Čipkované medovníky predstavujú skutočné umelecké diela

Rozhovor s Tatianou Pavlovičovou, ktorej cez ruky prejdu tisícky medovníkov.

(Zdroj: Tatiana Pavlovičová)

SENICA. Tradičným symbolom Vianoc sú medovníky. Pečú ich všetky ženy odnepamäti. Rozprávali sme sa s profesionálnou medovnikárkou Tatianou Pavlovičovou, ktorej cez ruky prejdu tisícky zdobených medovníkov.

Prečítajte si tiež Neznámy páchateľ poškodil bankomat Čítajte 

Kto vás naučil piecť medovníky?

Medovníky som sa naučila piecť sama. Už od strednej školy, ale piekla som vždy len na Vianoce. Nezačala som klasickými drobnými medovníkmi, ale vždy som si urobila buď medovníkovú chalúpku, alebo sobov a sane, proste som od začiatku inklinovala k 3D medovníkom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Asi pred 6 rokmi ma oslovili včelári, či by som neurobila pár medovníkov na včelársku výstavu, nech im to tam trochu oživím. Urobila som a minuli sa všetky. Potom boli ešte ďalšie 2 včelárske výstavy v iných mestách, na ktoré chceli moje medovníky.

SkryťVypnúť reklamu

A tak som začala postupne viac a viac zdobiť. Najprv pre rodinu, známych a neskôr aj pre cudzích ľudí. Dostali trebárs ako dar medovníčky, ktoré som robila ja, a veľmi sa im páčili. A potom chceli aj oni pre niekoho taký darček.
Takto som postupne získala nových a nových zákazníkov. Aj my s manželom sme včelári a hlavne vďaka včelárskej organizácii robím teraz radosť svojimi medovníčkami. Oni ma nejako „nakopli“, aby som ich nerobila len pre seba.

Recept ste zdedili, alebo ste si vyskladali svoj?

Recept na medovníky mám svoj. Mám ho už asi 30 rokov. Trochu som si ho prispôsobila podľa seba, aby boli medovníčky výborné chuťovo a aj pekne vyzerali, keď sa upečú.

Čo je podľa vás tá najdôležitejšia ingrediencia?

V medovníkoch sú dôležité všetky ingrediencie, každá jedna môže ovplyvniť kvalitu cesta. Ale hlavný je asi med, teraz sa dosť falšuje a potom to už nie je ono. Aj preto chováme včely, aby som mala svoj med.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitá je aj múka, perníkové korenie. Medovníčky mám mäkké hlavne preto, že dávam dostatok medu do cesta a používam kvalitné suroviny. Dôležité je aj samotné pečenie.

Nielenže ich pečiete, ale aj veľmi originálne zdobíte, čo vás inšpiruje?

Inšpiruje ma všetko okolo nás, vždy zdobím srdcom. Keď začínam zdobiť, tak nikdy neviem, ako bude medovník nakoniec vyzerať. Proste zdobím tak, ako to cítim.

Všade naokolo máte medovníky, nemáte niekedy chuť na zmenu?

Baví ma piecť aj zákusky, tie som piekla skôr ako medovníky, ale načas ich medovníky úplne prevalcovali. Ale teraz sa snažím aspoň občas si odskočiť k zákuskom. Rada skúšam rôzne nové a aj sa mi zatiaľ darí. Určite ich ešte veľa vyskúšam, lebo ma lákajú nové trendy.

Bol pre vás rok 2020 kvôli pandémii ťažší?

SkryťVypnúť reklamu

Korona na mňa nemá nejaký závažný vplyv, mam už svoju klientelu. Medovníky robím veľmi chutné a vo vysokej kvalite a hlavne stále vymýšľam niečo nové, aj keď to možno vyzerá, že už nie je čo vymyslieť. Po Veľkej noci som mala približne dva týždne voľnejšie, inak vôbec. A to som využila na to, že som šila pre rodinu a do nemocníc rúška, nakoľko bol v tom čase problém nejaké zohnať.

Vianočné trhy sú na mnohých miestach zrušené. Čo to pre vás znamená?

Že sú vianočné trhy zrušené, mi vôbec nevadí, nakoľko mám práce až nad hlavu. Skôr mám problém, že by som sa potrebovala naklonovať. Teraz mi musí pomáhať s medovníkmi aj manžel a deti, inak by to proste nešlo.

Je o vaše remeslo záujem i u mladých žien?

Záujem o medovnikárstvo je veľký. S kamarátkou máme skupinu na sociálnych sietiach a za posledný mesiac mame vyše 500 nových žiadostí o členstvo. Príde mi, že každá žena chce robiť medovníky.

Našli ste si k svojim zákazníkom inú cestu?

Robievam aj kurzy, takže vidím, že záujem je. Kurzy mávam za pár hodín zaplnené a musím ešte pridávať termíny.

Kurzy robím na pečenie a zdobenie, ale aj rôzne iné – maľovanie na medovníky, na ľudové vzory, na 2D a na 3D medovníky.

Pre takú skúsenú medovnikárku je stále priestor, kam sa posúvať?

