Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Šesť jedál Záhoria, ktoré musíte ochutnať, budú sa vám zbiehať slinky

Pre región Záhorie je asi najtypickejším jedlom skalický trdelník. 
Záhorácka kuchyňa však skrýva množstvo ďalších zaujímavých jedál.

Zemiakové tašky - makovéZemiakové tašky - makové (Zdroj: SB)

ZÁHORIE. Jedli ste už čumajster, smrdácku roládu alebo zašubraný regiment? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a uvidíte, že niektoré budete chcieť aspoň ochutnať.

Šumajstr

Najstarším záhoráckym receptom je šumajstr, netradičné jedlo, ktorého základom je fazuľa s krúpami alebo s ryžou.

Prečítajte si tiež: Osem rozhľadní Záhoria, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Ako prvé je potrebné si fazuľu na noc namočiť. Varenie sa začína zaliatím 2 dielov fazule a jedného dielu krúpov a asi hodinu ich varíme. Ak si zvolíme ryžu, tú varíme krátko.

Do uvarenej masy pridáme soľ a korenie. Zvlášť si usmažíme cibuľku, slaninku alebo oškvarky. Keď je masa hotová, vmiešame do nej usmaženú pokrájanú slaninku a až na tanieri ozdobíme cibuľkou alebo oškvarkami.
Jedlo si vyžaduje dobre omastiť, jeme ho väčšinou s chlebom, ale chutí aj s uhorkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zašubraný regiment

Je to rýchly recept, ak vám zostanú halušky (nočky). Ak nie, tak si ich urobíme.
Na toto jedlo potrebujeme 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 deci vody a trochu soli. Vo vriacej vode uvaríme klasicky halušky. Dáme ich do misy. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme mletý cukrom. Halušky pomiešame s makom a podľa chuti pridávame lekvár – najlepšie domáci. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to veľmi dobré.

Zemiakové tašky na sladko – krupicové alebo makové

Na recept potrebujeme 50 dkg uvarených lisovaných alebo postrúhaných zemiakov, 1 vajce, 1 – 2 dkg rozdrobených kvasníc, soľ a polohrubú múku. Cesto necháme kysnúť a v priebehu kysnutia môžeme premiesiť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 – 3 diely. Každý postupne rozvaľkáme a plníme krupicou alebo makom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Benka, Hurban, Hollý. Pozrite si, kde sa narodili slovenské osobnosti Čítajte 

Cesto rozvaľkáme nie na tenko, pokropíme roztopenou masťou, posypeme detskou krupicou, kryštálovým cukrom, potom znova krupicou a stočíme do rolády. Rozvaľkaný diel cesta je dobré omastiť, aby sa cukor počas pečenia v roláde rozpustil. Dáme ho na vymastený plech, potrieme ešte masťou alebo vajcom a na plechu necháme kysnúť a neskôr dáme piecť.

Skalický trdelník

Výroba tejto sladkej špeciality má dlhú tradíciu. Recept pochádza ešte z 18. storočia. V meste sa dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenou ohni podľa tradičnej receptúry.

Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo františkánskom kláštore v tzv. čiernej kuchyni. Skalický trdelník získal aj ochrannú značku Európskej únie ako prvý slovenský potravinársky výrobok.

Skryť Vypnúť reklamu

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Z múky, oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto. Soľ dávame podľa chuti, záleží, aké slané sú oškvarky. Cesto by malo byť husté tak, aby sa dalo rozvaľkať. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ho, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto, a znovu rozvaľkáme.

Tentoraz na veľkosť plechu, hrúbka asi 1 centimeter. Preložíme na vymastený plech, na povrchu nožom urobíme ozdobnú mriežku, potrieme masťou a pečieme asi 20 – 25 minút.

Nemal by tam byť dlhšie, lebo bude vysušený. Krája sa na kocky alebo sa len tak odlamuje z plechu.

Smrdácka roláda

Cesto na roládu pozostáva z ingrediencií ako vajcia, kryštálový cukor, kakao a sóda bikarbóna. Na plnku budeme potrebovať mlieko, vajce, maslo, vanilku, práškový cukor, kakao a polohrubú múku.

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a sódu bikarbónu s kakaom jemne vmiešame varechou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme.

V mlieku rozmiešame vajce a múku, uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilku, do druhej kakao a práškový cukor.

Plát po vychladnutí rozbalíme, natrieme naň svetlú plnku a potom tmavú a zvinieme do rolády. Ozdobiť môžeme čokoládou, šľahačkou, alebo si môžeme nechať trochu kakaovej plnky. Roládu necháme stuhnúť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 323
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 528
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 306
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 291
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 956
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 903
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 176
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 890
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 687
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Vľavo herci a vpravo fanúšikovia Spartaka Trnava počas predpremiéry predstavenia Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Herci sa cítili ako na trávniku, pri „ďakovačkách“ nechýbali chorály.

9 h
Ilustračný obrázok

Vedenie sa obracia na Generálnu prokuratúru so žiadosťou o preverenie postupov.

10 h
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Pedagogickým zamestnancom sa od januára platy celoplošne nezvýšili.

11 h

V Senici vykonali 1301 testov. Priebeh testovania je plynulý.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

12 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

14 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

13 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Už ste čítali?