Zázvorníky sú tradičným pečivom Záhoria

Každá gazdiná ich pečie inak.

(Zdroj: TASR)

ZÁHORIE. Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Zázvorníky sú trvanlivé pečivo, a tak ich v domácnostiach mali často schované, ak prišla nečakaná návšteva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"V starých chalupách, ktoré boli vlhké, sa vlhkosť preniesla aj do pečiva a dlho vydržalo chuťovo veľmi dobré. Väčší problém je v súčasnosti v činžiakoch, kde veľmi skoro vyschne. Ja osobne zázvorníky dávam do chladničky, aby nabrali vlhkosť," začala rozprávanie o pečive Janka Ďurkovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty starých mám

Prečítajte si tiež: Starosta Lozorna vrátil nechcený "darček" Čítajte 

Ako takmer každý koláč, aj zázvorníky pečie každá gazdinka ináč. "Robí sa viac druhov, niekto dáva ako prísadu maslo, niekto salajku a niekto sódu bikarbónu, a tak sú aj chuťovo rozdielne. V Brezovej pod Bradlom sa dokonca robia aj kakaové zázvorníky," prezradila 'zázvornikárka'.

V regióne, či už ide o Brezovú pod Bradlom, Bukovec, Myjavu, ale aj ďalšie obce v okolí, poznajú zázvorníky ako recepty starých mám. "Hoci ich robila aj moja mama, ja som sa ich naučila až od mojej svokry, keď som sa vydala na Brezovú. Robím ich podľa starého receptu, ktorý používala už jej mama.

Špecifické na nich je, že obsahuje zázvor, ktorý sa používa aj do čaju ako liečivo. Zázvor sám o sebe je v pečive dosť aromatický a láka ľudí, aby zázvorník prežuli a dostal sa do organizmu," povedala Ďurkovičová.

SkryťVypnúť reklamu

Pečú sa dva dni

Prečítajte si tiež: Najvyšší na Slovensku? Senica má 23-metrový živý vianočný strom Čítajte 

Zázvorníky boli typickým pečivom na svadbu, krstiny, na hody, Vianoce a ďalšie sviatočné príležitosti. Pečivo sa pečie dva dni. "Na prípravu potrebujeme pol kila hladkej múky špeciál, pol kila cukru mletého, jeden balík zázvoru, štyri vajíčka a na špičku noža sódu bikarbónu.

Múka a cukor sa musia preosiať na dosku, a potom sa tam dávajú ďalšie prísady. To sa spolu ručne premieša. Do zmesi si spravíme jamku a pridáme vajcia a pomiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra až sedem milimetrov," ozrejmila prípravu odborníčka na zázvorníky.

Ako ďalej doplnila, vykrojené cesto sa uloží na vymastený plech a nechá sa sušiť až do druhého dňa. Z jednej dávky sa urobí približne 40 zázvorníkov.

Tradičné jedlo kraja

Prečítajte si tiež: Štátne cesty na Záhorí bude odhŕňať Trnavský samosprávny kraj Čítajte 

Zázvorníky sa stali tradičným jedlom, na ktorom si pochutnali aj štátne návštevy.

SkryťVypnúť reklamu

"Manžel bol primátorom, a keď prišli rôzne návštevy, vrátane prezidentov, tak sme ich vždy na úrade ponúkali ako tradičné jedlo kraja. Málokto ich poznal a bolo to pre nich vzácne. Je to navyše veľmi chutné k vínku a k našej preslávenej slivovici," uviedla Ďurkovičová.

Aby výroba zázvorníkov bola podľa rodinného receptu a mala nasledovníkov, do pečenia zaúča svoje dve dcéry.

"Ak to zoberiem na kalendárny rok, zázvorníky pečiem pomerne často a je to náročné aj na čas, keďže ich v priebehu roka napečiem viac ako 1000," dodala 'zázvornikárka'.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Lexus spája výkon a úspornosť
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Lexus spája výkon a úspornosť
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 768
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 7 163
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 546
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 5 825
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 186
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 808
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 681
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 373
  1. Martin Fronk: Fontána, ktorá vstala z popola
  2. Marek Strapko: Helloween (organizátor) spôsobil davovú psychózu...
  3. Martin Šuraba: Prečo nepožiadali Evansa?
  4. Jozef Kurty: Kolaborantský gén
  5. Štefan Šturdzík: Mladá vlna v Smere , robí radosť " sama sebe ".
  6. Tadeáš Ďurica: Nie je to len Matovič: Hnutie Slovensko rastie aj mimo svojho jadra
  7. Irena Šimuneková: Medzi vežami z kameňa a farbami jesene – môj okruh Súľovskými skalami
  8. Zuzana Ferencová : Vybrať si dobrú kávu je navyše obťiažne
  1. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 16 564
  2. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 8 777
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 746
  4. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 7 597
  5. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 7 476
  6. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 520
  7. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 5 974
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 175
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  2. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  3. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  4. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  5. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  6. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  7. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  8. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Potrebujete nakúpiť viac tovaru na vianočný trh, predzásobiť sa materiálom na zimu?


Podujatie Veľkí športovci deťom v Senci obohatil aj DJ Ferdo.

Tlieskali aj svojej spolužiačke.


Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Prvý samostatný štát Čechov a Slovákov vznikol 28. októbra 1918.


TASR

Festival rozhlasovej hry potrvá od 27. do 29. októbra.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu