Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Dobré meno v zahraničí robí Slovensku aj špargľa zo Záhoria

Špargľa – Asparagus officinalis- je medzi „kuchynskými fajnšmekrami“ považovaná za kráľovnú zeleniny. Keďže v týchto dňoch vrcholí obdobie jej zberu, tzv. „špargľová sezóna“, reportážou vám priblížime pestovanie, zber i spracovanie tejto, v našich kuchyniach ešte neudomácnenej zeleniny.
Špargľa je obľúbená najmä v Nemecku a Švajčiarsku, kde patrí neodmysliteľne do jedálneho lístka. Dnes môžeme povedať, že špargli prichádzajú na chuť i Slováci aj z dôvodu, že táto sezónna zelenina sa pestuje i na pieskových poliach Záhorskej nížiny. Jej pestovaním a následným zberom sa zaoberajú firmy Asparagus Veľké Leváre a BioAspa Kúty, ktoré sa taktiež vlastnou distribúciou starajú o to aby sa táto zelenina objavila i na jedálnych lístkoch našich domácností.
Špargľu, ako spestrenie jedálneho lístka pozná ľudstvo minimálne 5000 rokov. Z tohto obdobia pochádzajú jej prvé vyobrazenia na stenách Sakkatovej pyramíde v Egypte. Už v roku 200 p.n.l. mala špargľa svoje výnimočné miesto medzi pestovanou zeleninou. Istú dobu bola vraj považovaná za afrodiziakum, kde hlavne tvar špargle aktivizoval vylučovanie hormónov šťastia u vydajachtivých panien. Gréci ju pestovali ako zeleninu i ako liek, Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň porovnateľnú s jej dnešným pestovaním a Francúzi, hlavne za vlády Ľudovíta XIV, rozšírili pestovanie bielej špargle do celej Európy. Keďže špargľa sa radí medzi kráľovskú zeleninu, dlhú dobu bola spestrením jedálneho lístka iba na kráľovských stoloch. Zaujímavosťou je, že trebárs staroegypťania špargľu považovali za ochrancu pred chorobami na druhom svete a dávali ju mŕtvym príbuzným do hrobov.
Dnes vieme, že uvarená špargľa pripravená k pokrmu obsahuje okrem iného bielkoviny, málo tukov, vodu, kalcium, horčík, vitamíny A,B1,B2,C,E minerálne látky. Špargľa je ale hlavne nízko kalorická, čo znamená, že je v maximálnej miere vhodná na redukčnú diétu.
Samotná špargľa je trváca rastlina s viacročnou možnosťou zberu a vyžaduje si celoročnú opateru, hoci si človek veci neznalý môže myslieť, že si pestovatelia v polovici apríla najmú zberačov a títo zbierajú špargľu do poloviny júna a viac sa o túto plodinu nik nestará. Opak je pravdou! Jarný zber je iba malým vyvrcholením a odmenou celoročného úsilia jej pestovateľom.
V BioAspe Kúty to majú o to ťažšie, že tú „ich špargľu“ dopestúvajú na čistej ekologickej báze bez použitia akýchkoľvek chemických podporných prostriedkov. Že sa vydali správnym smerom svedčí i nedávna návšteva a následné pochvalné vyjadrenie sa z úst skupiny bio-farmárov zo Švédska, ktorí sa do Kútov prišli na vlastné oči presvedčiť o pravdivosti a predovšetkým o funkčnosti pestovania bio špargle v „postkomunistickej“ krajine strednej Európy. V BioAspe Kúty nie je zriedkavosťou stretnúť i rôzne exkurzie zo stredných škôl okresov Senica či Skalica. Stručne povedané: špargľa zo Slovenska má už v Európe svoj „cveng“ a jej pestovatelia môžu byť tuzemským podnikateľom príkladom, ako sa presadiť na zahraničnom trhu a tým zároveň šíriť dobré meno Slovenska v celej Európe.

Skryť Vypnúť reklamu

Špargľa v kuchyni

Na prípravu jedál využívame buď zelenú špargľu, ktorá je aromatickejšia a má vyšší obsah vitamínov alebo bielu jemnejšiu špargľu, ktorá je dosť krehká. Dovolíme si upozorniť, že špargľu pred kuchynskou úpravou je nutné uchovávať v chlade a bez prítomnosti slnečného žiarenia, ktoré znehodnocuje jej chuťové vlastnosti.
Špargľu najprv dôkladne umyjeme a ošúpeme asi 2 až 3 cm. pod vrcholom smerom nadol.
500 g špargle varíme v 1l. vody spolu s 1 lyžičkou soli a kockou cukru 8 až 12 minút. Môžeme, ale i nemusíme pridať kvapku masla.
Špargľa zapečená so šunkou a syrom:
200 – 300 g špargle, 4 plátky šunky á 20 g ; 4 plátky syra á 20 g ; 2 lyžice masla; nastrúhaná žemľa; pažítka
Zapekaciu misku vytrieme časťou masla a posypeme jemne strúhanou žemľou. Položíme do nej plátok šunky, na ňu v slanej vode uvarenú špargľu a prekryjeme plátkom syra. Pokvapkáme zvyškom masla a v rúre alebo grile prudko zapečieme. Pri podávaní posypeme na jemno nastrúhanou pažítkou. Podávame s bielym pečivom. Dobrú chuť!
Text a foto: eMHart agency
Použité fotografie boli zrealizované za súhlasu f.BioAspa Kúty v jej firemnomareáli.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 209
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 877
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 557
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 433
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 028
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 388
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 247
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 025
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 624
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Načas otvorili všetkých osem testovacích miest.

42m

V Nemocnici Malacky vznikne onedlho vakcinačné centrum pre región Záhorie.

2 h

Rezervačný systém platí pre tri mobilné odberné miesta.

20 h

Pracoviská a domácnosti sú podľa regionálneho hygienika najčastejším miestom nákazy.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

23 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

14 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?