Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Hrozí z obľúbenej zmrzliny nebezpečie

Konečne nastali tie pravé letné horúčavy, ktoré lákajú ľudí k vode užívať si prázdniny či dovolenky. Horúčavy ich však nútia aj k občerstveniu, schladeniu svojho tela. Zariadenia, kde si môžeme kúpiť alko či nealko nápoje, stále rastú ako huby po daždi a

už ich nemusíte ani vyhľadávať, sami sa V ponúkajú svojimi terasami priamo na chodníkoch. Jednou z foriem občerstvenia je aj zmrzlina, vyhľadávaná hlavne našimi malými ratolesťami a pri tej príležitosti, prečo by sme si „nezamlsali“ aj my. Podľa odborníkov na výživu, však v tejto pochúťke drieme aj nebezpečenstvo v podobe salmonelózy, ktorá sa občas aj vyskytne.
Vybrali sme sa do Jadranskej zmrzliny na námestí v Senici, aby nám majiteľ „prezradil“ svoje tajomstvo výroby tohto lahodného krému a dali sme slovo aj náhodne vybraným konzumentom.
Z plného pracovného zaťaženia sme vyrušili majiteľa Jadranskej zmrzliny. Nehat Abdiu si našiel chvíľu času a v krátkosti nám vysvetlil výrobný postup zmrzliny, ktorá je nielen na Záhorí veľmi vyhľadávaná. „S výrobou Jadranskej zmrzliny už máme 50 - ročnú rodinnú tradíciu. Pri nej používame iba čerstvé materiály a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Pri výrobe nepoužívame rizikové vajíčka, z ktorých by mohla byť nepríjemná salmonelóza, namiesto nich používame nezávadnú bylinkovú pastu. Po uvarení mlieka, ktoré sa varí 4 hodiny, sa dezinfikuje v kotli a potom ho dávame do pasterizátora, čo je super moderné zariadenie, ktoré však všetci výrobcovia zmrzliny ešte nemajú. Potom sa dáva do chladničky. Mrazíme len také množstvo, ktoré sme schopný za ten deň predať. Používame pri tom čo najviac prirodzených komponentov, arómových komponentov len minimálne. Kontroly našich výrobkov sú časté a hygiena má na nás tvrdé normy. Ešte sa nám však nestalo, aby z našej strany neboli splnené“, povedal nám Nehat Abdiu o svojej zmrzline. Pravdivosť jeho slov potvrdzuje každý deň rada čakajúcich záujemcov o jeho zmrzlinu.
Natália Horňáková zo Senice: „Ja skôr obľubujem tekuté občerstvenie, no nepohrdnem ani so zmrzliou. Za ňou sa vyberieme obyčajne so svojou neterou a dáme si jej poriadny kopec. Že môže byť zmrzlina aj závadná, to som si ani neuvedomila, ale od toho je snáď hygiena, ktorá by častými kontrolami mala chrániť naše zdravie“.
Jaroslav Slovák z Cerovej: „V týchto horúcich dňoch siaham po zmrzline čoraz častejšie. Je chutná a aj to človeka osvieži. Akosi automaticky si vyberám kvalitu, ktorú predstavuje Jadranská či Ohridská zmrzlina. Ak sa človek nestretol ešte so závadnou zmrzlinou, ani si neuvedomí, že taká aj môže byť. Ak by som to pocítil na vlastnej koži, určite by som stratil dôveru a ja som zatiaľ dôverčivý“.
Jozef Komorný

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 739
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 720
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 172
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 440
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 005
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 628
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 570
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 488
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 343
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 116
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Prebieha sčitavanie bytov a domov v kraji

Súbežne so sčítaním bytov a domov sa pripravuje sčítanie obyvateľov, ktoré príde na rad budúci rok.

V Skalici znížili počet volebných obvodov

Zníženie volebných obvodov na dva odsúhlasili poslanci na pondelkovom mestskom zastupiteľstve.

Mestské zastupiteľstvo

Barter Market sa stal Ekologickým činom roka

Ocenili zámer podujatia vymieňať si oblečenie a rôzne veci.

Trnava

Nemocnice bojujú s nedostatkom personálu

Od leta upravujú oddelenia, zvýšili zásoby ochranných pomôcok.

Odberné miesto na nový koronavírus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?