Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Šesť jedál Záhoria, ktoré musíte ochutnať, budú sa vám zbiehať slinky

Pre región Záhorie je asi najtypickejším jedlom skalický trdelník. 
Záhorácka kuchyňa však skrýva množstvo ďalších zaujímavých jedál.

Zemiakové tašky - makovéZemiakové tašky - makové (Zdroj: SB)

ZÁHORIE. Jedli ste už čumajster, smrdácku roládu alebo zašubraný regiment? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a uvidíte, že niektoré budete chcieť aspoň ochutnať.

Šumajstr

Najstarším záhoráckym receptom je šumajstr, netradičné jedlo, ktorého základom je fazuľa s krúpami alebo s ryžou.

Prečítajte si tiež: Osem rozhľadní Záhoria, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Ako prvé je potrebné si fazuľu na noc namočiť. Varenie sa začína zaliatím 2 dielov fazule a jedného dielu krúpov a asi hodinu ich varíme. Ak si zvolíme ryžu, tú varíme krátko.

Do uvarenej masy pridáme soľ a korenie. Zvlášť si usmažíme cibuľku, slaninku alebo oškvarky. Keď je masa hotová, vmiešame do nej usmaženú pokrájanú slaninku a až na tanieri ozdobíme cibuľkou alebo oškvarkami.
Jedlo si vyžaduje dobre omastiť, jeme ho väčšinou s chlebom, ale chutí aj s uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Zašubraný regiment

Je to rýchly recept, ak vám zostanú halušky (nočky). Ak nie, tak si ich urobíme.
Na toto jedlo potrebujeme 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 deci vody a trochu soli. Vo vriacej vode uvaríme klasicky halušky. Dáme ich do misy. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme mletý cukrom. Halušky pomiešame s makom a podľa chuti pridávame lekvár – najlepšie domáci. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to veľmi dobré.

Zemiakové tašky na sladko – krupicové alebo makové

Na recept potrebujeme 50 dkg uvarených lisovaných alebo postrúhaných zemiakov, 1 vajce, 1 – 2 dkg rozdrobených kvasníc, soľ a polohrubú múku. Cesto necháme kysnúť a v priebehu kysnutia môžeme premiesiť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 – 3 diely. Každý postupne rozvaľkáme a plníme krupicou alebo makom.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Benka, Hurban, Hollý. Pozrite si, kde sa narodili slovenské osobnosti Čítajte 

Cesto rozvaľkáme nie na tenko, pokropíme roztopenou masťou, posypeme detskou krupicou, kryštálovým cukrom, potom znova krupicou a stočíme do rolády. Rozvaľkaný diel cesta je dobré omastiť, aby sa cukor počas pečenia v roláde rozpustil. Dáme ho na vymastený plech, potrieme ešte masťou alebo vajcom a na plechu necháme kysnúť a neskôr dáme piecť.

Skalický trdelník

Výroba tejto sladkej špeciality má dlhú tradíciu. Recept pochádza ešte z 18. storočia. V meste sa dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenou ohni podľa tradičnej receptúry.

Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo františkánskom kláštore v tzv. čiernej kuchyni. Skalický trdelník získal aj ochrannú značku Európskej únie ako prvý slovenský potravinársky výrobok.

SkryťVypnúť reklamu

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Z múky, oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto. Soľ dávame podľa chuti, záleží, aké slané sú oškvarky. Cesto by malo byť husté tak, aby sa dalo rozvaľkať. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ho, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto, a znovu rozvaľkáme.

Tentoraz na veľkosť plechu, hrúbka asi 1 centimeter. Preložíme na vymastený plech, na povrchu nožom urobíme ozdobnú mriežku, potrieme masťou a pečieme asi 20 – 25 minút.

Nemal by tam byť dlhšie, lebo bude vysušený. Krája sa na kocky alebo sa len tak odlamuje z plechu.

Smrdácka roláda

Cesto na roládu pozostáva z ingrediencií ako vajcia, kryštálový cukor, kakao a sóda bikarbóna. Na plnku budeme potrebovať mlieko, vajce, maslo, vanilku, práškový cukor, kakao a polohrubú múku.

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a sódu bikarbónu s kakaom jemne vmiešame varechou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme.

V mlieku rozmiešame vajce a múku, uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilku, do druhej kakao a práškový cukor.

Plát po vychladnutí rozbalíme, natrieme naň svetlú plnku a potom tmavú a zvinieme do rolády. Ozdobiť môžeme čokoládou, šľahačkou, alebo si môžeme nechať trochu kakaovej plnky. Roládu necháme stuhnúť.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  2. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  3. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  4. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  5. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  6. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  7. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 804
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 237
  3. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 669
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 3 306
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 159
  6. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 2 933
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 578
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 401

Blogy SME

  1. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  2. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  3. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  4. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  5. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  6. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  7. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  8. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 473
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 935
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 234
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 762
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 553
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 447
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 059
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 711
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Gólman Martin Junas

Martin Junas je v klube spokojný. Aj preto v ňom odštartoval svoju štvrtú sezónu.


3 h

Dôvodom je obava z možného ovplyvňovania svedkov.


SITA 5 h
Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica.

Henrich Ravas v mladom veku odišiel do Anglicka, kde pôsobil v akadémiách Peterborough a Derby.


Juraj Hertel 11 h

Kandidát na primátora Martin Štepán tvrdí, že potenciál Skalice sa v súčasnosti využíva iba minimálne.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti namerali v mestskej časti Považskej Bystrice Milochov 28-ročného vodiča Kie Ceed, ktorý prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 75 kilometrov za hodinu (km/h).


TASR 27. sep

Vodiči sa dlhodobo sťažujú, že na Hutách sa na asfalte šmýka.


26. sep

Dostavba bude trvať dlhšie a štát zaplatí viac.


12 h

Na diaľnicu muža vraj poslala navigácia.


TASR 10 h

Blogy SME

  1. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  2. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  3. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  4. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  5. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  6. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  7. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  8. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 473
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 935
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 234
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 762
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 553
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 447
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 059
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 711
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu