Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Čipkované medovníky predstavujú skutočné umelecké diela

Rozhovor s Tatianou Pavlovičovou, ktorej cez ruky prejdu tisícky medovníkov.

(Zdroj: Tatiana Pavlovičová)

SENICA. Tradičným symbolom Vianoc sú medovníky. Pečú ich všetky ženy odnepamäti. Rozprávali sme sa s profesionálnou medovnikárkou Tatianou Pavlovičovou, ktorej cez ruky prejdu tisícky zdobených medovníkov.

Prečítajte si tiež Neznámy páchateľ poškodil bankomat Čítajte 

Kto vás naučil piecť medovníky?

Medovníky som sa naučila piecť sama. Už od strednej školy, ale piekla som vždy len na Vianoce. Nezačala som klasickými drobnými medovníkmi, ale vždy som si urobila buď medovníkovú chalúpku, alebo sobov a sane, proste som od začiatku inklinovala k 3D medovníkom.

Asi pred 6 rokmi ma oslovili včelári, či by som neurobila pár medovníkov na včelársku výstavu, nech im to tam trochu oživím. Urobila som a minuli sa všetky. Potom boli ešte ďalšie 2 včelárske výstavy v iných mestách, na ktoré chceli moje medovníky.

Skryť Vypnúť reklamu

A tak som začala postupne viac a viac zdobiť. Najprv pre rodinu, známych a neskôr aj pre cudzích ľudí. Dostali trebárs ako dar medovníčky, ktoré som robila ja, a veľmi sa im páčili. A potom chceli aj oni pre niekoho taký darček.
Takto som postupne získala nových a nových zákazníkov. Aj my s manželom sme včelári a hlavne vďaka včelárskej organizácii robím teraz radosť svojimi medovníčkami. Oni ma nejako „nakopli“, aby som ich nerobila len pre seba.

Recept ste zdedili, alebo ste si vyskladali svoj?

Recept na medovníky mám svoj. Mám ho už asi 30 rokov. Trochu som si ho prispôsobila podľa seba, aby boli medovníčky výborné chuťovo a aj pekne vyzerali, keď sa upečú.

Čo je podľa vás tá najdôležitejšia ingrediencia?

V medovníkoch sú dôležité všetky ingrediencie, každá jedna môže ovplyvniť kvalitu cesta. Ale hlavný je asi med, teraz sa dosť falšuje a potom to už nie je ono. Aj preto chováme včely, aby som mala svoj med.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležitá je aj múka, perníkové korenie. Medovníčky mám mäkké hlavne preto, že dávam dostatok medu do cesta a používam kvalitné suroviny. Dôležité je aj samotné pečenie.

Nielenže ich pečiete, ale aj veľmi originálne zdobíte, čo vás inšpiruje?

Inšpiruje ma všetko okolo nás, vždy zdobím srdcom. Keď začínam zdobiť, tak nikdy neviem, ako bude medovník nakoniec vyzerať. Proste zdobím tak, ako to cítim.

Všade naokolo máte medovníky, nemáte niekedy chuť na zmenu?

Baví ma piecť aj zákusky, tie som piekla skôr ako medovníky, ale načas ich medovníky úplne prevalcovali. Ale teraz sa snažím aspoň občas si odskočiť k zákuskom. Rada skúšam rôzne nové a aj sa mi zatiaľ darí. Určite ich ešte veľa vyskúšam, lebo ma lákajú nové trendy.

Bol pre vás rok 2020 kvôli pandémii ťažší?

Skryť Vypnúť reklamu

Korona na mňa nemá nejaký závažný vplyv, mam už svoju klientelu. Medovníky robím veľmi chutné a vo vysokej kvalite a hlavne stále vymýšľam niečo nové, aj keď to možno vyzerá, že už nie je čo vymyslieť. Po Veľkej noci som mala približne dva týždne voľnejšie, inak vôbec. A to som využila na to, že som šila pre rodinu a do nemocníc rúška, nakoľko bol v tom čase problém nejaké zohnať.

Vianočné trhy sú na mnohých miestach zrušené. Čo to pre vás znamená?

