Streda, 21. august, 2019 | Meniny má Jana

Šesť jedál Záhoria, ktoré musíte ochutnať, budú sa vám zbiehať slinky

Pre región Záhorie je asi najtypickejším jedlom skalický trdelník. 
Záhorácka kuchyňa však skrýva množstvo ďalších zaujímavých jedál.

Zemiakové tašky - makovéZemiakové tašky - makové(Zdroj: SB)

ZÁHORIE. Jedli ste už čumajster, smrdácku roládu alebo zašubraný regiment? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a uvidíte, že niektoré budete chcieť aspoň ochutnať.

Článok pokračuje pod video reklamou

Šumajstr

Najstarším záhoráckym receptom je šumajstr, netradičné jedlo, ktorého základom je fazuľa s krúpami alebo s ryžou.

Prečítajte si tiež: Osem rozhľadní Záhoria, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Ako prvé je potrebné si fazuľu na noc namočiť. Varenie sa začína zaliatím 2 dielov fazule a jedného dielu krúpov a asi hodinu ich varíme. Ak si zvolíme ryžu, tú varíme krátko.

Do uvarenej masy pridáme soľ a korenie. Zvlášť si usmažíme cibuľku, slaninku alebo oškvarky. Keď je masa hotová, vmiešame do nej usmaženú pokrájanú slaninku a až na tanieri ozdobíme cibuľkou alebo oškvarkami.
Jedlo si vyžaduje dobre omastiť, jeme ho väčšinou s chlebom, ale chutí aj s uhorkou.

Zašubraný regiment

Je to rýchly recept, ak vám zostanú halušky (nočky). Ak nie, tak si ich urobíme.
Na toto jedlo potrebujeme 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 deci vody a trochu soli. Vo vriacej vode uvaríme klasicky halušky. Dáme ich do misy. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme mletý cukrom. Halušky pomiešame s makom a podľa chuti pridávame lekvár – najlepšie domáci. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to veľmi dobré.

Zemiakové tašky na sladko – krupicové alebo makové

Na recept potrebujeme 50 dkg uvarených lisovaných alebo postrúhaných zemiakov, 1 vajce, 1 – 2 dkg rozdrobených kvasníc, soľ a polohrubú múku. Cesto necháme kysnúť a v priebehu kysnutia môžeme premiesiť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 – 3 diely. Každý postupne rozvaľkáme a plníme krupicou alebo makom.

Prečítajte si tiež: Benka, Hurban, Hollý. Pozrite si, kde sa narodili slovenské osobnosti Čítajte 

Cesto rozvaľkáme nie na tenko, pokropíme roztopenou masťou, posypeme detskou krupicou, kryštálovým cukrom, potom znova krupicou a stočíme do rolády. Rozvaľkaný diel cesta je dobré omastiť, aby sa cukor počas pečenia v roláde rozpustil. Dáme ho na vymastený plech, potrieme ešte masťou alebo vajcom a na plechu necháme kysnúť a neskôr dáme piecť.

Skalický trdelník

Výroba tejto sladkej špeciality má dlhú tradíciu. Recept pochádza ešte z 18. storočia. V meste sa dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenou ohni podľa tradičnej receptúry.

Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo františkánskom kláštore v tzv. čiernej kuchyni. Skalický trdelník získal aj ochrannú značku Európskej únie ako prvý slovenský potravinársky výrobok.

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Z múky, oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto. Soľ dávame podľa chuti, záleží, aké slané sú oškvarky. Cesto by malo byť husté tak, aby sa dalo rozvaľkať. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ho, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto, a znovu rozvaľkáme.

Tentoraz na veľkosť plechu, hrúbka asi 1 centimeter. Preložíme na vymastený plech, na povrchu nožom urobíme ozdobnú mriežku, potrieme masťou a pečieme asi 20 – 25 minút.

Nemal by tam byť dlhšie, lebo bude vysušený. Krája sa na kocky alebo sa len tak odlamuje z plechu.

Smrdácka roláda

Cesto na roládu pozostáva z ingrediencií ako vajcia, kryštálový cukor, kakao a sóda bikarbóna. Na plnku budeme potrebovať mlieko, vajce, maslo, vanilku, práškový cukor, kakao a polohrubú múku.

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a sódu bikarbónu s kakaom jemne vmiešame varechou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme.

V mlieku rozmiešame vajce a múku, uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilku, do druhej kakao a práškový cukor.

Plát po vychladnutí rozbalíme, natrieme naň svetlú plnku a potom tmavú a zvinieme do rolády. Ozdobiť môžeme čokoládou, šľahačkou, alebo si môžeme nechať trochu kakaovej plnky. Roládu necháme stuhnúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  4. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  5. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  6. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  7. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  8. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  9. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  10. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 11 649
  2. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 10 786
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 310
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 717
  5. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 5 732
  6. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 622
  7. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 479
  8. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 4 421
  9. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 4 414
  10. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi 4 257

Téma: Jedlo


Hlavné správy z SME | MY Záhorie - aktuálne správy

Zo slovenských polí až na váš tanier

Ochutnajte slovenské potraviny, pozrite si poľnohospodársku techniku pri práci a hospodárske zvieratá na živo. Zakúpte si potreby pre záhradkárov, zabavte sa v detskom svete a užite si príjemné chvíle pri ľudovej hudbe a zvykoch.

Výstava AGROKOMPLEX je jedinečné predstavenie poľnohospodárstva a potravinárstva na jednom mieste a koná sa už po 46. krát na nitrianskom Národnom výstavisku v dňoch 22. až 25. augusta 2019.

Seničan čelí vážnym obvineniam

Polícia obvinila mužov, ktorí mali vyhodiť 21 sudov s nebezpečným odpadom.

Ilustračné foto.

Oldtimer rallye v Holíči potešila milovníkov historických veteránov

Na medzinárodné podujatie zavítalo so svojimi veteránmi, vyrobenými do roku 1945, štyridsať účastníkov zo Slovenska, Čiech a Moravy.

Akcia pritiahla množstvo zvedavcov.
FK Chropov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spĺňa európske štandardy, Nitra už má novú autobusovú stanicu

Zaviedli aj elektronické informačné systémy a vybudovali bezbariérové vstupy.

Lesnú železničku môže zatraktívniť pomoc zo Švajčiarska

Čiernohronská železnica stojí pred veľkými zmenami.

Valec privalil 60-ročného strojníka, zraneniam podľahol

Smrteľný pracovný úraz zamestnanca banskobystrickej spoločnosti už vyšetruje Inšpektorát práce v Trenčíne.

Dedinský futbal: Staré časy sú preč, nové formujeme

Nemusíme mať zo všetkých chlapcov výnimočné hviezdy, stačí, ak futbal vychová šikovných športovcov a zdravých životaschopných ľudí. Aj o tom by mal byť dedinský futbal. Je?

Vybrali SME

Už ste čítali?