Doteraz na Slovensku neexistovala možnosť, aby pozostalí nechali telo zosnulého zabalzamovať. Radoslav Pekár pochádzajúci zo Záhoria je prvý Slovák, ktorý má vlastnú balzamovaciu miestnosť.
Ako ste sa dostali k balzamovaniu?
Pracoval som 24 rokov na Patologicko-anatomickom oddelení v skalickej nemocnici ako pitevný sanitár – asistent. K tejto práci som sa dostal počas Civilnej vojenskej službe, ktorú som odslúžil na Patologickom oddelení ako sanitár. Moje pôvodné vzdelanie je strojárske, odbor nástrojár. Po ukončení povinnej Civilnej vojenskej služby som na patológii už zostal pracovať na pozícii pitevný sanitár – asistent.
Okrem iného sme sa pýtali:
- Čo viedlo Radoslava Pekára k profesii balzamovača?
- Je možné sa na Slovensku v tomto odbore vzdelávať?
- V čom je štúdium tohto odboru náročné?
- Z akých krokov pozostáva proces balzamovania ľudského tela?
- Kto najčastejšie o danú službu prejavuje záujem?
- Nemá zo svojej práce občas strach?
Počas práce som študoval externe na strednej zdravotníckej škole, odbor ošetrovateľ a neskôr všeobecná zdravotná sestra. Ďalej som pokračoval v štúdiu na vysokej škole, odbor hygiena, ktoré som ukončil diplomovou prácou a štátnou skúškou.
Práca v pitevni tiež nie je asi pre každého, čo vás doviedlo k tej profesii?