Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Uvariť a zjesť makové rezance čo najrýchlejšie je ozajstné umenie

Sekulský jarmok, ktorého piaty ročník prilákal do tejto prihraničnej obce množstvo návštevníkov z troch štátov. Okrem nákupov výrobkov remeselníkov či trhovníkov sa im ušlo sledovať aj zaujímavé zápolenie zmiešaných družstiev v rámci druhého ročníka súťaž


„Každý región je niečím známy. Liptov preslávili bryndzové halušky, prečo by makové rezance nepreslávili Záhorie,“ zavtipkoval si Jozef Húšek, organizátor súťaže.


Do súťaže sa mohli zapojiť malí i veľkí, ženy i muži. Podmienkou bolo, aby vytvorili trojčlenné družstvá. Ich úlohou bolo z kilogramu múky, vody a vajca spraviť cesto na rezance, vyvaľkať ho, rezance narezať a uvariť vo vode. Vodu si museli zohriať na otvorenom ohni v kotlíku, pričom bolo treba ale najskôr narúbať drevo. K jednoduchším prácam patrilo iba umletie maku museli a vytiahnutie rezancov z kotlíka, pretože, ako sa ukázalo, najviac problémov robilo samotné jedenie makových rezancov.

Článok pokračuje pod video reklamou



Ako prví súťažili trinásťroční chlapci Michal Brňo, Lukáš Mikulič a Adam Hollý. Svorne si rozdelili úlohy - jeden robil cesto, druhý mlel mak a tretí zakladal oheň. Nárazový vietor však bol proti a tak mladí dobrovoľní hasiči mali čo robiť, aby im zovrela voda v kotlíku. Ani výroba rezancov sa im veľmi nedarila, pretože sa skôr podobali šúľancom a napokon z nich pred vhodením do vriacej vody urobili trhance. Niekto by si myslel, že z tej námahy riadne vyhladli. Makové „rezance“ z kila múky však zjesť nedokázali a súťaž po hodine a minúte vzdali.




Druhý tím, rodinný klan Mlčúchovcov, im ukázal, ako na vec. Nečudo, veď boli držiteľmi rekordu z prvého ročníka, keď celú procedúru zvládli za necelú polhodinu. Na oboch bratoch, Mirovi i Jozefovi bolo badať, že dobrým jedlom neohrdnú. Že sa vedia chopiť varechy, ukázal vyše stokilový Miro už pri príprave cesta. Vraj z kila múky je to v rodine bežné. Miro junior si však postavu ešte drží.




Hoci im šlo varenie i jedenie od ruky a zlepšili svoj rekord o štyri minúty, celkovými víťazmi sa nestali. Predbehli ich dobrovoľní hasiči Ondrej Kupka, Jozef Slávik a Pavla Maxiánová, ktorí to zvládli o štyri sekundy rýchlejšie. Možno mali o jeden hlt rezancov menej, ktorý napokon rozhodol.
Sekule sa však do povedomia okolia i Trnavského kraja nechcú dostať do povedomia len touto súťažou. Cieľom je pritiahnuť do obce čo najviac turistov, čomu môže napomôcť príprava projektu remeselných dvorov. V rámci nich by návštevníkom ukázali nielen hrnčiarsku, kováčsku či pekárenskú výrobu, ale aj bežný život v jednotlivých hospodárstvách. Možno aj vás pri návšteve ponúknu chýrnym sekulským chlebom, domácou zabíjačkou či makovými rezancami, ktoré by mali tiež presláviť Záhorie.
Gabo Kopúnek




Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Vo Veľkom Grobe športujú aj hasiči
  1. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  2. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  3. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  4. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  5. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  6. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  7. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  8. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  9. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  10. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 20 284
  2. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 19 460
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 263
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 142
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 478
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 603
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 295
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 236
  9. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 075
  10. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 023

Hlavné správy z SME | MY Záhorie - aktuálne správy

Križovatka je opäť prejazdná, opravili i kritické miesto

Dopravných obmedzení v Malackách je viac ako dosť, avšak aspoň jedno je už minulosťou.

Križovatka v Malackách je už po rekonštrukcii.

Malacky zrekonštruovali atletickú dráhu. Je ako nová

Mesto využilo financie z externých zdrojov.

Osvetlená atletická dráha v Malackách
Senické erb ešte na pôvodnom mieste

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Poznáme víťaza súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska (+FOTO)

Desiaty ročník súťaže cukrárov sa uskutočnil v Púchove. Pozrite s i najkrajšie torty vo fotoreportáži.

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?