Máte chuť na zmrzlinu? Ak áno, možností je na výber. Veľká, malá, maxi, príchute od výmyslu sveta. V horúcom dni ideálne osvieženie. Pohodový obrázok spokojných zákazníkov oblizujúcich sladké kopčeky určite vyvolá dobrú náladu v okoloidúcich. Ale – je táto lahôdka neškodná, alebo sa treba pripraviť aj na alternatívu, že po jej konzumácii môžeme skončiť na najbližšom infekčnom oddelení? Aké opatrenia na ochranu spotrebiteľov platia v tomto prípade?
Regionálny útvar verejného zdravotníctva v Senici nám poskytol informácie o zaužívaných predpisoch, prostredníctvom ktorých by mala byť zaručená ochrana zdravia obyvateľstva.
V prvom rade pre každého výrobcu aj predajcu zmrzliny platí striktná podmienka mať v prevádzke (nezáleží na tom, či ide o stánok na kúpalisku alebo murovanú cukráreň) zdroj tečúcej pitnej vody. Teda žiadne vedro s vodou, v ktorom kedy–tedy predavač opláchne naberačky, ale riadne napojenie na vodovod alebo studňu s bezchybnou kvalitou vody. Tú si prevádzkovateľ musí dať otestovať na vlastné náklady.
Obsluhujúci personál musí mať predpisové hygienické oblečenie a úpravu zovňajšku, no to najdôležitejšie je, aby všetci, ktorí prichádzajú do styku s potravinami, mali platný zdravotný preukaz. Platí to aj v prípade sezónnych brigádnikov. Pre tých sa spravidla vystavuje preukaz s obmedzenou platnosťou. Istá komplikácia môže nastať skôr u stálych zamestnancov v celoročných prevádzkach. Mnohí z nich majú preukazy s platnosťou na dobu neurčitú a nie vždy sa potrebné odbery realizujú v pravidelných intervaloch. Čo však v prípade, že sa zamestnanec (i keď nevedomky) vystaví infekcii, stane sa z neho bacilonosič a celé týždne alebo mesiace si to nikto nevšimne, kým neprepukne epidémia? O takéto incidenty nie je vo verejnom stravovaní núdza. Preto treba apelovať aj na lekárov, aby kontrolovali platnosť zdravotných preukazov a starostlivo sledovali laboratórne výsledky ich držiteľov.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú zase svoje kontrolné postupy na priebežné sledovanie neškodnosti zmrzliny. Podľa pravidelného harmonogramu sú odoberané vzorky a zasielané na podrobnú expertízu. Sledujú sa mikrobiologické kritériá, použité potravinárske materiály aj technologické postupy. Ak je niektorá vzorka pozitívna na mikroorganizmy, zastaví sa chod prevádzky až do odvolania. Rovnako ako aj v prípade, že prevádzka z nejakého dôvodu nespĺňa požadované kritériá. Tie sú paradoxne po prijatí pravidiel Európskej únie miernejšie ako v čase, keď si Slovensko určovalo svoje vlastné.
Ako sme sa dozvedeli, v uplynulom roku neboli v regióne Senica a Skalica zistené žiadne závažné problémy s kvalitou zmrzliny. Takisto nedošlo k prepuknutiu nákazy z potravín. Dôležité je dôsledné dodržiavanie predpisov a hygieny, teda takmer všetko je v rukách ľudí, ktorí toto letné osvieženie pripravujú a predávajú.
Apropo, jedna dobrá rada zdarma: Ak máte akékoľvek pochybnosti o poctivosti zmrzlinára a čistote jeho stánku, jednoducho u neho nekupujte.
- en-