Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Šesť jedál Záhoria, ktoré musíte ochutnať, budú sa vám zbiehať slinky

Pre región Záhorie je asi najtypickejším jedlom skalický trdelník. 
Záhorácka kuchyňa však skrýva množstvo ďalších zaujímavých jedál.

Zemiakové tašky - makovéZemiakové tašky - makové (Zdroj: SB)

ZÁHORIE. Jedli ste už čumajster, smrdácku roládu alebo zašubraný regiment? Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a uvidíte, že niektoré budete chcieť aspoň ochutnať.

Šumajstr

Najstarším záhoráckym receptom je šumajstr, netradičné jedlo, ktorého základom je fazuľa s krúpami alebo s ryžou.

Prečítajte si tiež: Osem rozhľadní Záhoria, ktoré musíte vidieť Čítajte 

Ako prvé je potrebné si fazuľu na noc namočiť. Varenie sa začína zaliatím 2 dielov fazule a jedného dielu krúpov a asi hodinu ich varíme. Ak si zvolíme ryžu, tú varíme krátko.

Do uvarenej masy pridáme soľ a korenie. Zvlášť si usmažíme cibuľku, slaninku alebo oškvarky. Keď je masa hotová, vmiešame do nej usmaženú pokrájanú slaninku a až na tanieri ozdobíme cibuľkou alebo oškvarkami.
Jedlo si vyžaduje dobre omastiť, jeme ho väčšinou s chlebom, ale chutí aj s uhorkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zašubraný regiment

Je to rýchly recept, ak vám zostanú halušky (nočky). Ak nie, tak si ich urobíme.
Na toto jedlo potrebujeme 250 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 deci vody a trochu soli. Vo vriacej vode uvaríme klasicky halušky. Dáme ich do misy. Pomelieme si mak, do ktorého pridáme mletý cukrom. Halušky pomiešame s makom a podľa chuti pridávame lekvár – najlepšie domáci. Nevyzerá to veľmi vábne, ale je to veľmi dobré.

Zemiakové tašky na sladko – krupicové alebo makové

Na recept potrebujeme 50 dkg uvarených lisovaných alebo postrúhaných zemiakov, 1 vajce, 1 – 2 dkg rozdrobených kvasníc, soľ a polohrubú múku. Cesto necháme kysnúť a v priebehu kysnutia môžeme premiesiť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 – 3 diely. Každý postupne rozvaľkáme a plníme krupicou alebo makom.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Benka, Hurban, Hollý. Pozrite si, kde sa narodili slovenské osobnosti Čítajte 

Cesto rozvaľkáme nie na tenko, pokropíme roztopenou masťou, posypeme detskou krupicou, kryštálovým cukrom, potom znova krupicou a stočíme do rolády. Rozvaľkaný diel cesta je dobré omastiť, aby sa cukor počas pečenia v roláde rozpustil. Dáme ho na vymastený plech, potrieme ešte masťou alebo vajcom a na plechu necháme kysnúť a neskôr dáme piecť.

Skalický trdelník

Výroba tejto sladkej špeciality má dlhú tradíciu. Recept pochádza ešte z 18. storočia. V meste sa dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenou ohni podľa tradičnej receptúry.

Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo františkánskom kláštore v tzv. čiernej kuchyni. Skalický trdelník získal aj ochrannú značku Európskej únie ako prvý slovenský potravinársky výrobok.

Skryť Vypnúť reklamu

Oškvarkový uokeš (lokeš)

Z múky, oškvarkov, masti, mlieka a soli zarobíme cesto. Soľ dávame podľa chuti, záleží, aké slané sú oškvarky. Cesto by malo byť husté tak, aby sa dalo rozvaľkať. Rozvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme ho, ako keby sme chceli robiť lístkové cesto, a znovu rozvaľkáme.

Tentoraz na veľkosť plechu, hrúbka asi 1 centimeter. Preložíme na vymastený plech, na povrchu nožom urobíme ozdobnú mriežku, potrieme masťou a pečieme asi 20 – 25 minút.

Nemal by tam byť dlhšie, lebo bude vysušený. Krája sa na kocky alebo sa len tak odlamuje z plechu.

Smrdácka roláda

Cesto na roládu pozostáva z ingrediencií ako vajcia, kryštálový cukor, kakao a sóda bikarbóna. Na plnku budeme potrebovať mlieko, vajce, maslo, vanilku, práškový cukor, kakao a polohrubú múku.

Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a sódu bikarbónu s kakaom jemne vmiešame varechou. Cesto vylejeme na papier na pečenie a po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a stočíme.

V mlieku rozmiešame vajce a múku, uvaríme hustú kašu. Do vlažnej kaše vmiešame maslo, vyšľaháme a rozdelíme na 2 časti. Do jednej dáme vanilku, do druhej kakao a práškový cukor.

Plát po vychladnutí rozbalíme, natrieme naň svetlú plnku a potom tmavú a zvinieme do rolády. Ozdobiť môžeme čokoládou, šľahačkou, alebo si môžeme nechať trochu kakaovej plnky. Roládu necháme stuhnúť.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  2. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Aj panelák môže byť Smart
  6. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  7. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 426
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 993
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 309
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 583
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 560
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 129
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 046
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 687
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 872
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 800
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ide už o tradičnú aktivitu regionálnej organizácie a cieľom súťaže je priblížiť najkrajšie miesta na Záhorí.


TASR 6 h

Opätovne sa zapojili do medzinárodného čistiaceho dňa.


11 h

Redakcie týždenníkov MY sa rozhodli uverejňovať unikátny seriál o živote v bývalom Československu.


13 h

Vysokým školám ponúka možnosť očkovania výjazdovým autobusom aj ministerstvo školstva.


TASR 13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z miesta činu unikalo biele auto.


14 h

Obnova mosta cez Váh v Hlohovci sa už onedlho rozbehne.


14 h

Priniesť má aj pracovné miesta. Pôjde o jedno z troch moderných stredísk, aké zatiaľ na Slovensku nie sú.


11 h

Epidemická situácia na Liptove sa zhoršuje, oba okresy sú už oranžové.


15 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu