Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Zázvorníky sú tradičným pečivom Záhoria

Každá gazdiná ich pečie inak.

(Zdroj: TASR)

ZÁHORIE. Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Zázvorníky sú trvanlivé pečivo, a tak ich v domácnostiach mali často schované, ak prišla nečakaná návšteva.

"V starých chalupách, ktoré boli vlhké, sa vlhkosť preniesla aj do pečiva a dlho vydržalo chuťovo veľmi dobré. Väčší problém je v súčasnosti v činžiakoch, kde veľmi skoro vyschne. Ja osobne zázvorníky dávam do chladničky, aby nabrali vlhkosť," začala rozprávanie o pečive Janka Ďurkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty starých mám

Prečítajte si tiež: Starosta Lozorna vrátil nechcený "darček" Čítajte 

Ako takmer každý koláč, aj zázvorníky pečie každá gazdinka ináč. "Robí sa viac druhov, niekto dáva ako prísadu maslo, niekto salajku a niekto sódu bikarbónu, a tak sú aj chuťovo rozdielne. V Brezovej pod Bradlom sa dokonca robia aj kakaové zázvorníky," prezradila 'zázvornikárka'.

V regióne, či už ide o Brezovú pod Bradlom, Bukovec, Myjavu, ale aj ďalšie obce v okolí, poznajú zázvorníky ako recepty starých mám. "Hoci ich robila aj moja mama, ja som sa ich naučila až od mojej svokry, keď som sa vydala na Brezovú. Robím ich podľa starého receptu, ktorý používala už jej mama.

Špecifické na nich je, že obsahuje zázvor, ktorý sa používa aj do čaju ako liečivo. Zázvor sám o sebe je v pečive dosť aromatický a láka ľudí, aby zázvorník prežuli a dostal sa do organizmu," povedala Ďurkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečú sa dva dni

Prečítajte si tiež: Najvyšší na Slovensku? Senica má 23-metrový živý vianočný strom Čítajte 

Zázvorníky boli typickým pečivom na svadbu, krstiny, na hody, Vianoce a ďalšie sviatočné príležitosti. Pečivo sa pečie dva dni. "Na prípravu potrebujeme pol kila hladkej múky špeciál, pol kila cukru mletého, jeden balík zázvoru, štyri vajíčka a na špičku noža sódu bikarbónu.

Múka a cukor sa musia preosiať na dosku, a potom sa tam dávajú ďalšie prísady. To sa spolu ručne premieša. Do zmesi si spravíme jamku a pridáme vajcia a pomiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra až sedem milimetrov," ozrejmila prípravu odborníčka na zázvorníky.

Ako ďalej doplnila, vykrojené cesto sa uloží na vymastený plech a nechá sa sušiť až do druhého dňa. Z jednej dávky sa urobí približne 40 zázvorníkov.

Tradičné jedlo kraja

Prečítajte si tiež: Štátne cesty na Záhorí bude odhŕňať Trnavský samosprávny kraj Čítajte 

Zázvorníky sa stali tradičným jedlom, na ktorom si pochutnali aj štátne návštevy.

Skryť Vypnúť reklamu

"Manžel bol primátorom, a keď prišli rôzne návštevy, vrátane prezidentov, tak sme ich vždy na úrade ponúkali ako tradičné jedlo kraja. Málokto ich poznal a bolo to pre nich vzácne. Je to navyše veľmi chutné k vínku a k našej preslávenej slivovici," uviedla Ďurkovičová.

Aby výroba zázvorníkov bola podľa rodinného receptu a mala nasledovníkov, do pečenia zaúča svoje dve dcéry.

"Ak to zoberiem na kalendárny rok, zázvorníky pečiem pomerne často a je to náročné aj na čas, keďže ich v priebehu roka napečiem viac ako 1000," dodala 'zázvornikárka'.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 070
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 6 270
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 258
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 004
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 957
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 171
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 895
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 447
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 237
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 652

Blogy SME

  1. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  2. Jana Hanuliaková: Kde sa prosím stratil PROGRES na Slovensku?
  3. Tupou Ceruzou: Plačková
  4. Tomáš Karľa: Správa - film o úteku Vrbu a Wetzlera
  5. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  6. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  7. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  8. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 949
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 12 513
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 286
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 402
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 639
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 991
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 933
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 439
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Krajskí policajti vykonali za jeden týždeň viac ako 3700 dychových skúšok.


4 h

Razie súvisia s drogovou trestnou činnosťou.


4 h
Ilustračné foto.

Zaočkovanosť ovplyvňuje počet hospitalizácií.


6 h

Na stredných školách plánujú očkovanie priamo v školách.


8 h

Blogy SME

  1. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  2. Jana Hanuliaková: Kde sa prosím stratil PROGRES na Slovensku?
  3. Tupou Ceruzou: Plačková
  4. Tomáš Karľa: Správa - film o úteku Vrbu a Wetzlera
  5. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  6. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  7. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  8. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 949
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 12 513
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 286
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 402
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 639
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 991
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 933
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 439
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu