Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Hrozí z obľúbenej zmrzliny nebezpečie

Konečne nastali tie pravé letné horúčavy, ktoré lákajú ľudí k vode užívať si prázdniny či dovolenky. Horúčavy ich však nútia aj k občerstveniu, schladeniu svojho tela. Zariadenia, kde si môžeme kúpiť alko či nealko nápoje, stále rastú ako huby po daždi a

už ich nemusíte ani vyhľadávať, sami sa V ponúkajú svojimi terasami priamo na chodníkoch. Jednou z foriem občerstvenia je aj zmrzlina, vyhľadávaná hlavne našimi malými ratolesťami a pri tej príležitosti, prečo by sme si „nezamlsali“ aj my. Podľa odborníkov na výživu, však v tejto pochúťke drieme aj nebezpečenstvo v podobe salmonelózy, ktorá sa občas aj vyskytne.
Vybrali sme sa do Jadranskej zmrzliny na námestí v Senici, aby nám majiteľ „prezradil“ svoje tajomstvo výroby tohto lahodného krému a dali sme slovo aj náhodne vybraným konzumentom.
Z plného pracovného zaťaženia sme vyrušili majiteľa Jadranskej zmrzliny. Nehat Abdiu si našiel chvíľu času a v krátkosti nám vysvetlil výrobný postup zmrzliny, ktorá je nielen na Záhorí veľmi vyhľadávaná. „S výrobou Jadranskej zmrzliny už máme 50 - ročnú rodinnú tradíciu. Pri nej používame iba čerstvé materiály a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Pri výrobe nepoužívame rizikové vajíčka, z ktorých by mohla byť nepríjemná salmonelóza, namiesto nich používame nezávadnú bylinkovú pastu. Po uvarení mlieka, ktoré sa varí 4 hodiny, sa dezinfikuje v kotli a potom ho dávame do pasterizátora, čo je super moderné zariadenie, ktoré však všetci výrobcovia zmrzliny ešte nemajú. Potom sa dáva do chladničky. Mrazíme len také množstvo, ktoré sme schopný za ten deň predať. Používame pri tom čo najviac prirodzených komponentov, arómových komponentov len minimálne. Kontroly našich výrobkov sú časté a hygiena má na nás tvrdé normy. Ešte sa nám však nestalo, aby z našej strany neboli splnené“, povedal nám Nehat Abdiu o svojej zmrzline. Pravdivosť jeho slov potvrdzuje každý deň rada čakajúcich záujemcov o jeho zmrzlinu.
Natália Horňáková zo Senice: „Ja skôr obľubujem tekuté občerstvenie, no nepohrdnem ani so zmrzliou. Za ňou sa vyberieme obyčajne so svojou neterou a dáme si jej poriadny kopec. Že môže byť zmrzlina aj závadná, to som si ani neuvedomila, ale od toho je snáď hygiena, ktorá by častými kontrolami mala chrániť naše zdravie“.
Jaroslav Slovák z Cerovej: „V týchto horúcich dňoch siaham po zmrzline čoraz častejšie. Je chutná a aj to človeka osvieži. Akosi automaticky si vyberám kvalitu, ktorú predstavuje Jadranská či Ohridská zmrzlina. Ak sa človek nestretol ešte so závadnou zmrzlinou, ani si neuvedomí, že taká aj môže byť. Ak by som to pocítil na vlastnej koži, určite by som stratil dôveru a ja som zatiaľ dôverčivý“.
Jozef Komorný

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 835
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 830
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 188
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 154
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 913
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

V priebehu týždňa urobili policajti v Trnavskom kraji viac ako 3400 dychových skúšok.

14 h

Celkový počet doteraz ukončených laboratórnych PCR testov na Slovensku je viac ako 1,6 milióna.

14 h
Ilustračné foto

Svoj zdravotný stav treba sledovať aj pri miernych klinických príznakoch.

14 h

Počas stredy v piatich odberových miest v Malackách vykonali 2556 testov.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

16 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

15 h

Muža našli už bez známok života.

21 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?