v rámci regionálnej súťažnej výstavy pestovateľov Vino Tirnavia.
V predchádzajúcom ročníku tejto výstavy sa darilo skalickému vinárovi Alojzovi Masarykovi, ktorý pre seba i celý tím spolupracovníkov ukoristil dva tituly šampiónov za biele i červené víno. Ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov sme sa ho spýtali, ako hodnotí tretí ročník výstavy.
„Do tohto ročníka výstavy sme šli hlavne s mladými vínami. Ak môžem zhodnotiť, tak ročník 2004 sa nám vydaril, tak sa nebojíme ísť aj do konfrontácie s konkurenciou, ktorá tu predstavuje aj staršie vína. Napokon sa nám to potvrdilo. Sauvignon je pekné čisté víno, ktoré si to ocenenie šampióna výstavy zaslúžilo. I keď musím priznať, že sú tu aj iné dobré vína. Obhájiť ocenenie šampióna medzi červenými vínami sme sa snažili aj v tomto ročníku, no napokon som aj rád, že nemáme opäť oboch šampiónov. Každý dobrý vinár tak dostane nejakú cenu a aspoň ho to neodradí od ďalšej práce.“
Ako hodnotíte vystavené vzorky?
„Degustoval som všetky ocenené vína a nie som až tak spokojný s hodnotením poroty, pretože biele vína majú drobné vady a červené sú aj oxidované.“
Zúčastňujete sa výstav aj v regióne Záhoria? V Radošovciach sa napríklad v nedeľu (13. marca) otvárala sezóna oblastných a miestnych výstav vín...
„Bol som organizátormi podujatia v Radošovciach požiadaný, aby som bol predsedom poroty. Keďže som v tomto smere nekompromisný, vzorky vín prísne hodnotím. Viem, že chlapi sú zvyklí na svoje vínka, ale ak má byť nejaké víno šampiónom, musí si to zaslúžiť. Aby sa nestalo, že sa vyberie zoxidované alebo inak vadné víno.
Na druhej strane, my na Záhorí máme dlhšiu tradíciu kultúry nielen výstav ale aj pitia vína, pretože na rozdiel ostatných častí Slovenska sme neprerušili tradície a pokračovali sme v konfrontácii nielen na našom území ale aj s oblasťami Moravy. Preto chcem podotknúť, že v týchto miestnych výstavách majú čo robiť nielen degustátori, ale aj vinári, aby v silnej konkurencii obstáli. Myslím si, že na druhej strane Malých Karpát sa majú ešte stále veľa učiť.“
Ako sa darí vinárom na Záhorí?
„Ťažko sa k tomu vyjadrovať, pretože nás, myslím tých, čo majú povolenie na výrobu vín, je málo a ešte stále sa veľa vína predáva načierno. Kým my platíme vysoké dane a neraz sme potopení v starostiach, ostatní drobní vinári na tom ryžujú. Sme však v Európskej únii, takže veríme, že sa do čo najskôr legislatívne dorieši a ‘čierni’ vinári si budú môcť vyrábať víno len pre svoju spotrebu.“
Medzi 351 vzorkami vín sa Záhoráci nestratili. Ako sme už spomínali, šampiónom výstavy sa medzi bielymi vínami stal Sauvignon kabinetné 2004 (Víno Masaryk, s.r.o. Skalica). Tento výrobca získal aj ocenenie prednostu Krajského úradu v Trnave za najlepšiu kolekciu vín. Cenu za najvyššie hodnotené Chardonnay, ktorú venoval predseda Trnavského samosprávneho kraja, získala Vinotéka Peter Podola z Kopčian. Medzi 105 vystavovateľmi boli aj vinári z Moravy, Rakúska i Talianska.
Gabo Kopúnek