Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Aj kuchárke sa prihodí, že zostane o hlade

Jedáleň v Podbranči je síce malá, ale útulná. Z kuchyne vanú príjemné vône a pri veľkých hrncoch sa zvŕtajú dva kuchárky. Útlejšia a svetlovlasá Jana Jankovýchová je síce vedúcou zariadenia, v praxi to však pre ňu znamená rovnaké pobiehanie okolo sporáka

ako pre jej „podriadenú“ Vieru.
Jana sa narodila pred štyridsiatimi rokmi v Podbranči a dodnes mu ostala verná. Svoje kopanice má rovnako rada ako varenie. Už ako dieťa sa najradšej motala v kuchyni a vymýšľala pochúťky. Samozrejme, že po skončení základnej vôbec neváhala, kam s prihláškou a vyučila sa za kuchárku.
Jej prvý profesionálny sporák stál v materskej škôlke pre deti zamestnancov Slovenského hodvábu v Senici. Stretla však svoju životnú lásku a raz-dva tu bola svadba. Narodil sa syn a starostlivosť o neho plus dochádzanie do práce bolo náročnou skúškou odolnosti celej rodiny. Jana vystriedala niekoľko kuchárskych miest, až napokon zakotvila v rodnej dedine. Obec Podbranč využila priestory zrušenej materskej školy a otvorila jedáleň pre dôchodcov. Jana sa v nej stala vedúcou kuchyne.
Niežeby si nevedela predstaviť aj ľahšiu prácu, no prišla si na svoje. Teší ju, že to, čo s kolegyňou uvaria, má úspech. Domácka teplá strava je práve to, čo ponúkajú svojim zákazníkom. Variť uniformné podrážky á la študentská menza ju nebaví, rada sa s pripravovaným jedlom „pohrá“. A nielen v práci. Ak si niekto predstavuje, že doma už nechce sporák ani vidieť, Jana ho hneď vyvedie z omylu.
„Baví ma to, takže vyváram aj doma. Niekedy tri jedlá naraz. Okrem toho na svadbách, rodinných oslavách. Doma mi síce pomáha manžel aj syn, ale hlavné slovo mám v kuchyni ja,“ smeje sa.
Pretože rada experimentuje, obaja chlapi majú doma kulinársky raj. Predkladá im vlastné receptúry a keby chcela, populárny šéfkuchár bez čapice by sa mal čomu priučiť. Televízna kariéra však Janu neláka. Má svoj sen, kamery v ňom nie sú. Skôr hrnce, panvice, taniere a stoly. Veľmi rada by raz vlastnila malú reštauráciu, v ktorej by pripravovala poľovnícke špeciality. Dobré jedlá a útulné prostredie, žiaden luxus pre horných desaťtisíc, ale miesto, kam by radi a pravidelne chodievali ľudia ako ona a jej blízki.
Zatiaľ zostáva Janina predstava len v rovine snov, ale čo nie je, môže byť. Jej životným šťastím je opora v manželovi a synovi, dnes už dospelom elektrikárovi. Obaja jej pomáhajú, ako sa dá. Veru si nevie predstaviť, ako inak by zvládla veľké nákupy pre jedáleň. Našťastie zaberú vždy, keď treba.
Z času na čas chodieva obuvníkova žena bosá - a kuchárka hladná. Aj Jane sa už stalo, že sa do jedálne prihrnuli neplánovaní hostia a nastal problém, ako ich nakŕmiť. Odišli síce spokojní, no s porciami kuchárok v žalúdku. Jana berie podobné udalosti s humorom. Je radšej, že sa minie aj posledný zemiak v hrnci a netreba počítať prebytky. Ak jej zaškvŕka v žalúdku, vie, že všetkým chutilo.
Andrea Engelová

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 607
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 978
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 766
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 265
  5. Po Slovensku na motorke 6 456
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 377
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 305
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 284
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 252
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 185
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


10 h

Covid automat pustí len 30 percent kapacity kúpaliska.


21 h
Elektrické kolobežky Bolt v Bratislave.

Ľudia majú obavy z bezpečnosti na chodníkoch.


18. jún

Muž zo Senice je stále nezvestný.


18. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?