STUPAVA. Najväšie podujatie roka v Stupave? Predsa Dni zelá! Jeseň a táto udalosť jednoducho idú dokopy. Tento rok bol však predsa len niečím výnimočný. Mesto Stupava spojilo toto známe podujatie s oslavami 750. výročia prvej písomnej zmienky.
Kapustu (po záhorácky zelé) si chodia do tohto mestečka pri Bratislave nakupovať ľudia zo širokého okolia. Tradíciou sú najmä otvorené brány do dvorov v mestskej časti Stupavy - v Máste - kde si "zeláchtivý" zákazníci môžu nakúpiť česrtvú kyslú kapustu, čalamádu alebo uhorky, tzv. kvasáky.

"Chodzá sem na zelé, lebo tady je najlepší," hovorí miestna pani, u ktorej sme si aj my kúpili kvasené zelé na ochutnávku. A bolo skutočne výborné.
23. ročník Dní zelá končí práve dnes. Jeho hlavnou myšlienkou je zachovať tradície regiónu Záhorie a propagovať tradičné spracovanie tunajšej surovej bielej kapusty, ktorá po zbere podlieha mliečnemu kvaseniu bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok.
Návštevníci podujatia mohli okrem kapusty ochutnať aj klasické jarmočné maškrty, zabaviť sa pri rôznorodom kultúrnom programe, ale aj vidieť víťazné kúsky, či skôr kusiská kapusty a tekvice. Prvé miesto v súťaži o najväčšiu kapustnú hlavu získalo 13 kg zelé od Slávky Lachkovičovej a v súťaži o najväčšiu tekvicu bodovala 74 kg "obryňa" od Erika Júriu.
Pre tých, ktorí nestihli: Dni zelá sa budú konať opäť o rok.