Streda, 1. december, 2021 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Dobré meno v zahraničí robí Slovensku aj špargľa zo Záhoria

Špargľa – Asparagus officinalis- je medzi „kuchynskými fajnšmekrami“ považovaná za kráľovnú zeleniny. Keďže v týchto dňoch vrcholí obdobie jej zberu, tzv. „špargľová sezóna“, reportážou vám priblížime pestovanie, zber i spracovanie tejto, v našich kuchyniach ešte neudomácnenej zeleniny.
Špargľa je obľúbená najmä v Nemecku a Švajčiarsku, kde patrí neodmysliteľne do jedálneho lístka. Dnes môžeme povedať, že špargli prichádzajú na chuť i Slováci aj z dôvodu, že táto sezónna zelenina sa pestuje i na pieskových poliach Záhorskej nížiny. Jej pestovaním a následným zberom sa zaoberajú firmy Asparagus Veľké Leváre a BioAspa Kúty, ktoré sa taktiež vlastnou distribúciou starajú o to aby sa táto zelenina objavila i na jedálnych lístkoch našich domácností.
Špargľu, ako spestrenie jedálneho lístka pozná ľudstvo minimálne 5000 rokov. Z tohto obdobia pochádzajú jej prvé vyobrazenia na stenách Sakkatovej pyramíde v Egypte. Už v roku 200 p.n.l. mala špargľa svoje výnimočné miesto medzi pestovanou zeleninou. Istú dobu bola vraj považovaná za afrodiziakum, kde hlavne tvar špargle aktivizoval vylučovanie hormónov šťastia u vydajachtivých panien. Gréci ju pestovali ako zeleninu i ako liek, Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň porovnateľnú s jej dnešným pestovaním a Francúzi, hlavne za vlády Ľudovíta XIV, rozšírili pestovanie bielej špargle do celej Európy. Keďže špargľa sa radí medzi kráľovskú zeleninu, dlhú dobu bola spestrením jedálneho lístka iba na kráľovských stoloch. Zaujímavosťou je, že trebárs staroegypťania špargľu považovali za ochrancu pred chorobami na druhom svete a dávali ju mŕtvym príbuzným do hrobov.
Dnes vieme, že uvarená špargľa pripravená k pokrmu obsahuje okrem iného bielkoviny, málo tukov, vodu, kalcium, horčík, vitamíny A,B1,B2,C,E minerálne látky. Špargľa je ale hlavne nízko kalorická, čo znamená, že je v maximálnej miere vhodná na redukčnú diétu.
Samotná špargľa je trváca rastlina s viacročnou možnosťou zberu a vyžaduje si celoročnú opateru, hoci si človek veci neznalý môže myslieť, že si pestovatelia v polovici apríla najmú zberačov a títo zbierajú špargľu do poloviny júna a viac sa o túto plodinu nik nestará. Opak je pravdou! Jarný zber je iba malým vyvrcholením a odmenou celoročného úsilia jej pestovateľom.
V BioAspe Kúty to majú o to ťažšie, že tú „ich špargľu“ dopestúvajú na čistej ekologickej báze bez použitia akýchkoľvek chemických podporných prostriedkov. Že sa vydali správnym smerom svedčí i nedávna návšteva a následné pochvalné vyjadrenie sa z úst skupiny bio-farmárov zo Švédska, ktorí sa do Kútov prišli na vlastné oči presvedčiť o pravdivosti a predovšetkým o funkčnosti pestovania bio špargle v „postkomunistickej“ krajine strednej Európy. V BioAspe Kúty nie je zriedkavosťou stretnúť i rôzne exkurzie zo stredných škôl okresov Senica či Skalica. Stručne povedané: špargľa zo Slovenska má už v Európe svoj „cveng“ a jej pestovatelia môžu byť tuzemským podnikateľom príkladom, ako sa presadiť na zahraničnom trhu a tým zároveň šíriť dobré meno Slovenska v celej Európe.

Skryť Vypnúť reklamu

Špargľa v kuchyni

Na prípravu jedál využívame buď zelenú špargľu, ktorá je aromatickejšia a má vyšší obsah vitamínov alebo bielu jemnejšiu špargľu, ktorá je dosť krehká. Dovolíme si upozorniť, že špargľu pred kuchynskou úpravou je nutné uchovávať v chlade a bez prítomnosti slnečného žiarenia, ktoré znehodnocuje jej chuťové vlastnosti.
Špargľu najprv dôkladne umyjeme a ošúpeme asi 2 až 3 cm. pod vrcholom smerom nadol.
500 g špargle varíme v 1l. vody spolu s 1 lyžičkou soli a kockou cukru 8 až 12 minút. Môžeme, ale i nemusíme pridať kvapku masla.
Špargľa zapečená so šunkou a syrom:
200 – 300 g špargle, 4 plátky šunky á 20 g ; 4 plátky syra á 20 g ; 2 lyžice masla; nastrúhaná žemľa; pažítka
Zapekaciu misku vytrieme časťou masla a posypeme jemne strúhanou žemľou. Položíme do nej plátok šunky, na ňu v slanej vode uvarenú špargľu a prekryjeme plátkom syra. Pokvapkáme zvyškom masla a v rúre alebo grile prudko zapečieme. Pri podávaní posypeme na jemno nastrúhanou pažítkou. Podávame s bielym pečivom. Dobrú chuť!
Text a foto: eMHart agency
Použité fotografie boli zrealizované za súhlasu f.BioAspa Kúty v jej firemnomareáli.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!?
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  5. U-Multirank: Trnavská univerzita prvá spomedzi slovenských VŠ
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  6. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Zmeny v systéme revíznych postupov
  9. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  10. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 30 945
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 706
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 876
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 673
  5. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 7 511
  6. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 338
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 727
  8. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 971
  9. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 2 205
  10. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 135

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  2. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  3. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  4. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  5. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  6. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  7. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  8. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 941
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 801
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 958
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 984
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 606
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 512
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 404
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Územný plán zohľadňuje rozvoj nových lokalít bývania, rekreácie a poľnohospodárskych usadlostí.


TASR 4 h

Parkovacia karta bude online. Novinkou je aj platnosť karty


6 h

Skalickí policajti kontrolovali OTP režim na pracoviskách.


8 h
Ilustračné foto.

Dôvodom je zvýšený počet zamestnancov s ochorením COVID-19 a zamestnancov v karanténe.


SITA 12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dôvodom plošného uzatvárania škôl a prechodu na dištančné vzdelávanie je zlá pandemická situácia v regióne.


10 h

Pri nehode sa zrazili dve autá.


30. nov

Aktuálne majú hospitalizovaných 76 pacientov s covidom.


30. nov

Situácia v oravských nemocniciach je stále kritická.


8 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Vydrž, Prťka alebo Ako nezatvoriť školu, v ktorej sa motá už len jeden zdravý učiteľ
  2. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov
  3. Štefan Vidlár: Hňupík Hulík
  4. Jozef Rybár: Arriva - existenčný politický problém predsedu BSK Drobu...
  5. Mária Drahošová: Upratovanie v sebe. Ako na to?
  6. Igor Múdry: Francúzaky po našom
  7. Dmytro Retynskyi: Hrozba ruského útoku na Ukrajinu
  8. Pavol Ondreáš: Vypneme Európu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 9 941
  2. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 801
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 958
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 057
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 984
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 606
  7. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 512
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 404
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu