Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Najlepšia výčapníčka je z Malaciek: Petra Sečkárová to s pivom vie bravúrne

Keď sa povie pivo, prvé, čo človeku napadne, je chlap.Lenže čoraz častejšie k pivu majú blízko i ženy a nemusí to byť len v jeho degustácii.

O tom svoje veľmi dobre vie Malačianka Petra Sečkárová, ktorá sa pred pár týždňami stala prvou najlepšou výčapníčkou na Slovensku. Pre týždenník MY Záhorie poskytla zaujímavý rozhovor.

 

Petra, len málokto vie, že práve zo Záhoria pochádza najlepšia výčapníčka, ktorou ste vy. Ako ste sa k tejto profesii dostali?
- Ako 16-ročná som si popri štúdiu na strednej škole hľadala brigádu, takže to bola vlastne taká náhoda. Mala to byť len taká letná „brigádka“, ale po čase som prišla na to, že ma práca s ľuďmi veľmi baví, tak som pokračovala aj v zimných mesiacoch cez víkendy a po maturite som tam zostala pracovať. Teraz viem, že to bola dobrá voľba.

Skryť Vypnúť reklamu


Pred par týždňami ste sa zúčastnili súťaže práve o najlepšieho výčapníka v Plzni. Čo vás motivovalo sa do súťaže prihlásiť?
- Do súťaže ma prvýkrát prihlásil náš obchodný zástupca Jožko Mihok. Netušila som, do čoho idem, ale bolo to super. Spoznala som tam perfektných ľudí, s ktorými sme v kontakte dodnes. Myslím, že sme sa nebrali ako konkurencia, navzájom sme si radili, vymieňali skúsenosti a podporovali sa. Tento rok to nebolo iné, opäť sme boli dobrá partia a teším sa, že nás milovníkov dobrého piva na Slovensku je každým rokom viac.


Už ste sa niekedy v minulosti podobnej súťaže zúčastnili, alebo to bola vaša premiéra?
- Na súťaži som bola po štvrtýkrát. Každý rok je súťaž v niečom iná. Tento rok boli na Slovensku dve regionálne kolá, pričom po minulé roky bolo len jedno. Trochu ma mrzí, že na západe sa do súťaže prihlásilo oveľa menej ľudí ako na východnom Slovensku, veď len v Bratislave máme 12 tankových prevádzok. Podľa môjho názoru, každý jeden výčapný, ktorý čapuje Plzničku, by sa mal prihlásiť na súťaž, je to obrovská skúsenosť. Vidieť pivovar, počuť pracovníkov pivovaru, ako s láskou hovoria o ich tekutom zlate a robia všetko pre to, aby bolo pivo stále v 100- percentnej kvalite, by im potom nedovolilo, aby oni boli tí, čo to nakoniec celé pokazia. „Sládek pivo vaří, ale výčepnej ho dělá.“

Skryť Vypnúť reklamu


Ako formou prebiehala súťaž?
- Ako som už spomínala, boli dve regionálne kolá. Z každého kola do finále postupovali štyria najlepší. Už regionálne kolo sa mi podarilo vyhrať, z čoho som sa veľmi tešila, pretože som si chcela zažiť finále v Plzni.


V akých priestoroch sa súťaž uskutočnila?
- Celé finále sa konalo v priestoroch Plzenského pivovaru. Najskôr sme absolvovali prehliadku pivovaru. Videli sme sladovňu, varňu, mali sme možnosť vidieť, ako sa plnia fľaše a plechovky. Keďže sa Plzeň súbežne varí aj pomocou tradičného vybavenia a tradičným spôsobom, videli sme aj dozrievanie v dubových sudoch v pivniciach pod pivovarom. A práve v týchto priestoroch sme písali test a mali sme tam aj slepú degustáciu. Keď sme dopísali test a presunuli sa k degustácii, bola som očarená, čakali nás tam krásne nasvietené stolíky so sviečkou uprostred, občas na mňa aj kvaplo z cencúľa z vysokého stropu. Po teste a degustácii nasledovalo verejné čapovanie na koncerte, ktoré som si užila zo všetkého najviac. Na druhý deň nás čakal ešte pohovor pred odbornou porotou a súťažné čapovanie.