Ja sama som absolvovala jediný kurz, bol to kurz na portrét, inak všetko, čo viem, som sa naučila sama. A nemenila by som, takto aspoň prídem na chyby a viac ich neurobím. Aj keď... existuje niečo medzi nebom a medovnikárkou, čo spôsobí, že cesto sa vám 100-krát vydarí a 101-krát sú medovníky nepoužiteľné, aj keď ste urobili všetko ako inokedy, aj suroviny ste použili rovnaké. Medovníky by ste nemali piecť ani keď ste nahnevaný, nemusia sa vydariť.

Sú aj nové trendy v takejto oblasti?

Posúvať sa snažím stále, aj keď už mám látku veľmi vysoko, takže je to horšie. Chodím aj do základnej umeleckej školy na výtvarnú, nakoľko je dnes už potrebné aj maľovanie pri zdobení, stále sú nejaké nové trendy.

Ale ja mám aj tak najradšej klasiku. Prírodný medovník zdobený bielou polevou, to bude pre mňa vždy top. Teraz sú moderné skôr celozaliate medovníky, robím aj také, ale pokiaľ sa dá, snažím sa zákazníka prehovoriť na klasiku.

Ako budete tráviť Vianoce?

Sviatky budem tráviť doma v kruhu rodiny. Deti sú síce už preč z domu, ale na Vianoce vždy prídu už doobeda, pomôžu s večerou, prípadne s výzdobou vianočného stromčeka, ten vždy zdobíme až na Vianoce.

Pár dní pred Vianocami príde dcéra a pečieme spolu vianočné pečivo pre všetkých, za deň urobíme aj 10 druhov.

Pečiete medovníky aj pre rodiny, alebo už máte pohodičku a pečiete si iné dobroty?

Medovníky často zdobím až do Vianoc, minulý rok sa mi podarilo skončiť o týždeň skôr a stihla som si konečne ozdobiť medovníčky pre seba na stromček. Dúfam, že aj tento rok skončím o pár dní skôr, lebo inak budem musieť opäť kupovať darčeky 23. ako po iné roky.

#MyVasPotrebujeme

Ekonomické dôsledky pandémie ohrozujú aj posledné nezávislé printové médiá v našich mestách a obciach. Patrí medzi ne aj sieť regionálnych týždenníkov MY, ktorá pod touto hlavičkou prevádzkuje 23 platených týždenníkov, 27 spravodajských regionálnych webov a viac ako 50 FB stránok.

Toto všetko už môže byť čoskoro minulosťou, pretože ekonomický útlm nám spôsobil masívny prepad predaja a príjmov. Ak chcete, aby aj vo vašom meste alebo v regióne zostali zachované kritické a nezávislé médiá (noviny a web) a ak chcete, aby vás o práci mesta a života v ňom neinformovali iba mestom financované média, podporte nás. Už aj sumou 4€ mesačne prispievate k tomu, aby sme mohli aj naďalej prinášať aktuálne a pravdivé informácie o živote vo vašom regióne, meste a obci. Vašu podporu teraz potrebujeme viac ako inokedy predtým. Ďakujeme!

Chcem podporiť →

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 909
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 679
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 774
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 008
  5. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 966
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 734
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 420
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 350
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Balkán.
  2. Vladimír Bojničan: Čo tu vlastne ostalo po Cyrilovi a Metodovi? Nič, len iracionálne dogmatické náboženstvo a preto ani nie je čo oslavovať
  3. Ján Škerko: Ak vás toto neohromí, tak vás to musí aspoň prinútiť k zamysleniu
  4. Tomáš Vereš: Cena spokojnosti
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala
  6. Soňa Bulbeck: O čašníkoch, Ester a zrušených letoch...
  7. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 110. /
  8. Vladimír Krátky: Moderná Bratislava ( moderné Slovensko ) .
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 192 341
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 173
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 112
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 702
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 624
  6. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 4 306
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 734
  8. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 296
  1. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  2. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  3. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  4. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  6. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  7. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  8. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Dominik Krajmer so svojou rodinou.

Keď vyrastie, chce byť muzikantom alebo učiteľom hudby.


Nevynikajú len chuťou, ale aj tým, ako pristupujú k výrobe.


Giorgi Moistsrapishvili je ofenzívny stredopoliar z Gruzínska.

Hrával aj s Vachtangom Čanturišvilim.


3

Začína 3. júla.


TASR
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Balkán.
  2. Vladimír Bojničan: Čo tu vlastne ostalo po Cyrilovi a Metodovi? Nič, len iracionálne dogmatické náboženstvo a preto ani nie je čo oslavovať
  3. Ján Škerko: Ak vás toto neohromí, tak vás to musí aspoň prinútiť k zamysleniu
  4. Tomáš Vereš: Cena spokojnosti
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala
  6. Soňa Bulbeck: O čašníkoch, Ester a zrušených letoch...
  7. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 110. /
  8. Vladimír Krátky: Moderná Bratislava ( moderné Slovensko ) .
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 192 341
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 173
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 112
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 702
  5. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 624
  6. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 4 306
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 734
  8. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 296
  1. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  2. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  3. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  4. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  6. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  7. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  8. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu