pnej Mekky. Tovar, ponúkaný akciami však býva častokrát dosť pochybnej kvality a tak sa môže stať, že z výhodnej kúpy zostanú akurát nepríjemnosti.
Nedávny škandál s nevyhovujúcim baleným mäsom , ktoré aj na Slovensku predával reťazec Tesco, poriadne pohýbal nervami spotrebiteľov. Odrazu nevedeli, komu veriť alebo neveriť, či to, čo kúpili, nepoškodí ich zdravie. Zaujímalo nás, akú záruku kvality majú zákazníci Tesca v Senici.
Priamo v senickom hypermarkete sme sa nedozvedeli nič. Informácie vraj môže podávať jedine tlačová hovorkyňa spoločnosti Oľga Hrnčiarová. Na otázku, či aj v Senici našla kontrola zdravotne závadné mäso, nám doslova odpovedala:
„Pokiaľ ide o kvalitu predávaného mäsa, chcela by som vás touto cestou ubezpečiť, že v Tesco obchodoch predáva mäso vysokej kvality, že všetok tovar je bezpečný a že je predávaný v záručnej lehote. Nám záleží na dôvere zákazníkov a túto dôveru by sme si nijakým spôsobom nedovolili spochybniť. Nedávalo by to ostatne nijaký zmysel ani z komerčného hľadiska. Zákazníci k nám radi chodia nakupovať, poznajú ponuku nášho tovaru a dôverujú nám. To je pre nás to najdôležitejšie.“
Zistenia kontrolórov však ubezpečovaniu Oľgy Hrnčiarovej odporujú. Vyše 190 kontrolórov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) zisťovalo od 12. do 18. októbra v 313 hypermarketoch a supermarketoch zaobchádzanie s mäsom. V 45 prevádzkach sa zistili nedostatky pri uvádzaní mäsa do obehu a kontrolóri zabavili niekoľko stoviek kilogramov mäsa. Za najhoršie porušenia zákona označili vybaľovanie mäsa po vypršaní lehoty spotreby a jeho použitie na ďalšie spracovanie, napríklad na grilovanie v obchodoch. Napríklad v Tescu v bratislavskom Lamači objavili inšpektori v chladiacom boxe hydinu po dátume spotreby neoddelenú od čerstvej a takisto vybalenú hydinu určenú na gril po dátume spotreby. Pôvodné obaly od vyše 90 kilogramov mäsa našli inšpektori v odpadkových košoch. V žilinskom Tescu zase prišli na prebaľovanie bravčového mäsa, ktoré už bolo po dátume spotreby, ale malo etiketu s novým dátumom. Kontrolóri zistili v troch prípadoch prebaľovanie mäsa, v troch prípadoch už pripravené mäso na grilovanie po dátume spotreby, v jednom prípade bolo mäso pripravené na rozbalenie, v 18 prípadoch predaj mäsa po lehote spotreby, 40 prípadov nedostatočnej dokumentácie a päť prípadov pokazeného bravčového mäsa. Kontrolóri navštívili vybrané prevádzky každého obchodného reťazca na Slovensku.
Ak si Tesco dovolilo takýmto spôsobom hazardovať s dôverou i zdravím zákazníkov vo veľkých mestách, ako to je v tých menších? Konkrétnu informáciu o výsledku kontroly v Senici nám neposkytli. Kompetentní pracovníci zrejme predpokladajú, že spotrebitelia namiesto televízie a novín sledujú len ponukové letáky a akcie.
Andrea Engelová