už ich nemusíte ani vyhľadávať, sami sa V ponúkajú svojimi terasami priamo na chodníkoch. Jednou z foriem občerstvenia je aj zmrzlina, vyhľadávaná hlavne našimi malými ratolesťami a pri tej príležitosti, prečo by sme si „nezamlsali“ aj my. Podľa odborníkov na výživu, však v tejto pochúťke drieme aj nebezpečenstvo v podobe salmonelózy, ktorá sa občas aj vyskytne.
Vybrali sme sa do Jadranskej zmrzliny na námestí v Senici, aby nám majiteľ „prezradil“ svoje tajomstvo výroby tohto lahodného krému a dali sme slovo aj náhodne vybraným konzumentom.
Z plného pracovného zaťaženia sme vyrušili majiteľa Jadranskej zmrzliny. Nehat Abdiu si našiel chvíľu času a v krátkosti nám vysvetlil výrobný postup zmrzliny, ktorá je nielen na Záhorí veľmi vyhľadávaná. „S výrobou Jadranskej zmrzliny už máme 50 - ročnú rodinnú tradíciu. Pri nej používame iba čerstvé materiály a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Pri výrobe nepoužívame rizikové vajíčka, z ktorých by mohla byť nepríjemná salmonelóza, namiesto nich používame nezávadnú bylinkovú pastu. Po uvarení mlieka, ktoré sa varí 4 hodiny, sa dezinfikuje v kotli a potom ho dávame do pasterizátora, čo je super moderné zariadenie, ktoré však všetci výrobcovia zmrzliny ešte nemajú. Potom sa dáva do chladničky. Mrazíme len také množstvo, ktoré sme schopný za ten deň predať. Používame pri tom čo najviac prirodzených komponentov, arómových komponentov len minimálne. Kontroly našich výrobkov sú časté a hygiena má na nás tvrdé normy. Ešte sa nám však nestalo, aby z našej strany neboli splnené“, povedal nám Nehat Abdiu o svojej zmrzline. Pravdivosť jeho slov potvrdzuje každý deň rada čakajúcich záujemcov o jeho zmrzlinu.
Natália Horňáková zo Senice: „Ja skôr obľubujem tekuté občerstvenie, no nepohrdnem ani so zmrzliou. Za ňou sa vyberieme obyčajne so svojou neterou a dáme si jej poriadny kopec. Že môže byť zmrzlina aj závadná, to som si ani neuvedomila, ale od toho je snáď hygiena, ktorá by častými kontrolami mala chrániť naše zdravie“.
Jaroslav Slovák z Cerovej: „V týchto horúcich dňoch siaham po zmrzline čoraz častejšie. Je chutná a aj to človeka osvieži. Akosi automaticky si vyberám kvalitu, ktorú predstavuje Jadranská či Ohridská zmrzlina. Ak sa človek nestretol ešte so závadnou zmrzlinou, ani si neuvedomí, že taká aj môže byť. Ak by som to pocítil na vlastnej koži, určite by som stratil dôveru a ja som zatiaľ dôverčivý“.
Jozef Komorný