Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Zázvorníky sú tradičným pečivom Záhoria

Každá gazdiná ich pečie inak.

(Zdroj: TASR)

ZÁHORIE. Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Zázvorníky sú trvanlivé pečivo, a tak ich v domácnostiach mali často schované, ak prišla nečakaná návšteva.

"V starých chalupách, ktoré boli vlhké, sa vlhkosť preniesla aj do pečiva a dlho vydržalo chuťovo veľmi dobré. Väčší problém je v súčasnosti v činžiakoch, kde veľmi skoro vyschne. Ja osobne zázvorníky dávam do chladničky, aby nabrali vlhkosť," začala rozprávanie o pečive Janka Ďurkovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty starých mám

Prečítajte si tiež: Starosta Lozorna vrátil nechcený "darček" Čítajte 

Ako takmer každý koláč, aj zázvorníky pečie každá gazdinka ináč. "Robí sa viac druhov, niekto dáva ako prísadu maslo, niekto salajku a niekto sódu bikarbónu, a tak sú aj chuťovo rozdielne. V Brezovej pod Bradlom sa dokonca robia aj kakaové zázvorníky," prezradila 'zázvornikárka'.

V regióne, či už ide o Brezovú pod Bradlom, Bukovec, Myjavu, ale aj ďalšie obce v okolí, poznajú zázvorníky ako recepty starých mám. "Hoci ich robila aj moja mama, ja som sa ich naučila až od mojej svokry, keď som sa vydala na Brezovú. Robím ich podľa starého receptu, ktorý používala už jej mama.

Špecifické na nich je, že obsahuje zázvor, ktorý sa používa aj do čaju ako liečivo. Zázvor sám o sebe je v pečive dosť aromatický a láka ľudí, aby zázvorník prežuli a dostal sa do organizmu," povedala Ďurkovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Pečú sa dva dni

Prečítajte si tiež: Najvyšší na Slovensku? Senica má 23-metrový živý vianočný strom Čítajte 

Zázvorníky boli typickým pečivom na svadbu, krstiny, na hody, Vianoce a ďalšie sviatočné príležitosti. Pečivo sa pečie dva dni. "Na prípravu potrebujeme pol kila hladkej múky špeciál, pol kila cukru mletého, jeden balík zázvoru, štyri vajíčka a na špičku noža sódu bikarbónu.

Múka a cukor sa musia preosiať na dosku, a potom sa tam dávajú ďalšie prísady. To sa spolu ručne premieša. Do zmesi si spravíme jamku a pridáme vajcia a pomiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra až sedem milimetrov," ozrejmila prípravu odborníčka na zázvorníky.

Ako ďalej doplnila, vykrojené cesto sa uloží na vymastený plech a nechá sa sušiť až do druhého dňa. Z jednej dávky sa urobí približne 40 zázvorníkov.

Tradičné jedlo kraja

Prečítajte si tiež: Štátne cesty na Záhorí bude odhŕňať Trnavský samosprávny kraj Čítajte 

Zázvorníky sa stali tradičným jedlom, na ktorom si pochutnali aj štátne návštevy.

SkryťVypnúť reklamu

"Manžel bol primátorom, a keď prišli rôzne návštevy, vrátane prezidentov, tak sme ich vždy na úrade ponúkali ako tradičné jedlo kraja. Málokto ich poznal a bolo to pre nich vzácne. Je to navyše veľmi chutné k vínku a k našej preslávenej slivovici," uviedla Ďurkovičová.

Aby výroba zázvorníkov bola podľa rodinného receptu a mala nasledovníkov, do pečenia zaúča svoje dve dcéry.

"Ak to zoberiem na kalendárny rok, zázvorníky pečiem pomerne často a je to náročné aj na čas, keďže ich v priebehu roka napečiem viac ako 1000," dodala 'zázvornikárka'.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  2. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  4. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  5. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  6. Trenčín potrebuje nový impulz!
  7. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  8. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 20 835
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 893
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 14 176
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 781
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 633
  6. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 960
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 1 927
  8. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 1 766

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  8. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 37 053
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 581
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 791
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 841
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 285
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 860
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 504
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 054
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Najnovšie vydanie prináša viacero tém.


6 h

Pri nehode sa zranila jedna osoba, ktorá utrpela ľahšie zranenia.


20 h
Dobré správy z MY

Stop negatívnym správam. Posielame výber pozitívnych a zaujímavých článkov z rôznych regiónov po celom Slovensku.


11. aug
Novinky z MY regióny.

TOP správy z regiónov: Prehľad najzaujímavejších informácií a najčítanejších správ z MY Regióny v uplynulom týždni.


12. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Každá jedna obložená misa je originál.


11. aug

Ak by ostal na Slovensku, fyzických útokov by zažil oveľa viac.


4. aug

Nový tréner vysvetlil, prečo posily dostali peniaze dopredu.


15 h

Tajomstvo vedela odhaliť dotykom rúk, pohľadom a správnymi otázkami.


Cyril Urban 13. aug

Blogy SME

  1. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  2. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  3. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  4. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  5. Martin Červenka: „Nezastavujem, máme spoždění!“
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj!
  7. Milan Buno: 7 knižných tipov: Riskovali vlastnú smrť, aby im pomohli!
  8. Michael Achberger: Sushi nie je vždy diétne jedlo
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 37 053
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 581
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 791
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 841
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 285
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 860
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 504
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 054
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu