
V minulosti nesmela chýbať na kráľovských stoloch. O jej blahodarných účinkoch na zdravie vedeli dokonca faraóni, jej liečivú silu vyzdvihoval aj majster medicíny Hippokrates.
Dôvodov na to, aby sa špargľa stala samozrejmosťou na tanieri, je niekoľko. A všetky sú presvedčivé. Okrem toho, že patrí medzi najlepšie omladzovacie prostriedky, ktoré nám príroda ponúka, je ideálna na jarný detox, pri redukcii hmotnosti, prospieva cukrovkárom aj reumatikom, zlepšuje funkciu pľúc a obličiek, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Hovorí sa o nej aj ako o afrodiziaku či balzame na nervy.
Prospešné účinky špargle na zdravie potvrdil aj Milan Fabuš, konateľ spoločnosti Asparagus, ktorá je jej významným slovenským producentom v BIO kvalite.
„Má vysoký obsah aminokyselín. Po zime ju často využívame na odľahčenie nášho organizmu. Asparagín, ktorý obsahuje, dokáže prečistiť ľadviny a pomôcť pri prechladnutí, znižuje krvný tlak. Obsahuje 95 percent vody a 5 percent vlákniny,“ doplnil na margo špargle, ktorú právom možno označiť za kráľovnú zeleniny.

Pestovanie plné precíznosti a trpezlivosti
Na spomínanej farme sa v roku 1991 rozhodli pre pestovanie bielej a zelenej špargle v regióne, kde dala kedysi Mária Terézia vysadiť borovice.
Založili špargľovňu na Záhorí, neďaleko obce Veľké Leváre, pričom výber lokality nebol náhodný. Bolo treba prihliadať na fakt, že tento druh zeleniny je náročný na pôdne a klimatické podmienky. Vyžaduje si veľa slnečných lúčov, bezvetrie, piesčito-hlinitú a dobre priepustnú pôdu bohatú na živiny. V prípade veľkého sucha jej musia pestovatelia zabezpečiť závlahu.

„Nemáme žiadne fóliovníky. Jediné, čo používame, aby sme dokázali zachovať kvalitu špargle, je čierno-biela fólia. Mechanika funguje tak, že začiatkom apríla využívame jej čiernu stranu, aby sa urýchlil jej rast. Behom mája, keď je už teplo, ju pretáčame na bielu stranu, aby sa dozrievanie spomalilo a neprišlo k zbytočnému prehrievaniu,“ objasnil Fabuš s tým, že ide o prvú nerýchlenú zeleninu, ktorá prichádza na trh priamo od nás zo Slovenska.
Pestovanie špargle si vyžaduje precíznu prácu a trpezlivosť.
„Prvý rok sa ručne vysadí a následne ručne ošetrí. Až v treťom roku prichádza k prvému zberu bielej špargle. Pri pestovaní nepoužívame žiadne chemické prostriedky na likvidáciu buriny,“ opísal konateľ.

Spolupráca priniesla požadované ovocie
Fabuš podotkol, že naučiť Slovákov konzumovať túto zdravú zeleninu nebolo jednoduché. „Chýbala tradícia, ktorá by na ňu odkazovala. Až na prelome milénia, keď na Slovensko vstúpili obchodné reťazce, bolo aj pre nás, menších producentov, možné rozšíriť produkciu naprieč celým Slovenskom.“
Dva roky po založení spoločnosti predstavoval predaj špargle objem do 1 000 kg. Dnes je to už 130-tisíc kg, pričom štvrtina putuje na pulty predajní Lidl. Férová, spoľahlivá a seriózna spolupráca týmto obľúbeným diskontným reťazcom, ako ju Fabuš opísal, je k dnešnému dňu právoplatne dospelá. Oslavuje svoju osemnástku.

„Teší ma, že prišla atraktívna ponuka predávať našu špargľu na pultoch diskontu pod privátnou značkou Slovenskô. Našim najväčším snom v 90. rokoch bolo distribuovať špargľu naprieč našou krajinou. To ale nebolo v našich silách a vďaka viac ako 160 predajniam Lidl a jeho kvalitnej logistike, sa náš sen splnil. Pokryli sme celé naše územie našou kvalitnou špargľou,“ zhodnotil Fabuš.
Zároveň skonštatoval, že cieľom spoločnosti je investovať do technológií pestovania a pozberového spracovania za účelom zlepšenia kvality dopestovanej a predávanej špargle.
Asparagus aktuálne expanduje za hranice nielen k našim susedom, ale ešte ďalej. Chutný obed si tak vďaka slovenskej zelenine doprajú ako v Čechách, tak aj v Rakúsku, Nemecku, ba dokonca aj v krajine lesknúcich sa jazier, zasnežených štítov a čokoládových snov – vo Švajčiarsku.
Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou LIDL Slovenská republika.