TRNAVA. Regionálny hygienik Tomáš Hauko radí, ako predísť na kúpaliskách žalúdočným problémom či ďalším ochoreniam.
Ktorým jedlám sa na kúpalisku alebo v horúčavách všeobecne radšej vyhnúť?
- Počas letných mesiacov môžu byť viac nebezpečné potraviny, ktoré si vyžadujú podmienky chladenia. Medzi takéto potraviny patria, napríklad cukrárske výrobky, rôzne majonézové šaláty, mäkké mäsové výrobky a iné. V prípade, že

potravina, či už zakúpená, alebo doma skladovaná javí známky netypickej vône, zmenenej farby, štruktúry, celkového vzhľadu, narušeného obalu – takúto potravinu sa neodporúča konzumovať. Porušenie kvality potraviny môže spôsobiť tráviace ťažkosti.
Akými infekciami sa môžeme nakaziť pri kúpaní na umelých kúpaliskách?
- Pri kúpaní sa na umelých kúpaliskách nám hrozia rôzne infekcie hlavne pri zanedbaní dezinfekcie vody, pri jej nedostatočnej výmene, v dôsledku nedostatočnej údržby a čistenia priestorov kúpaliska, ale tiež zo strany návštevníkov, ktorí majú prenosné ochorenie.
Z bakteriálnych pôvodcov môžu pri vyššom výskyte vyvolávať hnačkové ochorenia tzv. koliformné baktérie, ktoré sú indikátorom fekálneho znečistenia vody. Tieto baktérie vyvolávajú ochorenia najmä u osôb s oslabenou imunitou.
Vodou sa prenášajú baktérie rodu Samonella a Shigella, ktoré vyvolávajú závažné hnačkové ochorenia, môžu mať ťažký klinický priebeh najmä u malých detí a starých osôb v dôsledku dehydratácie.
AKO NA TO:
- jedzte len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou
- ľad do nápojov používajte, len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody
- nekonzumujte pokrmy mäsové, vaječné, nedostatočne tepelne upravené
- zvážte nadmerný príjem pikantných a mastných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti
- dodržiavajte zásady hygieny (čistota rúk pred konzumáciou potravín a dôkladné umytie rúk po použití WC).