STUPAVA. Návštevníci festivalu kapusty preto dostali príležitosť vybrať spomedzi 11 majstrov troch, ktorí boli v mene velkopopovického sládka ocenení za svoju poctivú prácu celoročnou zásobou piva.
V rámci Dní zelá, ktoré pritiahli do Stupavy podľa prvých odhadov takmer 50-tisíc fanúšikov tradičných kapustných pokrmov z celého západného Slovenska, sa tentokrát uskutočnilo aj oceňovanie tradičných remesiel. Poctivá ručná výroba zelákov, hrncov či pekáčov k festivalu tohto druhu neodmysliteľne patrí, rovnako ako práca s drevom, prútím a keramikou.
„Velkopopovickí sládkovia veľmi dobre vedia, aké náročné je tradičné remeslo a čo všetko obnáša. Preto sme sa rozhodli majstrom svojho remesla za poctivú prácu verejne poďakovať,“ vysvetlil Vojtěch Homolka, hlavný sládok z Velkých Popovíc, ktorí jedenástich vybraných remeselníkov ocenil pivom. „Kozel je odmena, ktorá po dobre vykonanej práci padne vhod každému pracantovi,“ doplnil sládok.
Najviac hlasov spomedzi všetkých získali od spokojných Slovákov Ľubomír Lipai s manželkou.
„Pre majstra niet väčšej cti, ako keď ľudí jeho práca teší a vyjadria mu svoju vďaku. Veľmi sa teším, že Velkopopovický Kozel takýmto spôsobom oceňuje nás, malých remeselníkov a pripomína, že občas nepovšimnutá, ale poctivá práca, si zaslúži poďakovanie,“ povedali výrobcovia keramiky z Michaloviec na margo svojho víťazstva v hlasovaní. Počas slávnostného odovzdávania ocenení na hlavnom pódiu bolo vidno, že podobne nadšený a dojatý bol každý jeden z vybraných majstrov.
Autor: Petra Bačová