„Someliér naleje troška vínka do pohára. Pomaly si ho zatočí, aby sa uvoľnili vône a aróma. Vínko však musí mať svoju teplotu. Potom si ho degustátor pozrie oproti svetlu, aby zistil, či je číre. Pozrie si jeho farbu, opäť zamieša a privonia, či víno nemá pachuť, či bolo zvetrané alebo či nebolo v zlej nádobe, prípadne či neobsahuje pozostatky zo suda. Degustátor si ho dá na jazyk a ochutná. Koštuje, či vzorka nie je veľmi kyslá alebo naopak veľmi sladká a či spĺňa dané vlastnosti,“ vysvetlil nám postup hodnotenia vín trnavský vinár a degustátor Jaroslav Sekera, ktorý sa zúčastnil 9. apríla v skalickom Dome kultúry, kde odborná porota degustovala a hodnotila vyše dvetisíc vzoriek vín.
Len z Trnavského regiónu ich tam bolo šesťdesiatštyri, pričom v plnej sále nechýbali ani známi vinári ako Viliam Bukvaj, Alexander Lisický, Vladimír Páleník, Jozef Filipovský, Peter Uhrovič či Marián Heger. „Hodnotili sa tiché, prírodné biele, ružové, červené a tokajské vína,“ povedal Sekera. „Prihliadalo sa pritom na farbu, čírosť, vôňu, chuť a celkový dojem,“ dodal. Hoci bol podľa neho zlý rok, niektoré vína sa skutočne vydarili. Víťazné vína budú prezentované na 3. Celoslovenskej výstave vín s medzinárodnou účasťou v areáli františkánskeho kláštora v Skalici.
Petra Nagyová,
foto: archívJ.S.