STUPAVA. Ďalší historický míľnik pre Slovensko. Stupavská kyslá kapusta, tzv. „Stupavské zelé" získalo Chránené označenie pôvodu (CHOP). Označenie znamená, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisné prostredie a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Po „Žitavskej paprike" tak ide len o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska.

„Na Slovensku vyrábame kvalitné, chutné a zdravé potraviny. Stupavské zelé je jednou z nich. Slovenskí spotrebitelia, nesiahajme len po potravinách v nablýskaných obaloch, ktoré cestovali tisícky kilometrov a majú v sebe množstvo konzervantov. Čítajme čo je naozaj vo vnútri. A udržiavajme vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov. Chcem sa za to poďakovať pestovateľom zo Záhoria a Stupavy, ktorí zachovávajú dedičstvo našich predkov," uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Ziskanie „Chráneného označenia pôvodu" pre Stupavské zelé je pre nás stupavských pestovateľov a výrobcov jedinečný spôsob garancie zákazníkom, že kapusta bola dopestovaná v Stupave a spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkorvek prísad, okrem soli," vysvetlil Jozef Fabian, predseda Mástskeho potravinového spolku.
Od získania označenia očakávajú jeho členovia aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne, najmä zo strany nastupujúcich generácii.
Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov klesá, v roku 1996 sa vypestovalo takmer 93 000 ton. Avšak čísla naznačujú odrazenie sa od dna. V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16 800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 %. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton.
Autor: TS