Skryť Vypnúť reklamu


Akú mate techniku pri čapovaní piva?
- Plzeň sa dá čapovať na viac spôsobov, takže technika je napríklad pri čapovaní na „hladinku“ trochu odlišná od čapovania „šnytu“, „mlieka“ či „čochtanu“. Jedno musí byť však vždy rovnaké, pivné čisté sklo. Pohár musí byť vždy mokrý a studený. Pred čapovaním si ešte vždy opláchnem pohár studenou vodou, pri čapovaní na hladinu si do krígľa načapujem malé množstvo peny, ktorá chráni pivo pred vzduchom a následným zvetraním a potom otvorím kohút naplno a dočapujem pivo. Hladinku si u nás vychutnáva najviac našich hostí, no nájdu sa už aj pivní znalci, ktorí si k nám prídu na mlieko či šnyt.


Súťaž ste vyhrali. Aký to bol pocit?
- Bol to úžasný pocit. Nečakala som, že práve ja budem prvá žena, ktorej sa to podarí vyhrať. Už víťazstvo na regióne pre mňa veľmi znamenalo, ale keď som počula moje meno na „veľkom finále“ a potom som sa ocitla na pódiu, mala som pocit, že sa mi sníva.


Tento rok sa uskutočnil už deviaty ročník tejto súťaže. Po prvý raz to vyhrala žena. A práve vy ste tromfli všetkých chlapov. Ako je to možné?
- Neviem. Určite rozhodovali maličkosti, možno vznikli nejaké chybičky spôsobené stresom. Chalanov, čo tam so mnou boli, poznám, viem, že si k nim môžem prísť na pivko a dostanem dokonale načapovanú hladinku, robia svoju prácu naozaj dobre, za čo palec hore. A aj od nich som sa veľa naučila v minulých rokoch súťaže, za čo som im vďačná


Koľko ste načapovali za jednu svoju službu v práci najviac pív?
- Nepamätám si to presne, ale každý rok sú u nás prvomájové slávnosti. Boli sme zvedaví, koľko som načapovala pív, tak sme sa večer pozreli. Bolo to niečo vyše 600 veľkých pív a okolo 200 malých.


Ak chce náš čitateľ mať načapované pivo od najlepšej výčapníčky, kde si musí naň zájsť?
- Ak býva na Záhorí – do Plzenskej reštaurácie v Malackách, ale ak to má od ruky, určite môže zájsť do Camelotu alebo do Auparku v Košiciach, do Pub u Grolla v Michalovciach či do Banskej Bystrice do Pilsner Restaurant, môžem s pokojným svedomím povedať, že aj tam dostanú dokonale načapované pivo od finalistov a výhercov súťaže.


Čo hovorí rodina na váš titul?
- Všetci sa so mnou veľmi tešia. Mamina ma stískala asi 10 minút, keď som sa vrátila domov. S tatinom som ešte nemala možnosť stretnúť sa osobne, keďže som išla chvíľu po súťaži na dovolenku, ale už sa teším. On ma vždy podporoval, sa smial, že už ako malá som na neho hádzala oči, aby mi dal odpiť penu z piva :-D
Nie je to však len najbližšia rodina, teší sa so mnou aj moja „plzenská rodina“, všetci naši štamgasti mi celú dobu držali palčeky. Prijímam gratulácie aj od cudzích ľudí na facebooku cez správy a je to naozaj pekné. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem, zahreje to pri srdiečku. A v neposlednom rade si to užívam v práci, ako prví sa so mnou mali možnosť tešiť môj priateľ a šéfovci, ktorí ma celú dobu podporovali a boli so mnou aj na finálovom galavečere.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 846
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 116
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 552
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 111
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 702
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 546
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 557
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 470
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 390
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 307
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

V Trnavskom kraji odhalili 210 nových prípadov.

41m
Testovanie Bojnice.

Personál do odberných pracovísk zabezpečilo mesto.

1 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

20 h
Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

22 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

17 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

25. jan

Už ste čítali?