Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Zázvorníky sú tradičným pečivom Záhoria

Každá gazdiná ich pečie inak.

(Zdroj: TASR)

ZÁHORIE. Medzi tradičné pečivo z Kopaníc a Záhoria sa radia aj zázvorníky, ktoré sú obľúbené pre svoju aromatickú chuť. Zázvorníky sú trvanlivé pečivo, a tak ich v domácnostiach mali často schované, ak prišla nečakaná návšteva.

"V starých chalupách, ktoré boli vlhké, sa vlhkosť preniesla aj do pečiva a dlho vydržalo chuťovo veľmi dobré. Väčší problém je v súčasnosti v činžiakoch, kde veľmi skoro vyschne. Ja osobne zázvorníky dávam do chladničky, aby nabrali vlhkosť," začala rozprávanie o pečive Janka Ďurkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty starých mám

Prečítajte si tiež: Starosta Lozorna vrátil nechcený "darček" Čítajte 

Ako takmer každý koláč, aj zázvorníky pečie každá gazdinka ináč. "Robí sa viac druhov, niekto dáva ako prísadu maslo, niekto salajku a niekto sódu bikarbónu, a tak sú aj chuťovo rozdielne. V Brezovej pod Bradlom sa dokonca robia aj kakaové zázvorníky," prezradila 'zázvornikárka'.

V regióne, či už ide o Brezovú pod Bradlom, Bukovec, Myjavu, ale aj ďalšie obce v okolí, poznajú zázvorníky ako recepty starých mám. "Hoci ich robila aj moja mama, ja som sa ich naučila až od mojej svokry, keď som sa vydala na Brezovú. Robím ich podľa starého receptu, ktorý používala už jej mama.

Špecifické na nich je, že obsahuje zázvor, ktorý sa používa aj do čaju ako liečivo. Zázvor sám o sebe je v pečive dosť aromatický a láka ľudí, aby zázvorník prežuli a dostal sa do organizmu," povedala Ďurkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečú sa dva dni

Prečítajte si tiež: Najvyšší na Slovensku? Senica má 23-metrový živý vianočný strom Čítajte 

Zázvorníky boli typickým pečivom na svadbu, krstiny, na hody, Vianoce a ďalšie sviatočné príležitosti. Pečivo sa pečie dva dni. "Na prípravu potrebujeme pol kila hladkej múky špeciál, pol kila cukru mletého, jeden balík zázvoru, štyri vajíčka a na špičku noža sódu bikarbónu.

Múka a cukor sa musia preosiať na dosku, a potom sa tam dávajú ďalšie prísady. To sa spolu ručne premieša. Do zmesi si spravíme jamku a pridáme vajcia a pomiesime. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra až sedem milimetrov," ozrejmila prípravu odborníčka na zázvorníky.

Ako ďalej doplnila, vykrojené cesto sa uloží na vymastený plech a nechá sa sušiť až do druhého dňa. Z jednej dávky sa urobí približne 40 zázvorníkov.

Tradičné jedlo kraja

Prečítajte si tiež: Štátne cesty na Záhorí bude odhŕňať Trnavský samosprávny kraj Čítajte 

Zázvorníky sa stali tradičným jedlom, na ktorom si pochutnali aj štátne návštevy.

Skryť Vypnúť reklamu

"Manžel bol primátorom, a keď prišli rôzne návštevy, vrátane prezidentov, tak sme ich vždy na úrade ponúkali ako tradičné jedlo kraja. Málokto ich poznal a bolo to pre nich vzácne. Je to navyše veľmi chutné k vínku a k našej preslávenej slivovici," uviedla Ďurkovičová.

Aby výroba zázvorníkov bola podľa rodinného receptu a mala nasledovníkov, do pečenia zaúča svoje dve dcéry.

"Ak to zoberiem na kalendárny rok, zázvorníky pečiem pomerne často a je to náročné aj na čas, keďže ich v priebehu roka napečiem viac ako 1000," dodala 'zázvornikárka'.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 109
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 342
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 963
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 864
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 794
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 381
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 235
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 095
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Tím FK Senica.

Do hlavného mesta Turecka odletela výprava Seničanov v nedeľu.

2m

V nemocnici je momentálne 26 pacientov s koronavírusom, z toho dvaja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

1 h
Ilustračné foto.

Samospráva dokončuje aj nízkouhlíkovú stratégiu, na ktorej bude založená aj nová energetická politika kraja.

2 h
Odberné miesto na covid.

Rezervačný systém sa v Senici osvedčil.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

20 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Testovanie pokračuje aj v nedeľu. V okrese Púchov je priebežná pozitivita pod pol percenta.

24 h

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Už ste čítali?