Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Dobré meno v zahraničí robí Slovensku aj špargľa zo Záhoria

Špargľa – Asparagus officinalis- je medzi „kuchynskými fajnšmekrami“ považovaná za kráľovnú zeleniny. Keďže v týchto dňoch vrcholí obdobie jej zberu, tzv. „špargľová sezóna“, reportážou vám priblížime pestovanie, zber i spracovanie tejto, v našich kuchyniach ešte neudomácnenej zeleniny.
Špargľa je obľúbená najmä v Nemecku a Švajčiarsku, kde patrí neodmysliteľne do jedálneho lístka. Dnes môžeme povedať, že špargli prichádzajú na chuť i Slováci aj z dôvodu, že táto sezónna zelenina sa pestuje i na pieskových poliach Záhorskej nížiny. Jej pestovaním a následným zberom sa zaoberajú firmy Asparagus Veľké Leváre a BioAspa Kúty, ktoré sa taktiež vlastnou distribúciou starajú o to aby sa táto zelenina objavila i na jedálnych lístkoch našich domácností.
Špargľu, ako spestrenie jedálneho lístka pozná ľudstvo minimálne 5000 rokov. Z tohto obdobia pochádzajú jej prvé vyobrazenia na stenách Sakkatovej pyramíde v Egypte. Už v roku 200 p.n.l. mala špargľa svoje výnimočné miesto medzi pestovanou zeleninou. Istú dobu bola vraj považovaná za afrodiziakum, kde hlavne tvar špargle aktivizoval vylučovanie hormónov šťastia u vydajachtivých panien. Gréci ju pestovali ako zeleninu i ako liek, Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň porovnateľnú s jej dnešným pestovaním a Francúzi, hlavne za vlády Ľudovíta XIV, rozšírili pestovanie bielej špargle do celej Európy. Keďže špargľa sa radí medzi kráľovskú zeleninu, dlhú dobu bola spestrením jedálneho lístka iba na kráľovských stoloch. Zaujímavosťou je, že trebárs staroegypťania špargľu považovali za ochrancu pred chorobami na druhom svete a dávali ju mŕtvym príbuzným do hrobov.
Dnes vieme, že uvarená špargľa pripravená k pokrmu obsahuje okrem iného bielkoviny, málo tukov, vodu, kalcium, horčík, vitamíny A,B1,B2,C,E minerálne látky. Špargľa je ale hlavne nízko kalorická, čo znamená, že je v maximálnej miere vhodná na redukčnú diétu.
Samotná špargľa je trváca rastlina s viacročnou možnosťou zberu a vyžaduje si celoročnú opateru, hoci si človek veci neznalý môže myslieť, že si pestovatelia v polovici apríla najmú zberačov a títo zbierajú špargľu do poloviny júna a viac sa o túto plodinu nik nestará. Opak je pravdou! Jarný zber je iba malým vyvrcholením a odmenou celoročného úsilia jej pestovateľom.
V BioAspe Kúty to majú o to ťažšie, že tú „ich špargľu“ dopestúvajú na čistej ekologickej báze bez použitia akýchkoľvek chemických podporných prostriedkov. Že sa vydali správnym smerom svedčí i nedávna návšteva a následné pochvalné vyjadrenie sa z úst skupiny bio-farmárov zo Švédska, ktorí sa do Kútov prišli na vlastné oči presvedčiť o pravdivosti a predovšetkým o funkčnosti pestovania bio špargle v „postkomunistickej“ krajine strednej Európy. V BioAspe Kúty nie je zriedkavosťou stretnúť i rôzne exkurzie zo stredných škôl okresov Senica či Skalica. Stručne povedané: špargľa zo Slovenska má už v Európe svoj „cveng“ a jej pestovatelia môžu byť tuzemským podnikateľom príkladom, ako sa presadiť na zahraničnom trhu a tým zároveň šíriť dobré meno Slovenska v celej Európe.

Skryť Vypnúť reklamu

Špargľa v kuchyni

Na prípravu jedál využívame buď zelenú špargľu, ktorá je aromatickejšia a má vyšší obsah vitamínov alebo bielu jemnejšiu špargľu, ktorá je dosť krehká. Dovolíme si upozorniť, že špargľu pred kuchynskou úpravou je nutné uchovávať v chlade a bez prítomnosti slnečného žiarenia, ktoré znehodnocuje jej chuťové vlastnosti.
Špargľu najprv dôkladne umyjeme a ošúpeme asi 2 až 3 cm. pod vrcholom smerom nadol.
500 g špargle varíme v 1l. vody spolu s 1 lyžičkou soli a kockou cukru 8 až 12 minút. Môžeme, ale i nemusíme pridať kvapku masla.
Špargľa zapečená so šunkou a syrom:
200 – 300 g špargle, 4 plátky šunky á 20 g ; 4 plátky syra á 20 g ; 2 lyžice masla; nastrúhaná žemľa; pažítka
Zapekaciu misku vytrieme časťou masla a posypeme jemne strúhanou žemľou. Položíme do nej plátok šunky, na ňu v slanej vode uvarenú špargľu a prekryjeme plátkom syra. Pokvapkáme zvyškom masla a v rúre alebo grile prudko zapečieme. Pri podávaní posypeme na jemno nastrúhanou pažítkou. Podávame s bielym pečivom. Dobrú chuť!
Text a foto: eMHart agency
Použité fotografie boli zrealizované za súhlasu f.BioAspa Kúty v jej firemnomareáli.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 083
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 317
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 551
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 966
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 743
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 660
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 852
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 760
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 624
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Predbežný termín konca zákazu vychádzania je 15. november

Termín odsúhlasil aj ústredný krízový štáb.

Ilustračná fotografia.

V Skalici nebudú odberné miesta kopírovať volebné miestnosti

Na plošné testovanie vyčlenili v meste jedenásť odberných miest.

Ilustračné foto

Kraj poskytne na celoplošné testovanie stredné školy

Budú v nich zriadené odberové miesta.

Trnavský samosprávny kraj

Mestskí policajti zasahovali pri krvavej potýčke

Zranenému mužovi poskytli prvú pomoc.

Ilustračná fotka

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?