Dobré meno v zahraničí robí Slovensku aj špargľa zo Záhoria

Špargľa – Asparagus officinalis- je medzi „kuchynskými fajnšmekrami“ považovaná za kráľovnú zeleniny. Keďže v týchto dňoch vrcholí obdobie jej zberu, tzv. „špargľová sezóna“, reportážou vám priblížime pestovanie, zber i spracovanie tejto, v našich kuchyniach ešte neudomácnenej zeleniny.
Špargľa je obľúbená najmä v Nemecku a Švajčiarsku, kde patrí neodmysliteľne do jedálneho lístka. Dnes môžeme povedať, že špargli prichádzajú na chuť i Slováci aj z dôvodu, že táto sezónna zelenina sa pestuje i na pieskových poliach Záhorskej nížiny. Jej pestovaním a následným zberom sa zaoberajú firmy Asparagus Veľké Leváre a BioAspa Kúty, ktoré sa taktiež vlastnou distribúciou starajú o to aby sa táto zelenina objavila i na jedálnych lístkoch našich domácností.
Špargľu, ako spestrenie jedálneho lístka pozná ľudstvo minimálne 5000 rokov. Z tohto obdobia pochádzajú jej prvé vyobrazenia na stenách Sakkatovej pyramíde v Egypte. Už v roku 200 p.n.l. mala špargľa svoje výnimočné miesto medzi pestovanou zeleninou. Istú dobu bola vraj považovaná za afrodiziakum, kde hlavne tvar špargle aktivizoval vylučovanie hormónov šťastia u vydajachtivých panien. Gréci ju pestovali ako zeleninu i ako liek, Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň porovnateľnú s jej dnešným pestovaním a Francúzi, hlavne za vlády Ľudovíta XIV, rozšírili pestovanie bielej špargle do celej Európy. Keďže špargľa sa radí medzi kráľovskú zeleninu, dlhú dobu bola spestrením jedálneho lístka iba na kráľovských stoloch. Zaujímavosťou je, že trebárs staroegypťania špargľu považovali za ochrancu pred chorobami na druhom svete a dávali ju mŕtvym príbuzným do hrobov.
Dnes vieme, že uvarená špargľa pripravená k pokrmu obsahuje okrem iného bielkoviny, málo tukov, vodu, kalcium, horčík, vitamíny A,B1,B2,C,E minerálne látky. Špargľa je ale hlavne nízko kalorická, čo znamená, že je v maximálnej miere vhodná na redukčnú diétu.
Samotná špargľa je trváca rastlina s viacročnou možnosťou zberu a vyžaduje si celoročnú opateru, hoci si človek veci neznalý môže myslieť, že si pestovatelia v polovici apríla najmú zberačov a títo zbierajú špargľu do poloviny júna a viac sa o túto plodinu nik nestará. Opak je pravdou! Jarný zber je iba malým vyvrcholením a odmenou celoročného úsilia jej pestovateľom.
V BioAspe Kúty to majú o to ťažšie, že tú „ich špargľu“ dopestúvajú na čistej ekologickej báze bez použitia akýchkoľvek chemických podporných prostriedkov. Že sa vydali správnym smerom svedčí i nedávna návšteva a následné pochvalné vyjadrenie sa z úst skupiny bio-farmárov zo Švédska, ktorí sa do Kútov prišli na vlastné oči presvedčiť o pravdivosti a predovšetkým o funkčnosti pestovania bio špargle v „postkomunistickej“ krajine strednej Európy. V BioAspe Kúty nie je zriedkavosťou stretnúť i rôzne exkurzie zo stredných škôl okresov Senica či Skalica. Stručne povedané: špargľa zo Slovenska má už v Európe svoj „cveng“ a jej pestovatelia môžu byť tuzemským podnikateľom príkladom, ako sa presadiť na zahraničnom trhu a tým zároveň šíriť dobré meno Slovenska v celej Európe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Špargľa v kuchyni

Na prípravu jedál využívame buď zelenú špargľu, ktorá je aromatickejšia a má vyšší obsah vitamínov alebo bielu jemnejšiu špargľu, ktorá je dosť krehká. Dovolíme si upozorniť, že špargľu pred kuchynskou úpravou je nutné uchovávať v chlade a bez prítomnosti slnečného žiarenia, ktoré znehodnocuje jej chuťové vlastnosti.
Špargľu najprv dôkladne umyjeme a ošúpeme asi 2 až 3 cm. pod vrcholom smerom nadol.
500 g špargle varíme v 1l. vody spolu s 1 lyžičkou soli a kockou cukru 8 až 12 minút. Môžeme, ale i nemusíme pridať kvapku masla.
Špargľa zapečená so šunkou a syrom:
200 – 300 g špargle, 4 plátky šunky á 20 g ; 4 plátky syra á 20 g ; 2 lyžice masla; nastrúhaná žemľa; pažítka
Zapekaciu misku vytrieme časťou masla a posypeme jemne strúhanou žemľou. Položíme do nej plátok šunky, na ňu v slanej vode uvarenú špargľu a prekryjeme plátkom syra. Pokvapkáme zvyškom masla a v rúre alebo grile prudko zapečieme. Pri podávaní posypeme na jemno nastrúhanou pažítkou. Podávame s bielym pečivom. Dobrú chuť!
Text a foto: eMHart agency
Použité fotografie boli zrealizované za súhlasu f.BioAspa Kúty v jej firemnomareáli.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 833
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 399
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 397
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 281
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 024
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 888
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 481
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 395
  1. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  2. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  3. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  4. František Adam Paló : Mário
  5. Rado Surovka: Je Progresívne Slovensko progresívne ?
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Anna Miľanová: Keby sme zabudli na hrôzy vojny,
  8. Martin Škopec Antal: Čo sa v SR udeje po Ficovej návšteve v Moskve?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 316
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 872
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 537
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 436
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 11 897
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 019
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 954
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 792
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  2. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  3. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  4. František Adam Paló : Mário
  5. Rado Surovka: Je Progresívne Slovensko progresívne ?
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Anna Miľanová: Keby sme zabudli na hrôzy vojny,
  8. Martin Škopec Antal: Čo sa v SR udeje po Ficovej návšteve v Moskve?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 316
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 872
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 537
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 436
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 11 897
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 019
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 954
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 792
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu