Sobota, 4. február, 2023 | Meniny má Veronika

Dobré meno v zahraničí robí Slovensku aj špargľa zo Záhoria

Špargľa – Asparagus officinalis- je medzi „kuchynskými fajnšmekrami“ považovaná za kráľovnú zeleniny. Keďže v týchto dňoch vrcholí obdobie jej zberu, tzv. „špargľová sezóna“, reportážou vám priblížime pestovanie, zber i spracovanie tejto, v našich kuchyniach ešte neudomácnenej zeleniny.
Špargľa je obľúbená najmä v Nemecku a Švajčiarsku, kde patrí neodmysliteľne do jedálneho lístka. Dnes môžeme povedať, že špargli prichádzajú na chuť i Slováci aj z dôvodu, že táto sezónna zelenina sa pestuje i na pieskových poliach Záhorskej nížiny. Jej pestovaním a následným zberom sa zaoberajú firmy Asparagus Veľké Leváre a BioAspa Kúty, ktoré sa taktiež vlastnou distribúciou starajú o to aby sa táto zelenina objavila i na jedálnych lístkoch našich domácností.
Špargľu, ako spestrenie jedálneho lístka pozná ľudstvo minimálne 5000 rokov. Z tohto obdobia pochádzajú jej prvé vyobrazenia na stenách Sakkatovej pyramíde v Egypte. Už v roku 200 p.n.l. mala špargľa svoje výnimočné miesto medzi pestovanou zeleninou. Istú dobu bola vraj považovaná za afrodiziakum, kde hlavne tvar špargle aktivizoval vylučovanie hormónov šťastia u vydajachtivých panien. Gréci ju pestovali ako zeleninu i ako liek, Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň porovnateľnú s jej dnešným pestovaním a Francúzi, hlavne za vlády Ľudovíta XIV, rozšírili pestovanie bielej špargle do celej Európy. Keďže špargľa sa radí medzi kráľovskú zeleninu, dlhú dobu bola spestrením jedálneho lístka iba na kráľovských stoloch. Zaujímavosťou je, že trebárs staroegypťania špargľu považovali za ochrancu pred chorobami na druhom svete a dávali ju mŕtvym príbuzným do hrobov.
Dnes vieme, že uvarená špargľa pripravená k pokrmu obsahuje okrem iného bielkoviny, málo tukov, vodu, kalcium, horčík, vitamíny A,B1,B2,C,E minerálne látky. Špargľa je ale hlavne nízko kalorická, čo znamená, že je v maximálnej miere vhodná na redukčnú diétu.
Samotná špargľa je trváca rastlina s viacročnou možnosťou zberu a vyžaduje si celoročnú opateru, hoci si človek veci neznalý môže myslieť, že si pestovatelia v polovici apríla najmú zberačov a títo zbierajú špargľu do poloviny júna a viac sa o túto plodinu nik nestará. Opak je pravdou! Jarný zber je iba malým vyvrcholením a odmenou celoročného úsilia jej pestovateľom.
V BioAspe Kúty to majú o to ťažšie, že tú „ich špargľu“ dopestúvajú na čistej ekologickej báze bez použitia akýchkoľvek chemických podporných prostriedkov. Že sa vydali správnym smerom svedčí i nedávna návšteva a následné pochvalné vyjadrenie sa z úst skupiny bio-farmárov zo Švédska, ktorí sa do Kútov prišli na vlastné oči presvedčiť o pravdivosti a predovšetkým o funkčnosti pestovania bio špargle v „postkomunistickej“ krajine strednej Európy. V BioAspe Kúty nie je zriedkavosťou stretnúť i rôzne exkurzie zo stredných škôl okresov Senica či Skalica. Stručne povedané: špargľa zo Slovenska má už v Európe svoj „cveng“ a jej pestovatelia môžu byť tuzemským podnikateľom príkladom, ako sa presadiť na zahraničnom trhu a tým zároveň šíriť dobré meno Slovenska v celej Európe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Špargľa v kuchyni

Na prípravu jedál využívame buď zelenú špargľu, ktorá je aromatickejšia a má vyšší obsah vitamínov alebo bielu jemnejšiu špargľu, ktorá je dosť krehká. Dovolíme si upozorniť, že špargľu pred kuchynskou úpravou je nutné uchovávať v chlade a bez prítomnosti slnečného žiarenia, ktoré znehodnocuje jej chuťové vlastnosti.
Špargľu najprv dôkladne umyjeme a ošúpeme asi 2 až 3 cm. pod vrcholom smerom nadol.
500 g špargle varíme v 1l. vody spolu s 1 lyžičkou soli a kockou cukru 8 až 12 minút. Môžeme, ale i nemusíme pridať kvapku masla.
Špargľa zapečená so šunkou a syrom:
200 – 300 g špargle, 4 plátky šunky á 20 g ; 4 plátky syra á 20 g ; 2 lyžice masla; nastrúhaná žemľa; pažítka
Zapekaciu misku vytrieme časťou masla a posypeme jemne strúhanou žemľou. Položíme do nej plátok šunky, na ňu v slanej vode uvarenú špargľu a prekryjeme plátkom syra. Pokvapkáme zvyškom masla a v rúre alebo grile prudko zapečieme. Pri podávaní posypeme na jemno nastrúhanou pažítkou. Podávame s bielym pečivom. Dobrú chuť!
Text a foto: eMHart agency
Použité fotografie boli zrealizované za súhlasu f.BioAspa Kúty v jej firemnomareáli.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  3. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  4. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Dodajte vašej pokožke šťavu
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  1. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  2. Tím súťažného kvízu Riskuj! vyráža za fanúšikmi do Košíc
  3. Viete, kto je Najzamestnávateľ vo finančných službách?
  4. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  5. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  8. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 12 243
  2. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 6 422
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 943
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  5. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 1 825
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 774
  7. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 1 287
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 077

Blogy SME

  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  3. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  4. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  5. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  6. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  7. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  8. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 579
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 644
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 026
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 324
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 317
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 085
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 829
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 581
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


5m
Historik Richard Drška.

Maily sú podľa neho zlá choroba dnešnej doby.


18 h

Spoločným cieľom je sfunkčniť radu tak, aby mohla rozhodovať o tom, ktoré projekty budú spolufinancované z nových eurofondov.


TASR 21 h

Policajti podrobili dychovej skúške na alkohol na cestách kraja viac ako 180.000 vodičov.


TASR 21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Ostrý Kameň
  3. Anton Kovalčík: Ako sa nerobí štátny prevrat.
  4. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete
  5. Jozef Stasík: Ovplyvnia medvede budúce voľby?
  6. Matej Nagy: Dúbravský mesačník 3
  7. Adam Austera: Stáva sa Paramount konkurentom Netflixu?
  8. Peter Maroncik: Neskracujte si cestu po rozblatenom trávniku!
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 579
  2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 644
  3. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 4 026
  4. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 324
  5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 317
  6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 3 085
  7. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 2 829
  8. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 2 581
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu