Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Hrozí z obľúbenej zmrzliny nebezpečie

Konečne nastali tie pravé letné horúčavy, ktoré lákajú ľudí k vode užívať si prázdniny či dovolenky. Horúčavy ich však nútia aj k občerstveniu, schladeniu svojho tela. Zariadenia, kde si môžeme kúpiť alko či nealko nápoje, stále rastú ako huby po daždi a

už ich nemusíte ani vyhľadávať, sami sa V ponúkajú svojimi terasami priamo na chodníkoch. Jednou z foriem občerstvenia je aj zmrzlina, vyhľadávaná hlavne našimi malými ratolesťami a pri tej príležitosti, prečo by sme si „nezamlsali“ aj my. Podľa odborníkov na výživu, však v tejto pochúťke drieme aj nebezpečenstvo v podobe salmonelózy, ktorá sa občas aj vyskytne.
Vybrali sme sa do Jadranskej zmrzliny na námestí v Senici, aby nám majiteľ „prezradil“ svoje tajomstvo výroby tohto lahodného krému a dali sme slovo aj náhodne vybraným konzumentom.
Z plného pracovného zaťaženia sme vyrušili majiteľa Jadranskej zmrzliny. Nehat Abdiu si našiel chvíľu času a v krátkosti nám vysvetlil výrobný postup zmrzliny, ktorá je nielen na Záhorí veľmi vyhľadávaná. „S výrobou Jadranskej zmrzliny už máme 50 - ročnú rodinnú tradíciu. Pri nej používame iba čerstvé materiály a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Pri výrobe nepoužívame rizikové vajíčka, z ktorých by mohla byť nepríjemná salmonelóza, namiesto nich používame nezávadnú bylinkovú pastu. Po uvarení mlieka, ktoré sa varí 4 hodiny, sa dezinfikuje v kotli a potom ho dávame do pasterizátora, čo je super moderné zariadenie, ktoré však všetci výrobcovia zmrzliny ešte nemajú. Potom sa dáva do chladničky. Mrazíme len také množstvo, ktoré sme schopný za ten deň predať. Používame pri tom čo najviac prirodzených komponentov, arómových komponentov len minimálne. Kontroly našich výrobkov sú časté a hygiena má na nás tvrdé normy. Ešte sa nám však nestalo, aby z našej strany neboli splnené“, povedal nám Nehat Abdiu o svojej zmrzline. Pravdivosť jeho slov potvrdzuje každý deň rada čakajúcich záujemcov o jeho zmrzlinu.
Natália Horňáková zo Senice: „Ja skôr obľubujem tekuté občerstvenie, no nepohrdnem ani so zmrzliou. Za ňou sa vyberieme obyčajne so svojou neterou a dáme si jej poriadny kopec. Že môže byť zmrzlina aj závadná, to som si ani neuvedomila, ale od toho je snáď hygiena, ktorá by častými kontrolami mala chrániť naše zdravie“.
Jaroslav Slovák z Cerovej: „V týchto horúcich dňoch siaham po zmrzline čoraz častejšie. Je chutná a aj to človeka osvieži. Akosi automaticky si vyberám kvalitu, ktorú predstavuje Jadranská či Ohridská zmrzlina. Ak sa človek nestretol ešte so závadnou zmrzlinou, ani si neuvedomí, že taká aj môže byť. Ak by som to pocítil na vlastnej koži, určite by som stratil dôveru a ja som zatiaľ dôverčivý“.
Jozef Komorný

Článok pokračuje pod video reklamou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  4. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  5. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  6. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  7. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  8. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  9. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  10. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 20 189
  2. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 19 287
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 286
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 168
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 507
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 642
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 308
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 272
  9. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 068
  10. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 044

Hlavné správy z SME | MY Záhorie - aktuálne správy

Križovatka je opäť prejazdná, opravili i kritické miesto

Dopravných obmedzení v Malackách je viac ako dosť, avšak aspoň jedno je už minulosťou.

Križovatka v Malackách je už po rekonštrukcii.

Malacky zrekonštruovali atletickú dráhu. Je ako nová

Mesto využilo financie z externých zdrojov.

Osvetlená atletická dráha v Malackách
Senické erb ešte na pôvodnom mieste

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?