Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

Hrozí z obľúbenej zmrzliny nebezpečie

Konečne nastali tie pravé letné horúčavy, ktoré lákajú ľudí k vode užívať si prázdniny či dovolenky. Horúčavy ich však nútia aj k občerstveniu, schladeniu svojho tela. Zariadenia, kde si môžeme kúpiť alko či nealko nápoje, stále rastú ako huby po daždi a

už ich nemusíte ani vyhľadávať, sami sa V ponúkajú svojimi terasami priamo na chodníkoch. Jednou z foriem občerstvenia je aj zmrzlina, vyhľadávaná hlavne našimi malými ratolesťami a pri tej príležitosti, prečo by sme si „nezamlsali“ aj my. Podľa odborníkov na výživu, však v tejto pochúťke drieme aj nebezpečenstvo v podobe salmonelózy, ktorá sa občas aj vyskytne.
Vybrali sme sa do Jadranskej zmrzliny na námestí v Senici, aby nám majiteľ „prezradil“ svoje tajomstvo výroby tohto lahodného krému a dali sme slovo aj náhodne vybraným konzumentom.
Z plného pracovného zaťaženia sme vyrušili majiteľa Jadranskej zmrzliny. Nehat Abdiu si našiel chvíľu času a v krátkosti nám vysvetlil výrobný postup zmrzliny, ktorá je nielen na Záhorí veľmi vyhľadávaná. „S výrobou Jadranskej zmrzliny už máme 50 - ročnú rodinnú tradíciu. Pri nej používame iba čerstvé materiály a maximálne dodržiavame hygienické predpisy. Pri výrobe nepoužívame rizikové vajíčka, z ktorých by mohla byť nepríjemná salmonelóza, namiesto nich používame nezávadnú bylinkovú pastu. Po uvarení mlieka, ktoré sa varí 4 hodiny, sa dezinfikuje v kotli a potom ho dávame do pasterizátora, čo je super moderné zariadenie, ktoré však všetci výrobcovia zmrzliny ešte nemajú. Potom sa dáva do chladničky. Mrazíme len také množstvo, ktoré sme schopný za ten deň predať. Používame pri tom čo najviac prirodzených komponentov, arómových komponentov len minimálne. Kontroly našich výrobkov sú časté a hygiena má na nás tvrdé normy. Ešte sa nám však nestalo, aby z našej strany neboli splnené“, povedal nám Nehat Abdiu o svojej zmrzline. Pravdivosť jeho slov potvrdzuje každý deň rada čakajúcich záujemcov o jeho zmrzlinu.
Natália Horňáková zo Senice: „Ja skôr obľubujem tekuté občerstvenie, no nepohrdnem ani so zmrzliou. Za ňou sa vyberieme obyčajne so svojou neterou a dáme si jej poriadny kopec. Že môže byť zmrzlina aj závadná, to som si ani neuvedomila, ale od toho je snáď hygiena, ktorá by častými kontrolami mala chrániť naše zdravie“.
Jaroslav Slovák z Cerovej: „V týchto horúcich dňoch siaham po zmrzline čoraz častejšie. Je chutná a aj to človeka osvieži. Akosi automaticky si vyberám kvalitu, ktorú predstavuje Jadranská či Ohridská zmrzlina. Ak sa človek nestretol ešte so závadnou zmrzlinou, ani si neuvedomí, že taká aj môže byť. Ak by som to pocítil na vlastnej koži, určite by som stratil dôveru a ja som zatiaľ dôverčivý“.
Jozef Komorný

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  2. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  5. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  7. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  8. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  9. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  10. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 398
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 209
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 844
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 735
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 562
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 334
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 247
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 2 789
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 585
  10. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 2 486
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Kunovská priehrada

Senickí pátrači aj v pondelok pátrali po nezvestnom 57-ročnom Milanovi Závodnom, ktorý je nezvestný už takmer dva mesiace.


TASR 7 h
mesto Senica

Múzeum Senica v rámci piatich stredajších večerov predstaví záujemcom o dejiny zaujímavé okamihy z histórie mesta.


TASR 8 h

V rámci projektu s názvom Obnova pamätníkov v Turej Lúke zrealizovala nezisková organizácia.


TASR 9 h
Očkovanie napreduje už len pomalým tempom.

V Lozorne i Záhorskej Vsi pokračujú v organizovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. Upozorňovať na to budú aj SMS správou.


TASR 12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rozsudok nie je právoplatný.


1. aug

Ľudia sa nestihli spamätať a prišla ďalšia povodeň.


9 h

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


1. aug

Slovenskom sa ženú búrky.


1. aug

Už ste čítali?