Že sú vianočné trhy zrušené, mi vôbec nevadí, nakoľko mám práce až nad hlavu. Skôr mám problém, že by som sa potrebovala naklonovať. Teraz mi musí pomáhať s medovníkmi aj manžel a deti, inak by to proste nešlo.

Je o vaše remeslo záujem i u mladých žien?

Záujem o medovnikárstvo je veľký. S kamarátkou máme skupinu na sociálnych sietiach a za posledný mesiac mame vyše 500 nových žiadostí o členstvo. Príde mi, že každá žena chce robiť medovníky.

Našli ste si k svojim zákazníkom inú cestu?

Robievam aj kurzy, takže vidím, že záujem je. Kurzy mávam za pár hodín zaplnené a musím ešte pridávať termíny.

Kurzy robím na pečenie a zdobenie, ale aj rôzne iné – maľovanie na medovníky, na ľudové vzory, na 2D a na 3D medovníky.

Pre takú skúsenú medovnikárku je stále priestor, kam sa posúvať?

Ja sama som absolvovala jediný kurz, bol to kurz na portrét, inak všetko, čo viem, som sa naučila sama. A nemenila by som, takto aspoň prídem na chyby a viac ich neurobím. Aj keď... existuje niečo medzi nebom a medovnikárkou, čo spôsobí, že cesto sa vám 100-krát vydarí a 101-krát sú medovníky nepoužiteľné, aj keď ste urobili všetko ako inokedy, aj suroviny ste použili rovnaké. Medovníky by ste nemali piecť ani keď ste nahnevaný, nemusia sa vydariť.

Sú aj nové trendy v takejto oblasti?

Posúvať sa snažím stále, aj keď už mám látku veľmi vysoko, takže je to horšie. Chodím aj do základnej umeleckej školy na výtvarnú, nakoľko je dnes už potrebné aj maľovanie pri zdobení, stále sú nejaké nové trendy.

Ale ja mám aj tak najradšej klasiku. Prírodný medovník zdobený bielou polevou, to bude pre mňa vždy top. Teraz sú moderné skôr celozaliate medovníky, robím aj také, ale pokiaľ sa dá, snažím sa zákazníka prehovoriť na klasiku.

Ako budete tráviť Vianoce?

Sviatky budem tráviť doma v kruhu rodiny. Deti sú síce už preč z domu, ale na Vianoce vždy prídu už doobeda, pomôžu s večerou, prípadne s výzdobou vianočného stromčeka, ten vždy zdobíme až na Vianoce.

Pár dní pred Vianocami príde dcéra a pečieme spolu vianočné pečivo pre všetkých, za deň urobíme aj 10 druhov.

Pečiete medovníky aj pre rodiny, alebo už máte pohodičku a pečiete si iné dobroty?

Medovníky často zdobím až do Vianoc, minulý rok sa mi podarilo skončiť o týždeň skôr a stihla som si konečne ozdobiť medovníčky pre seba na stromček. Dúfam, že aj tento rok skončím o pár dní skôr, lebo inak budem musieť opäť kupovať darčeky 23. ako po iné roky.

#MyVasPotrebujeme

Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.

Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!

Chcem podporiť →

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 752
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 537
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 313
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 381
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 231
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 724
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 836
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 751
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 655
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 972
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Zamestnávatelia presadzujú dobrovoľné testovanie firiem s podporou štátu a bez obmedzení

Nepredvídateľnosť prijímaných opatrení, absencia či neakceptovanie odbornej diskusie bez akejkoľvek jasnej a čitateľnej stratégie podľa nich ešte viac umocňujú negatívne dopady pandémie na podnikateľské prostredie i spoločnosť ako celok.

Ilustračné foto.

SAV považuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19 za zmysluplné a nevyhnutné

Odporúča ho všetkým obyvateľom Slovenska, ktorých zdravotný stav to umožňuje.

V Trnavskom kraji zahynulo vlani na cestách 38 ľudí

December bol v roku 2020 jediným mesiacom, keď na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) nezahynul pri dopravných nehodách žiadny človek.

Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb

Pol milióna jednorazových rúšok a ďalšie ochranné prostriedky dodáva v týchto dňoch do 108 zariadení sociálnych služieb Úrad Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?