lesoch, ktoré sa nanešťastie najhojnejšie nachádzajú vo vojenskom obvode. Sú však lokality, kam sa smie ísť aj bez „bumašky“. Tie najvychytenejšie na severnej hranici s obvodom

Tohtoročný apríl a máj boli upršané mesiace. Vlaha síce bola, no chýbali teplé noci, po ktorých sa prebúdzajú hríby k životu. Mysleli sme si, že ten správny čas nastal uplynulý týždeň. V nedeľu spŕchlo a ďalšie dve noci sa teplota vyšplhala nad 10°C.

Sucho ako na Sahare

Hoci sa má chodiť na hríby zrána, nebrali sme ohľad na toto pravidlo. Veď, načo aj... Hríbom je to jedno, kedy ich pozbierame. Teda, ak ich niekto nepozbiera skôr. Z toho sme si však starosti nerobili. Skôr nám išlo o to, či vôbec rastú.
Niečo po deviatej hodine sme dorazili do Šajdíkových Humeniec. Vidina hríbového gulášu sa nám rozplynula hneď, ako sme vystúpili z auta pred potravinami Beno na konci dediny. „Dubáky? Či rastú? Nevieme nič, my na hríby nechodíme. Ale hubárov sme tu už dlho nevideli. Sucho je,“ zmrazili naše nádeje ženy pred obchodom. Akú - takú nádej do nás vliala majiteľka obchodu, ktorá vraj nejakých hubárov videla.
Keďže bola dedina vyľudnená a nenašli sme žiadneho domorodca - dobrovoľníka, ktorý by nás za pivo a poldeci či inú nenáležitú výhodu odviedol na miestečko plné dubákov, po niekoľkých metroch sme auto zaparkovali na kraji lesa. Po hríboch ani smradu. To doslovne, pretože prítomnosť hríbov sa dá aj zavoňať. Pod nohami nám šušťalo suché lístie a aj z machov i lišajníkov sa prášilo. „Tu asi nič rásť nebude,“ zúfalo som si pomyslel, no naprázdno sa nám odchádzať nechcelo. Pustili sme sa do hľadania.
Okrem pestrej flóry nám spoločníkov robili ďatle, kukučky a mraveniská. Občas sa pritrafil aj nejaký ten „hovnivál“, ale po dubákoch či iných hríboch na zbieranie ani pamiatky.
„Mám!“ zvolal kolega, ktorý kľačiac odhrabával rukami miesto okolo nálezu. Slinky na praženicu s dubákmi sa mi však zbiehali nadarmo. Uprostred kolegových rúk sa týčila muchotrávka.
Tých a ešte aj iných podozrivých húb sme napokon našli viacero. Overiť si pravidlo, že každá huba je aspoň raz jedlá, sme však nemali záujem. Po hodinovej prechádzke, doštípaní od komárov, sme sa rozhodli zájsť do iného revíru.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ani plávky, iba plavky

Lesnou cestou sme sa vybrali do Borského Mikuláša dúfajúc, že tam nám to vyjde. Naše prvotné sklamanie však onedlho vystriedala radosť s ozajstného úlovku. Asi tak dva metre od cesty vo vysokej tráve spokojne prežúvala trávu srnka. Naša prítomnosť jej vôbec neprekážala. Iba zdvihla hlavu a pozerala smelo na nás. Asi sa čudovala, prečo sme zastali a nešli svojou cestou. Napokon nám povolila iba jeden fotozáber a ako primadona spokojne odišla do vyššej trávy.
Sucho nás sprevádzalo naďalej, hoci bolo teplé slnečné počasie iba dva dni. Na miestach, kde počas sezóny býva viac Búranov ako hríbov, nebolo ani človiečika. Pokračovali sme teda ďalej na Šaštín a odstavili auto pri strelnici za Borským Mikulášom. Sledujúc pokojnú hladinu jazera, ktoré vzniklo z pieskovej jamy, sme si vychutnávali aspoň chvíľu božský kľud. Ticho prehlušovali iba vážky, pokojnú hladinu čerili malé rybky. Očarení krásou prírody sme kráčali po brehu dúfajúc, že sa niekde vlaha zo spodnej vody udržala a dala príležitosť na život i hríbom.
„Mám!“ opäť moje rozjímanie prerušil kolega držiac na palici kus látky. Napokon sa z nej vykľuli plavky a onedlho sme našli ešte dvoje. „Asi boli na jedno použitie,“ skonštatoval a na výstrahu ostatným ich vystavil k obdivu.
Blížilo sa poludnie. V nohách sme mali niekoľko kilometrov chôdze. Hoci sme nič na zbieranie do košíka nenašli, napokon sme však s prázdnym neodchádzali. Okrem dojmov z krásy prírody sme si pochutili na lesných jahodách. Bolo ich síce málo, ale nám to ako odmena za snahu stačilo.
Ak sa chcete vybrať na hríby na Záhorie, radíme vám, overte si u známych, či vôbec rastú. To, že zaprší, ešte neznamená, že prišiel ich čas. Ak vám však ide o viac ako o praženicu s dubákmi, neváhajte a každú príležitosť využite na vychádzku do prírody. Pohyb na zdravom vzduchu stojí za to. A aby ste sa Záhorím netúlali bezcieľne, v budúcich vydaniach nášho týždenníka vám pribalíme tip, kam sa oplatí vybrať. A ak príde tá správna dubáková sezóna, dáme vám vedieť tiež.
- gak, komo -

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 167
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 214
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 12 410
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 874
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 455
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 889
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 542
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 552
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 446
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 201

Hlavné správy z MY Záhorie

Dominik Holec s novou zmluvou v Žiline

Mladý 23-ročný brankár strávil uplynulú jarnú časť Fortuna ligy na hosťovaní v Senici.

Polícia pátra po hľadaných osobách, o pomoc žiada i verejnosť

Polícia pátra po hľadaných Ivanovi Grigovi, Michalovi Borošovi a Antonovi Norovskom z trnavského regiónu a žiada verejnosť o pomoc.

Senica získala chorvátskeho stredopoliara Tešiju

Slovenský futbalový fortunaligista FK Senica získal chorvátskeho stredopoliara Marka Tešiju.

Kríza na prelome milénia, dnes je situácia na trhu práce opačná

Najnižšiu evidovanú mieru nezamestnanosti mal v regióne Trnavy a Záhoria v máji tohto roka okres Hlohovec. Naopak to bolov okrese Senica.

Tlaky v práci? Je to smutný obraz doby,tvrdí psychiatrička

Za socializmu zakotvovala ústava povinnosť pracovať, príživníctvo sa trestalo. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Strata zamestnania môže naštartovať úzkostné poruchy, depresie či psychózy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Liptáci majú na námestí starú lanovku z Chopku

Jediným mestom s lanovkou priamo v centre je Liptovský Mikuláš. Okamžite sa z nej stala pútavá atrakcia námestia.

Koše na papier v Martine zamkli, kradlo sa z nich

​​​​​​​Kontajnery na separovanie papiera sa v Martine stali terčom zlodejov. Ich uzamknutie teraz ľuďom trošku komplikuje vhadzovanie kartónov dovnútra, a tak niektoré z košov už našli zničené.

Vybrali SME

Už ste čítali?