„Každý región je niečím známy. Liptov preslávili bryndzové halušky, prečo by makové rezance nepreslávili Záhorie,“ zavtipkoval si Jozef Húšek, organizátor súťaže.
Do súťaže sa mohli zapojiť malí i veľkí, ženy i muži. Podmienkou bolo, aby vytvorili trojčlenné družstvá. Ich úlohou bolo z kilogramu múky, vody a vajca spraviť cesto na rezance, vyvaľkať ho, rezance narezať a uvariť vo vode. Vodu si museli zohriať na otvorenom ohni v kotlíku, pričom bolo treba ale najskôr narúbať drevo. K jednoduchším prácam patrilo iba umletie maku museli a vytiahnutie rezancov z kotlíka, pretože, ako sa ukázalo, najviac problémov robilo samotné jedenie makových rezancov.
Ako prví súťažili trinásťroční chlapci Michal Brňo, Lukáš Mikulič a Adam Hollý. Svorne si rozdelili úlohy - jeden robil cesto, druhý mlel mak a tretí zakladal oheň. Nárazový vietor však bol proti a tak mladí dobrovoľní hasiči mali čo robiť, aby im zovrela voda v kotlíku. Ani výroba rezancov sa im veľmi nedarila, pretože sa skôr podobali šúľancom a napokon z nich pred vhodením do vriacej vody urobili trhance. Niekto by si myslel, že z tej námahy riadne vyhladli. Makové „rezance“ z kila múky však zjesť nedokázali a súťaž po hodine a minúte vzdali.
Druhý tím, rodinný klan Mlčúchovcov, im ukázal, ako na vec. Nečudo, veď boli držiteľmi rekordu z prvého ročníka, keď celú procedúru zvládli za necelú polhodinu. Na oboch bratoch, Mirovi i Jozefovi bolo badať, že dobrým jedlom neohrdnú. Že sa vedia chopiť varechy, ukázal vyše stokilový Miro už pri príprave cesta. Vraj z kila múky je to v rodine bežné. Miro junior si však postavu ešte drží.
Hoci im šlo varenie i jedenie od ruky a zlepšili svoj rekord o štyri minúty, celkovými víťazmi sa nestali. Predbehli ich dobrovoľní hasiči Ondrej Kupka, Jozef Slávik a Pavla Maxiánová, ktorí to zvládli o štyri sekundy rýchlejšie. Možno mali o jeden hlt rezancov menej, ktorý napokon rozhodol.
Sekule sa však do povedomia okolia i Trnavského kraja nechcú dostať do povedomia len touto súťažou. Cieľom je pritiahnuť do obce čo najviac turistov, čomu môže napomôcť príprava projektu remeselných dvorov. V rámci nich by návštevníkom ukázali nielen hrnčiarsku, kováčsku či pekárenskú výrobu, ale aj bežný život v jednotlivých hospodárstvách. Možno aj vás pri návšteve ponúknu chýrnym sekulským chlebom, domácou zabíjačkou či makovými rezancami, ktoré by mali tiež presláviť Záhorie.
Gabo Kopúnek