V horúcich dňoch patrí zmrzlina k najvyhľadávanejšiemu občerstveniu. Podľa odborníkov na výživu však v nej drieme nebezpečenstvo v podobe salmonelózy. Akú záruku má spotrebiteľ, že práve tá jeho je zdravotne nezávadná?
Podľa slov jedného z výrobcov zmrzliny v Senici sa technológia výroby zmrzliny natoľko zmenila, že riziko tohto ochorenia je minimálne. „Používame iba čerstvé potraviny a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Taktiež už nepoužívame rizikové vajíčka, ale namiesto nich nezávadnú pastu. Mrazíme len také množstvo zmrzliny, ktoré sme schopní za ten deň predať. Kontroly našich výrobkov sú časté a normy sú tvrdé. Ešte sa nám však nestalo, aby sme ich nedokázali splniť.“
Slovo sme dali nielen kontrolovanému, ale aj kontrolórovi. „V prvom rade je za kvalitu a nezávadnosť zmrzliny zodpovedný každý vedúci svojej prevádzky. Každý má už zavedený systém výroby, ktorý si aj kontroluje a my tvoríme akúsi superkontrolu. Pravidelne odoberáme vzorky zmrzliny a potom ich aj vyhodnocujeme. Zatiaľ sme nezaznamenali ani jeden prípad, že by zmrzlina bola závadná. Tá sa dnes vyrába už na inom princípe ako v minulosti. Ako surovina sa nepoužívajú vajíčka, ktoré boli najčastejším zdrojom nákazy v minulosti, ale sušené zmesi. Za svoje zdravie sú v prvom rade zodpovední samotní konzumenti a ak majú čo len najmenšie podozrenie, mali by apelovať na výrobcu a upozorniť aj hygienu,“ povedala nám Katarína Naďová z Úradu verejného zdravotníctva v Senici.
Jozef Komorný