Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Šesť jedál Záhoria, ktoré musíte ochutnať, budú sa vám zbiehať slinky

Pre región Záhorie je asi najtypickejším jedlom skalický trdelník. 
Záhorácka kuchyňa však skrýva množstvo ďalších zaujímavých jedál.

Zemiakové tašky - makovéZemiakové tašky - makové (Zdroj: SB)

ZÁHORIE. Jedli ste už čumajster, smrdácku roládu alebo zašubraný regiment? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a uvidíte, že niektoré budete chcieť aspoň ochutnať.

Šumajstr

Najstarším záhoráckym receptom je šumajstr, netradičné jedlo, ktorého základom je fazuľa s krúpami alebo s ryžou.

Prečítajte si tiež: Osem rozhľadní Záhoria, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Ako prvé je potrebné si fazuľu na noc namočiť. Varenie sa začína zaliatím 2 dielov fazule a jedného dielu krúpov a asi hodinu ich varíme. Ak si zvolíme ryžu, tú varíme krátko.

Do uvarenej masy pridáme soľ a korenie. Zvlášť si usmažíme cibuľku, slaninku alebo oškvarky. Keď je masa hotová, vmiešame do nej usmaženú pokrájanú slaninku a až na tanieri ozdobíme cibuľkou alebo oškvarkami.
Jedlo si vyžaduje dobre omastiť, jeme ho väčšinou s chlebom, ale chutí aj s uhorkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zašubraný regiment

Je to rýchly recept, ak vám zostanú halušky (nočky). Ak nie, tak si ich urobíme.
Na toto jedlo potrebujeme 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 deci vody a trochu soli. Vo vriacej vode uvaríme klasicky halušky. Dáme ich do misy. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme mletý cukrom. Halušky pomiešame s makom a podľa chuti pridávame lekvár – najlepšie domáci. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to veľmi dobré.

Zemiakové tašky na sladko – krupicové alebo makové

Na recept potrebujeme 50 dkg uvarených lisovaných alebo postrúhaných zemiakov, 1 vajce, 1 – 2 dkg rozdrobených kvasníc, soľ a polohrubú múku. Cesto necháme kysnúť a v priebehu kysnutia môžeme premiesiť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 – 3 diely. Každý postupne rozvaľkáme a plníme krupicou alebo makom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Benka, Hurban, Hollý. Pozrite si, kde sa narodili slovenské osobnosti Čítajte 

Cesto rozvaľkáme nie na tenko, pokropíme roztopenou masťou, posypeme detskou krupicou, kryštálovým cukrom, potom znova krupicou a stočíme do rolády. Rozvaľkaný diel cesta je dobré omastiť, aby sa cukor počas pečenia v roláde rozpustil. Dáme ho na vymastený plech, potrieme ešte masťou alebo vajcom a na plechu necháme kysnúť a neskôr dáme piecť.

Skalický trdelník

Výroba tejto sladkej špeciality má dlhú tradíciu. Recept pochádza ešte z 18. storočia. V meste sa dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenou ohni podľa tradičnej receptúry.

Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo františkánskom kláštore v tzv. čiernej kuchyni. Skalický trdelník získal aj ochrannú značku Európskej únie ako prvý slovenský potravinársky výrobok.

Skryť Vypnúť reklamu

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Z múky, oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto. Soľ dávame podľa chuti, záleží, aké slané sú oškvarky. Cesto by malo byť husté tak, aby sa dalo rozvaľkať. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ho, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto, a znovu rozvaľkáme.

Tentoraz na veľkosť plechu, hrúbka asi 1 centimeter. Preložíme na vymastený plech, na povrchu nožom urobíme ozdobnú mriežku, potrieme masťou a pečieme asi 20 – 25 minút.

Nemal by tam byť dlhšie, lebo bude vysušený. Krája sa na kocky alebo sa len tak odlamuje z plechu.

Smrdácka roláda

Cesto na roládu pozostáva z ingrediencií ako vajcia, kryštálový cukor, kakao a sóda bikarbóna. Na plnku budeme potrebovať mlieko, vajce, maslo, vanilku, práškový cukor, kakao a polohrubú múku.

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a sódu bikarbónu s kakaom jemne vmiešame varechou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme.

V mlieku rozmiešame vajce a múku, uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilku, do druhej kakao a práškový cukor.

Plát po vychladnutí rozbalíme, natrieme naň svetlú plnku a potom tmavú a zvinieme do rolády. Ozdobiť môžeme čokoládou, šľahačkou, alebo si môžeme nechať trochu kakaovej plnky. Roládu necháme stuhnúť.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  2. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 900
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 840
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 509
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 223
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 689
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 678
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 662
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 317
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 183
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 949
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Začať by sa mohla už v utorok, prípadne v stredu a trvať by mala minimálne do konca týždňa.


TASR 7 h

Hospitalizácie klesli, v nemocniciach je o 29 pacientov menej.


SITA 11 h

Obec Veľké Leváre ponúkla svojim občanom možnosť zaočkovať sa proti novému koronavírusu priamo v obci.


TASR 13 h

Podporili spolu 12 projektov, niektorým sa ušlo až 60 tisíc eur.


TASR 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 15 h

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Minister povedal, že za istých okolností bude možné čerpať zdroje z plánu obnovy historických verejných budov. Podľa jedného z variantov mala byť pôvodná historická budova zbúraná.


11. jún

Už ste čítali?